Debats: “Els ateneus som essencials!”


QUARTA EDICIÓ DELS DEBATS: “FEM CRÉIXER LA NOSTRA BASE ASSOCIATIVA!”

Els debats Els ateneus som essencials!, organitzats per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la finalitat d’obrir espais de reflexió i aprenentatge sobre temes de la gestió de les associacions adherides, han arribat a la 4a edició. Després de la sessió inaugural, que va tenir lloc el passat 4 de maig a Sabadell, convoquem les trobades territorials, que s’esdevindran al llarg de la tardor en diferents punts de Catalunya.

Enguany, sota el títol Fem créixer la nostra base associativa!, els debats se centren en les persones que formen part de les entitatsla fidelització de socis i sòcies i l’atracció de nous, pensant en totes les edats.

Els ateneus s’estan quedant antiquats amb l’envelliment progressiu de socis i sòcies? Com sortim de la bombolla i fem arribar l’activitat de l’entitat a qui no és soci? Com aconseguim que tothom que trepitja l’entitat es plantegi associar-s’hi? 

Els debats al territori volen ser trobades útils i pràctiques de retrobament, per posar en comú vivències i debatre sobre aspectes com l’obertura a la societat, el treball en xarxa o el compromís social, a través de les experiències que aporteu des de les entitats. Parlarem de com podem atraure més participants, i de com podem motivar, informar i agrair, per tal de fer créixer el sentiment de pertinença dels nostres socis i sòcies. Per aquest motiu, les jornades en el territori no van adreçades exclusivament a les juntes directives dels ateneus, sinó que és important que participin també les persones encarregades de la gestió general de les entitats, siguin professionals o voluntàries, per poder analitzar millor la realitat i elaborar un pla de fidelització o captació de nous socis.


Calendari dels debats territorials 2024

19 d’octubre | DT Girona | Casino Olotí (OlotCom arribar-hi

26 d’octubre | DT Ponent-Alt Pirineu | Consell Cultural de les Valls d’Àneu (Esterri d’ÀneuCom arribar-hi

9 de novembre | DT Penedès | Societat Cultural i Recreativa El Centre (Sant Martí SarrocaCom arribar-hi

16 de novembre | DT Camp de Tarragona – Terres de l’Ebre | El Fènix, Societat Recreativa i Cultural (Vila-secaCom arribar-hi

16 de novembre | DT Baix Llobregat | Ateneu de Sant Just Desvern (Sant Just DesvernCom arribar-hi

23 de novembre | DT Centre-Litoral | Societat Cultural i Recreativa La Barretina Vermella (Malgrat de MarCom arribar-hi

30 de novembre | DT Barcelonès | Centre Moral i Cultural de Poblenou (BarcelonaCom arribar-hi

Més endavant, compartirem més informació sobre el programa dels debats territorials.


ELS ATENEUS, ESSENCIALS AVUI I DEMÀ

L’essencialitat dels ateneus està fora de tota sospita. Al llarg de la història de l’ateneisme, s’ha fet palès que desenvolupem un servei públic, garantim el dret d’accés a la cultura, contribuïm al reequilibri territorial, som una eina fonamental de cohesió social i de participació ciutadana, i en definitiva, esdevenim un motor de dinamització cultural, social i econòmic del país. Com a pilar de país, els ateneus hem de posar en valor el que som, el que fem i el que representem i, especialment, allò que ens diferencia i ens fa essencials, però cal també aixecar la mirada per visualitzar les oportunitats que se’ns presenten per seguir sent essencials i identificar els reptes que ens permetin ser encara molt més essencials.

Les jornades de debat Els ateneus som essencials! es plantegen com un punt de retrobament de les entitats per posar en comú les nostres experiències i debatre sobre aspectes com l’obertura a la societat, el treball en xarxa o el compromís social, a través de les pròpies experiències dinamitzant entitats.


ANTERIORS EDICIONS DEL “SOM ESSENCIALS”

1Som Essencials! 2023: Gestionem bé per un futur millor!

Entre el setembre i el novembre de 2023, es van dur a terme els debats territorials de la 3a edició del cicle Els ateneus som essencials!, que van reflexionar sobre diversos aspectes de gestió dels ateneus i què fer per millorar-la.

En total, es van fer 7 trobades per diversos ateneus del territori, en les quals hi van participar 122 persones de 68 ateneus federats. Els debats han estat dinamitzats per un tècnic especialista del Servei de suport a les associacions de Torre Jussana.

Els debats es van iniciar presentant un vessant dinàmic dels conceptes de gestió, que han d’anar més enllà del compliment de les normatives. Concloent que des dels ateneus es gestiona bé, però que s’ha de fer un esforç per a afrontar la complexitat creixent de les normatives aplicables al fet associatiu. També, es van valorar els elements distintius dels ateneus, com l’autogestió, i es van definir els conceptes de comptabilitateconomia i finances, exemplificat amb casos reals exposats per les persones participants, als quals es van donar solucions.

Per tancar amb una part pràctica i útil per als participants, es va entregar l’Eina d’autodiagnosi, que ha de servir per a fer la “fotografia” de situació de cada entitat.

2Som Essencials! 2022: La premsa de proximitat i la seva relació amb els ateneus

En les jornades del 2022 vam deixar enrere l’interrogant de si els ateneus són o no essencials i vam afrontar nous reptes. Sent com som essencials per la bona salut de la cultura del país, com podem fer per arribar al màxim de gent possible i tenir així impacte en la societat? D’aquí neix la segona jornada de reflexió: “La premsa de proximitat i la seva relació amb els ateneus“.

Amb la trobada territorial de Ponent-Alt Pirineu el passat gener, van concloure els debats territorials del “Som Essencials!” 2022, un total de 7 encontres per diversos punts de Catalunya, en les quals hi han participat 122 persones de 71 ateneus federats. Els debats han comptat també amb la presència i guia d’11 professionals de la premsa de proximitat entre redactors, editors, directors, caps de secció i presentadors de diaris, ràdios, setmanaris, televisions i portals web especialitzats.

Entre les idees destacades que han anat sorgint a tots els debats, s’ha conclós que els mitjans de comunicació locals i comarcals tenen molts punts de confluència amb els ateneus, ja que comparteixen filosofia i valors en aspectes com la proximitat, la identitat, la voluntat de crear comunitat i l’interès a revitalitzar i dinamitzar el territori. En definitiva, els mitjans de proximitat existeixen per explicar allò que passa a prop de “casa” i als ateneus passen moltes coses susceptibles de ser explicades i que poden ser interessants per als veïns i veïnes de la comunitat.

Des d’aquesta perspectiva, els ateneus poden esdevenir una bona font d’informació fins i tot més enllà de les activitats que s’hi fan, convertint-se en portaveus per al tractament mediàtic d’altes qüestions relacionades amb la cultura o temes socials. Per això és important saber aprofitar el moment i portar al terreny ateneista fets que estiguin d’actualitat i que poden garantir un bon ressò.

D’altra banda, també s’ha evidenciat que per aconseguir un ressò òptim, cal conèixer les especificitats de cada tipus de canal. És necessari que els ateneus es familiaritzin amb les rutines i sistemes de treball dels periodistes. De fet, si es vol aconseguir que ens facin cas, cal fer-nos “pesats”, però amb “seny”, és a dir, seleccionant bé què els proposem i explicant-los de manera concisa les virtuts dels temes que volem que ens publiquin.

3Som Essencials? 2021: Present i futur

Des de la Federació d’Ateneus vam voler celebrar el 2021, amb gran èxit, les jornades de reflexió ‘Els Ateneus som essencials? Present i futur’. Un punt de retrobament per a les entitats federades després del llarg parèntesi provocat pel COVID i, també, una forma de propiciar un debat participatiu sobre el futur dels ateneus.

Dels debats en van sorgir un seguit de reflexions i propostes a l’entorn d’aquells aspectes més essencials del moviment ateneístic, com són l’obertura cap a la societat actual, la promoció de la cultura, el treball en xarxa i el compromís social. En conjunt, un debat que va fer palès que els ateneus SÍ sóm essencials per la bona salut de la societat, i es va constatar que cal continuar treballant per fer sentir la nostra veu.

Hem de vèncer al pessimisme i lluir els valors de l’ateneisme, que, en circumstàncies com les actuals, prenen encara més rellevància, perquè som entitats socioculturals i, quan la societat tremola, ens necessita més que mai.

 

GALERIA