Conclouen els debats territorials “Els ateneus som essencials!”

Conclouen els debats territorials “Els ateneus som essencials!”

Foto: Trobada a la DT Ponent-Alt Pirineu

Entre l’octubre de 2022 i el gener de 2023 s’han dut a terme els debats territorials de la 2a edició del cicle Els ateneus som essencials!, que aquesta vegada han reflexionat sobre la premsa de proximitat i la seva relació amb els ateneus.

En total s’han fet 7 trobades per diversos punts de Catalunya, en les quals hi han participat 122 persones de 71 ateneus federats. Els debats han comptat amb la presència d’11 professionals de la premsa de proximitat entre redactors, editors, directors, caps de secció i presentadors de diaris, ràdios, setmanaris, televisions i portals web especialitzats.

La dinàmica dels debats

Els debats han seguit tots la mateixa estructura, amb una part en què els periodistes convidats feien una intervenció inicial explicant les característiques dels mitjans en què treballen, així com les seves rutines de treball i les d’altres mitjans de proximitat. Aquestes intervencions comptaven amb un espai obert de debat per a resoldre dubtes per part dels assistents dels ateneus i una petita cloenda amb un resum de les conclusions d’aquest.

Després, es duia a terme una dinàmica de grup amb els ateneus, en la qual un dels grups s’havia de posar en el lloc d’un consell de redacció d’un mitjà de comunicació real de la zona i havia de destriar les notícies que l’altre grup preparava sobre un ateneu real. La dinàmica acabava amb un intercanvi d’opinions respecte a l’exercici i l’evidència de problemes reals que existeixen en la relació entre ateneus i premsa, a fi de trobar-ne solucions pràctiques.

Les trobades també han servit perquè representants de la junta directiva de la FAC que exposessin el funcionament de la nova organització territorial de la FAC.

Trobada a la DT Girona

Un petit avançament de les conclusions

Entre les idees destacades que han anat sorgint a tots els debats, s’ha conclós que els mitjans de comunicació locals i comarcals tenen molts punts de confluència amb els ateneus, ja que comparteixen filosofia i valors en aspectes com la proximitat, la identitat, la voluntat de crear comunitat i l’interès a revitalitzar i dinamitzar el territori. En definitiva, els mitjans de proximitat existeixen per explicar allò que passa a prop de “casa” i als ateneus passen moltes coses susceptibles de ser explicades i que poden ser interessants per als veïns i veïnes de la comunitat.

En aquest sentit, els periodistes convidats han coincidit en donar valor a la proximitat: els mitjans locals recullen tot allò que no surt als grans mitjans i, per tant, tenen un alt interès en aquelles notícies que tenen lloc als carrers, als barris, a les ciutats. Des d’aquesta perspectiva, els ateneus poden esdevenir una bona font d’informació fins i tot més enllà de les activitats que s’hi fan, convertint-se en portaveus per al tractament mediàtic d’altes qüestions relacionades amb la cultura o temes socials. Per això és important saber aprofitar el moment i portar al terreny ateneista fets que estiguin d’actualitat i que poden garantir un bon ressò.

D’altra banda, també s’ha evidenciat que per aconseguir un ressò òptim, cal conèixer les especificitats de cada tipus de canal. És necessari que els ateneus es familiaritzin amb les rutines i sistemes de treball dels periodistes. De fet, si es vol aconseguir que ens facin cas, cal fer-nos “pesats”, però amb “seny”, és a dir, seleccionant bé què els proposem i explicant-los de manera concisa les virtuts dels temes que volem que ens publiquin.

Trobada a la DT Barcelonès

El final de la 2a edició d’Els ateneus som essencials!

Les conclusions finals de tots els debats que s’han realitzat, així com de la jornada inicial que va tenir lloc el 2 de juliol de 2022 a l’Ateneu Unió de la Colònia Güell, es presentaran al llarg de la primavera del 2023.

Agraïm la participació de tots els ateneistes que heu participat dels debats, així com als professionals que ens han acompanyat, i esperem que tot plegat us ajudi a seguir gestionant el dia a dia de la vostra entitat d’una manera més efectiva!

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.