Conclouen els debats territorials de la 3a edició ‘Els ateneus som essencials!’

Conclouen els debats territorials de la 3a edició ‘Els ateneus som essencials!’

Foto: Trobada a la DT Penedès, a Els Xulius – Centre Social Ribetà (Sant Pere de Ribes)

Descarrega’t i omple l’Eina d’autodiagnosi a través d’aquest enllaç.

Entre el setembre i el novembre de 2023, s’han dut a terme els debats territorials de la 3a edició del cicle Els ateneus som essencials!, que han reflexionat sobre diversos aspectes de gestió dels ateneus i què fer per millorar-la.

En total, s’han fet 7 trobades per diversos ateneus del territori, en les quals hi han participat 122 persones de 68 ateneus federats. Els debats han estat dinamitzats per un tècnic especialista del Servei de suport a les associacions de Torre Jussana.

La dinàmica dels debats

Els debats s’han iniciat presentant un vessant dinàmic dels conceptes de gestió, que han d’anar més enllà del compliment de les normatives. Així, de forma pràctica, s’ha conclós que des dels ateneus es gestiona bé, però que s’ha de fer un esforç per a afrontar la complexitat creixent de les normatives aplicables al fet associatiu.

També, s’han posat en valor els elements distintius dels ateneus, com l’autogestió, i s’han definit els conceptes de comptabilitat, economia i finances, que s’han exemplificat amb casos reals exposats per les persones participants, als quals s’han donat solucions.

Després d’aquesta part explicativa, s’han encetat els debats, que a banda de la temàtica central d’aquesta edició, també han incidit en les preocupacions per ampliar la base social dels ateneus i l’encaix intergeneracional en activitats i projectes. A més, s’ha parlat de la necessitat de promoure eines i processos amb les persones associades dels ateneus per difondre la filosofia i els valors de l’ateneisme, minimitzant la posició consumista que moltes tenen.

Per tancar amb una part pràctica i útil per als participants, es va entregar l’Eina d’autodiagnosi, que ha de servir per a fer la “fotografia” de situació de cada entitat.

Trobada a la DT Girona, al GEiEG. Fotografia: Carles Baldellou

L’Eina d’autodiagnosi sobre la gestió de l’ateneu

L’Eina d’autodiagnosi és un document que s’ha repartit en aquests debats territorials i que permet analitzar l’estat de gestió de les entitats de manera ràpida i senzilla. Omplint-lo, podreu conèixer i valorar el funcionament de la vostra entitat en àmbits com l’econòmic i financer, el patrimoni o la participació.

Es tracta d’un recurs fàcil i còmode de respondre, que us permetrà analitzar l’estat de la vostra associació en cadascun d’aquests àmbits, per saber ràpidament on heu de destinar els vostres esforços, per millorar el funcionament de l’entitat.

Si no vau assistir als debats territorials, podeu descarregar i omplir el document a través d’aquest enllaç, i enviar-lo a tecnic7@ateneus.cat.

Trobada a la DT Vallesos-Maresme, al Casal Cultural de Mollet del Vallès

El final de la 3a edició d’Els ateneus som essencials!

Les conclusions finals de tots els debats que s’han realitzat, així com de la jornada inicial que va tenir lloc l’1 de juliol de 2023 a Móra la Nova, es presentaran al llarg dels propers mesos.

Agraïm la participació de tots els i les ateneistes que heu participat dels debats i esperem que tot plegat us ajudi a seguir gestionant el dia a dia de la vostra entitat d’una manera més efectiva!

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.