40 ANYS

L’any 1983 es va fundar la Federació d’Ateneus de Catalunya al Centre de Lectura de Reus, en el marc del 3r Congrés d’Ateneus. Celebrem el 40è aniversari sent la xarxa més estesa de cultura, esports i lleure del país, i hem preparat diverses activitats per commemorar-ho!


PROGRAMA D’ACTIVITATS

FAC Assambles 23 1068

El tret de sortida es va donar el 25 de març al Casino del Centre de l’Hospitalet, en el marc de l’Assemblea General Ordinària de la FAC i coincidint també amb el 150è aniversari de l’entitat, en el qual es va presentar el Programa d’activitats del 40è. El showman Pep Callau va dinamitzar el dinar després del matí de feina. Aquell mateix dia el Teatre Municipal Àngel Guimerà de El Vendrell va ser testimoni de l’estrena de la producció FAC 2023: Un concert a la Casa Blanca.

Capture-e1686558089327

Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, va ser l’escenari del Recercat. Des de la Federació vam aprofitar l’ocasió per organitzar diverses activitats per celebrar el 40è aniversari: Vam exposar pòsters dels projectes més destacats dels ateneus federats, així com la exposició Som Ateneus, produïda per la FAC; vam recuperar l’espectacle Quasi Òpera, la producció FAC 2022; i vam participar del Mosaic Recercat presentant el projecte Camins d’Ateneus.

FAC-40-Reus-0341-scaled-1150x712

El 3 de juny, al Centre de Lectura de Reus, vam celebrar un esdeveniment molt emotiu, l’acte central de la celebració del nostre 40è aniversari, que va comptar amb la representació de les entitats que van impulsar el naixement de la FAC. L’acte, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural, va incloure amb una conversa entre els presidents que ha tingut la Federació al llarg de la seva història: Francesc Melià, Pere-Joan Pujol, Salvador Casals i Pep Morella.

20_anys_IRMU_reportatge_dissabte_037

Per seguir aquest 40è aniversari, vam presentar les jornades de debat Els ateneus som essencials, tercera trobada, que en aquesta ocasió es va dur a terme a Mora la Nova en el marc de la VI Jornada de l’Institut Ramón Muntaner. En les jornades d’enguany reflexionem sobre la gestió de les entitats, sobre els nostres punts forts per tal d’haver aconseguit mantenir vives entitats històriques, i ens preguntem com hem de gestionar avui per un futur millor.

Ateneus_40 Anys_BCN_66

El 9 de setembre la il·lustradora Carme Solé Vendrell va inaugurar el Sofà Vermell de les Revistes de l’APPEC, dins la Setmana del Llibre en Català, creant una peça per l’apartat A mà alçada del número 31 de la revista ATENEUS, una edició especial pel 40è aniversari. Després es va obrir un col·loqui amb el públic on Carme Solé va exposar les seves idees sobre Art i Creativitat, així com la seva estreta relació amb el món dels ateneus.

2023_Junta Directiva President Generalitat_Fotos Arnau Carbonell (2)

Amb motiu del 40è aniversari, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va rebre a la junta directiva de la Federació d’Ateneus -en representació dels 196 ateneus federats-. Aragonès va posar en valor la gran tasca que fan els ateneus d’arreu del país que treballen per la cultura i pel lleure. Una reunió molt positiva on el President va recordar també la seva vinculació personal amb un dels ateneus federats: el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar.

2023_Medalla d'Honor Barcelona (4)

El 30 de novembre vam rebre la Medalla d’Honor de Barcelona 2023, un reconeixement que atorga l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de distingir aquelles persones i entitats que hagin contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i dels valors cívics. L’alcalde, Jaume Collboni, va lliurar la distinció al president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella, per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d’arreu de Catalunya.

Premis Ateneus 2023_FAC 40 anys (5)

El 12 de desembre vam celebrar a la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació el 40 aniversari de la FAC i la 34a Gala dels Premis Ateneus, en la qual vam lliurar 14 premis corresponents a 5 categories, a més del Premi Honorífic a la Corporació Catalana De Mitjans Audiovisuals (CMMA) com a reconeixement per la seva vocació de servei públic i per tenir en compte l’essencialitat de les associacions socioculturals catalanes.

2024.01.26_Recepció presidenta Parlament als ateneus (5)

El divendres 26 de gener la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, va rebre a més d’un centenar de representants d’ateneus federats amb motiu del 40è aniversari de la Federació. La presidenta va destacar la importància dels ateneus catalans, la qual cosa, ha remarcat, “demostra la força d’aquest país“. En aquest sentit, Erra va destacar “el paper que han jugat al llarg de la història els ateneus com a fil conductor del país i de la identitat catalana”.

Diseño sin título

El proper diumenge 2 de juny de 2024, a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló, celebrarem una jornada festiva on descobrir què fan els ateneus. Associacions que dinamitzen pobles i ciutats arreu del nostre país, amb un fort compromís social, i on tradició i modernitat es donen la mà per oferir un ventall ampli i divers d’activitats culturals, esportives i de lleure, obertes a tothom que hi vulgui participar!


ACTE CENTRAL

L’Acte conmemoratiu del 40è aniversari va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus, on es va fundar la FAC, el dia 3 de juny, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural.

Conversa entre els presidents de la FAC sobre experiències del passat i sobre el futur de la Federació o i l’associacionisme a Catalunya: Pep Morella (2019–Actualitat), Salvador Casals (2011–2019), Pere-Joan Pujol (2003–2011) i Francesc Melià (1993–2001).

Agraïment i homenatge a les entitats fundadores de la FAC i lliurament del document FAC 40 anys.

Presentació del treball guanyador de la primera edició del Premi Tribuna Atenea, de la Dra. Marta Rovira, i anunci de la persona guanyadora de la segona edició.

Càpsules Poètiques, a càrrec de Bàrbara Granados i Anna Güell.

Agraïments i aperitiu.