Tallers de Cultura Popular als Ateneus


Vols fer un taller de Cultura Popular a la teva entitat?

Per tal de promoure la cultura popular, la Federació d’Ateneus ofereix tallers a les entitats amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Cadascun dels tallers està impartit per associacions o particulars dedicades a promoure els diferents tipus de disciplines.

CONDICIONS

  • Els preus corresponen al 40% del cost total del taller, que és el que assumeix l’entitat. L’altre 60% del cost és assumit per la FAC. A tots els preus cal afegir-hi l’IVA.
  • Tots els tallers han de tenir un mínim de 5 persones inscrites per a poder-se realitzar (a no ser que s’indiqui el contrari).
  • Si els cursos són adreçats a menors d’edat, cal que hi hagi en tot moment una persona responsable dels infants dins de l’activitat.
  • Els ateneus podran cobrar inscripció als participants dels tallers.

Per tal de demanar un taller, o per a més informació, poseu-vos en contacte amb tecnic5@ateneus.cat o truqueu al 93 268 81 30


Tallers 2024:

Taller per a la creació de capgrossos per a l’entitat. Es construiran de 2 a 6 capgrossos amb una tècnica senzilla. Partint d’una base de cartró pedra, que ens permet una portabilitat còmoda. Modelarem amb diferents tècniques de cartó buscant dotar de personalitat i característiques singulars els nostres capgrossos. Per acabar, policromarem i farem els acabats finals per deixar els capgrossos llestos per ser empleats.

Formador: Miquel Grima

Comarques en què s’ofereix: Baix Llobregat, Bages, Barcelonès, Alt Penedès, Anoia, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme

Nombre de sessions: 6 sessions de 3h

De 4 a 10 alumnes (a partir de 15 anys)

 

Preu per taller amb 2 Capgrossos: El cost per l’ateneu és de 576€ + km

Preu per taller amb 4 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 720€ +km

Preu per taller amb 6 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 864€ +km

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu

Proposem fer un taller on es creïn un mínim de 2 capgrossos i un màxim de 6, que podran quedar-se a l’entitat o bé ser pels participants del taller. Amb bases de cartró pedra ja fetes es donarà forma a cada capgròs modelant amb cartró sobre l’estructura i policromant després.

Formador: David Ventura

Comarques en què s’ofereix: Gironès, Pla de l’estany, Garrotxa, Selva, Alt Empordà i Baix Empordà

 Nombre de sessions: 2 sessions de 2h

 

Preu per taller amb 2 Capgrossos: El cost per l’ateneu és de 280€ + km

Preu per taller amb 4 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 320€ +km

Preu per taller amb 6 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 360€ +km

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu

Proposem fer un taller on es creïn un mínim de 6 capgrossos i un màxim de 12, que podran quedar-se a l’entitat o bé ser pels participants del taller. Amb bases de cartró pedra ja fetes es donarà forma a cada capgròs modelant amb cartró sobre l’estructura i policromant després.

Formador: Joan Miró Oró

Comarques en què s’ofereix: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrigues, Ribera d’Ebre, Montsià, Priorat, Segrià, Tarragonès, Terra Alta

 Nombre de sessions: 6 sessions

 

Preu per taller amb 6 Capgrossos: El cost per l’ateneu és de 468€ + km

Preu per taller amb 8 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 528€ +km

Preu per taller amb 10 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 588€ +km

Preu per taller amb 12 Capgrossos: El cost per l’Ateneu és de 648€ +km

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista, La Serra d’Almos, i l’assumeix l’Ateneu

Proposem fer un taller on es creïn 2 capgrossos de cartró-pedra amb tot el procés de modelatge, preparació de motlles i pintura que podran quedar-se a l’entitat.

Formador: Jordi Arnau Espuga

Comarques en què s’ofereix: Garrigues, Lleida, Urgell, Pla d’Urgell Segarra i la Noguera

Nombre de sessions: 8 sessions de 3h

 

Preu per taller amb 2 Capgrossos: El cost per l’ateneu és de 585,6€ + km

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu

Els tallers o formacions de Ball de Bastons que s’ofereixen són dinàmics, és a dir, s’adapten a les necessitats i inquietuds de cada sol·licitant. Es recomana fer part pràctica i que les persones puguin sentir què és fer Ball de Bastons. A partir d’aquesta premissa, però, es poden incorporar diferents elements tals com explicació teòrica, petita mostra de diferents tipus de vestuaris o bastons, etc. El formador/a mostra i ensenya coreografies que són familiars (sigui de la seva mateixa colla o similars) o ensenya coreografies més genèriques pertanyents als balls de la Coordinadora.

Comarques en què s’ofereix: La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya té presència en les quatre províncies. Amb un total aproximat de 100 grups, té presència en diferents comarques de Catalunya, si bé no a totes. Poder assegurar el taller no dependrà tant de la ubicació geogràfica sinó que hi hagi formadores o formadors disponibles a prop del lloc on es demani.

Nombre de sessions: Es poden programar un màxim de 8 sessions.

A tenir en compte: Es recomana diferenciar per edats perquè es pugui treure el màxim profit i gaudir totes plegades. Com a mínim entre infants (menors de dotze anys) i joves/adults (majors de dotze anys).

 

Preu: El cost per l’Ateneu és de 24€ per sessió d’1h / 8 Sessions tenen un cost de 192€

Si els talleristes no poden venir d’aprop del lloc on es demani el taller, el preu del taller es podria veure incrementat per qüestions de quilometratge, que assumiria l’Ateneu.

La Federació Sardanista de Catalunya ofereix tallers per aprendre a ballar aquest ball grupal tradicional català.

Comarques en què s’ofereix: Barcelonès, Maresme, Vallesos, Bages, Anoia, Berguedà, Osona, Alt Penedès, Garraf, La Selva, Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, Pla de l’Estany, Garrotxa i Ripollès

Nombre de sessions: Es poden programar un màxim de 8 sessions

Material necessari a aportar per part de l’ateneu: Equip de so amb suport de CD I USB

 

Preu: El cost per l’Ateneu és de 65,60€ + km per 8 sessions d’1h

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu

Taller per aprendre algunes danses tradicionals representatives del folklore català. El nostre folklore és molt ric, variat i diferenciat: Terres de l’Ebre, de marina, del Pirineu, d’interior i està molt relacionat bé amb el calendari (carnestoltes, pasqua), amb els patrons o patrones del poble (festes del Roser, ballet de Deu), amb els oficis (ball de cercolets,)… Durant el taller es faran exercicis d’escalfament i estirament i s’ensenyaran els punt bàsics per poder realitzar les danses així com l’origen, el motiu i característiques de les danses que s’ensenyin. L’esbart encarregat d’impartir al taller serà un esbart proper a l’ateneu, de la mateixa població o poblacions properes.  Es concretaran danses properes territorialment, o bé en funció dels interessos dels participants.

S’ofereixen 2 tipus de tallers, segons edats:

  • Taller per infants menors de 12 anys: El Rogle, el Punxonet, La Masovera, En Joan Petit, Nans de Berga…
  • Taller juvenil i adults: Bolangeres, Contrapàs, Balls plans i Jotes.

Comarques en què s’ofereix: A tot Catalunya

Nombre de sessions: 4 Sessions de 2 hores

De 12 a 24 participants

 

Preu: El cost per l’Ateneu és de 160 euros

L’Aula de Sons té la vocació de contribuir al desenvolupament i dinamització de la cultura popular i tradicional, especialment en la vessant de la música tradicional. El nivell interpretatiu de la música tradicional al carrer ha millorat en els darrers anys, però encara queden molts espais on cal incidir per millorar el reconeixement social d’aquest sector. És per aquest motiu que l’Aula de Sons pretén ser un espai de formació de músics que aportin un nivell qualitatiu òptim a les festes majors de pobles i viles, un espai pedagògic per a la difusió dels valors de la cultura popular i tradicional del nostre país i un espai de transformació a partir del qual promoure iniciatives i projectes que posin en valor l’elevat nivell de qualitat al què pot arribar la música tradicional avui dia.

Ens ofereixen a triar entre:

  • Taller de gralla
  • Taller de timbal
  • Taller de flabiol i tamborí

Comarques en què s’ofereix: Alt Camp, Anoia, Baix Camp, Baix Llobregat, Bages, Barcelonès, Conca de Barberà, Segrià, Tarragonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental

Nombre de sessions: Es poden programar un màxim de 8 sessions

Material necessari a aportar per part de l’ateneu: L’intrument triat (gralla, timbal o flabiol i tamborí)

 

Preu: El cost per l’Ateneu és de 160€ + km per 8 sessions d’1h

El quilometratge es paga a 0,26€ per km des del lloc d’origen del tallerista i l’assumeix l’Ateneu