En Parlem a l’Ateneu
Nou projecte per revifar l’esperit històric dels ateneus com a focus de debat, tertúlia i coneixement
Sota el títol “EN PARLEM A L’ATENEU”, el Catàleg d’Activitats de la FAC s’omplirà d’experts i cares conegudes que s’oferiran per parlar de temes d’actualitat, com el canvi climàtic, la globalització o els avenços tecnològics, fins a qüestions històriques, culturals o científiques, a les entitats federades. Les conferències tindran una durada aproximada de 60 minuts i culminaran amb una conversa oberta amb el públic assistent.
Ja portem més de 40 conferències per tot el país!
PONENTS
JOAN LLUÍS BOZZO
Teatre i vida
El teatre forma part íntima i orgànica de les nostres vides com a individus i com a societat, però, com funciona la relació actor/espectador? Que suposa la coincidència d’aquests dos en l’espai i en el temps, és a dir en la representació? Quines són les claus bàsiques per a entendre i crear-se una opinió pròpia d’un espectacle teatral?
MANUEL DELGADO
Història de la cultura popular a Catalunya
Volem obrir-nos a l’àmbit de la història recent de la cultura popular amb conferències a càrrec de l’antropòleg Manuel Delgado. Lluny de la imatge tranquil·la que la presenta com un conjunt de costums amables, la cultura no pot romandre aliena a les lluites i querelles de que està feta la seva vida social de la que és expressió.
NINA
La teva veu, el teu èxit
Cada veu és única i irrepetible, com les empremtes digitals. La veu és el so que ens representa i ens possibilita la interacció amb el món fent possible el miracle de la comunicació. Adquirir-ne un coneixement rudimentari, saber com entrenar-la i cuidar-la, és el primer requisit per fer-ne un bon ús en la parla i el cant.
PAU CAPELL
Lluita pel que vols i estima el que tens
La temàtica de les meves conferències és una temàtica de superació i motivació. Superació de dificultats per arribar a l’èxit i motivació per intentar sortir de situacions complicades. Tot amb una base familiar i amb l’eix principal de l’esport!
CARME PLA
Teatre: la teràpia sense divan
El teatre com a eina per alliberar, per canalitzar i potenciar emocions, per expressar vivències passades, imaginacions futures, temors, desitjos i contratemps. Una eina per a tothom, sense distinció d’edat, sexe o raça. En el teatre, com deia el poeta: “Tot està per fer i tot és possible”.
XAVIER ALBERTÍ
Història del Paral·lel. Molt més que cuplets!
El paral·lel com entrada de la cultura de masses a Catalunya. El trànsit d’una societat del segle XIX a la del segle XIX. Urbanisme, política i cultura vistos des d’El paral·lel. Les formes de l’espectacle popular. El paral·lel i la llengua catalana. Els grans noms d’El paral·lel.
TONI SOLER
12 conferències
Per què Catalunya no és una potència mundial?
Si deixem de banda el turisme i la cuina, Catalunya no és una potència mundial. És una gran injustícia, però per sort tenim excuses per triar i remenar. Amb més humor que rigor, expliquem quins són els entrebancs que hem hagut de sofrir al llarg de la història, i com, malgrat tot, continuem existint i fent-nos notar…
ADA PARELLADA
9 conferències
Què pebrots és això de “la cuina sostenible”?
La restauradora i propietària del Restaurant Semproniana ens explica què significa cuinar de manera sostenible, fent un viatge a través de la ciència, la salut, la sostenibilitat i, sobretot, a través de la nostra història i cultura. Analitzarem el nostre patrimoni culinari per poder comprendre tot allò que se’ns remou quan cuinem i quan mengem!
IGNASI LLORENTE
8 conferències
La història de la ciència i reptes de futur
Amb aquesta proposta volem obrir-nos a l’àmbit científic amb cinc conferències a càrrec de l’escriptor, comunicador i divulgador científic, Ignasi Llorente: “La història de la ciència com mai te l’han explicat“; “Realitat o mentida?“; “Eppur si muove!“; “Robots, identitat i futur“; i “Sàpiens, neandertals i hòbbits: la història del nostre passat“.
FRANCESC MAURI
3 conferències
L’emergència climàtica, que hi podem fer?
L’Emergència Climàtica està en boca de tothom, però poques persones tenen clar l’abast del problema. En la xerrada repassarem d’on venim, on som i cap a on anem pel que fa al clima, però també parlarem de què ens està passant quant a població, noves energies i canvis importants en l’agricultura i les platges o fronts marítims.
MONTSERRAT TURA
2 conferències
Història i economia: El cas dels rabassaires
Les societats desitjades han de ser més equitatives i amb major implicació de la ciutadania en els afers col·lectius. Per aconseguir-ho és bo conèixer alguns exemples reeixits de progrés social i econòmic d’organitzacions col.laboratives del nostra passat, per això repassem la història de la Unió de Rabassaires.