Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània

La Federació d’Ateneus de Catalunya ha editat el llibre Ateneus: Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània”. Els historiadors Ramon Arnabat i Xavier Ferré, són els coautors de la publicació, que fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes.

A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.

L’afany actualitzador d’aquesta recerca explica la introducció de models sociabilistes que a hores d’ara malden per projectar socialment noves necessitats i concepcions. El llibre ha estat editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Ramon Arnabat Mata (Santa Margarida i els Monjos, 1957) Historiador, professor del Departament d’Història i Història de l’Art i membre del Grup de Recerca Consolidat ISOCAC de la URV i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs.Les seves línies de recerca són els moviments socials dels segles XIX i XX i la Guerra Civil espanyola i el franquisme. Darrerament ha publicat Atac i defensa de la rereguarda (2014) i ha coordinat: Sociabilidades en la España contemporánea (2014).

 

 

 

 

 

 

Xavier Ferré Trill (Reus, 1962)Historiador, professor del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili i membre del Grup de Recerca Consolidat ISOCAC.Les seves línies de recerca són els moviments sociopolítics de construcció nacional, el pensament polític, sociològic i literari. Darrerament ha editat l’obra inèdita de Joan Fuster Dues visions (URV/UJI, 2014).

 

 

 

 

DISTRIBUCIÓ I VENDA

PUNT DE VENDA

BARCELONA
Federació d’Ateneus de Catalunya
Carrer de la Sèquia, 9-11.
932688130
 

 

AGENDA DE PRESENTACIONS

Si vols que la teva entitat aculli la presentació del llibre “Ateneus: Cultura i Llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània”, obra dels historiadors Ramón Arnabat i Xavier Ferré, posa’t en contacte amb la FAC a: ateneus@ateneus.cat

PRESENTACIONS REALITZADES 2017

17 de gener (19h): Centre Cultural – Llibreria Blanquerna (Calle de Alcalá, 44), Delegació del Govern a Madrid
30 de març (20h): Centre Cultural Avenç d’Esplugues de Llobregat (c/d’Àngel Guimerà, 27)

PRESENTACIONS REALITZADES 2015
22 d’abril (19:30h): Ateneu Popular de Ponent (c/Pau Claris, 10, baixos – Lleida)
29 de maig (19h): Centre Democràtic i Progressista (c/Corredossos de Baix, 7 – Caldes de Montbui)
4 de juny (19:30h): Centre de Lectura de Reus (c/Major, 15 – Tarragonès)
9 de juny (20:30h): Societat La Principal (Rbla de Nostra Senyora, 37 – Vilafranca del Penedès)
13 de setembre (11:30h): Ateneu Arenyenc (c/Josep Anselm Clavé, 22 – Arenys de Mar)
18 d’octubre (18h): Societat Nova de Banyeres del Penedès (c/ Albert Santó, 17-19)
12 de novembre (19h): Temple Romà de Vic