El Baix Llobregat… dona per molt!

El Baix Llobregat… dona per molt!

Text: Glòria Prunés

Foto de portada: ©Turisme de Llobregat

La Cripta Gaudí de la Colònia Güell, les coves de Collbató, els Set Balcons de Montserrat, les platges i els Espais Naturals del Delta del Llobregat són segurament les propostes «imprescindibles» i més conegudes del Baix Llobregat, però no són les úniques. Si parlem de gastronomia, destaca el col·lectiu gastronòmic Sabors de l’Horta del Baix Llobregat que es caracteritza per una cuina km 0 amb producte fresc del Parc Agrari i creats per cuiners i cuineres de la comarca, ja sigui en l’estil més tradicional o en la vessant més creativa. Si afegim la resta d’oferta cultural, natural i paisatgística, podrem descobrir el Baix Llobregat de moltes maneres. Aquest cop, ho farem de la mà d’alguns dels seus ateneus.

SANT BOI DE LLOBREGAT

Comencem la nostra ruta a Sant Boi de Llobregat, on, si no disposem de vehicle particular, s’arriba amb FGC, amb tren o amb bus. Passejar pels seus carrers ja és un atractiu en si mateix, però, a més, tenim l’oportunitat de descobrir indrets com ara la torre de defensa medieval de Benviure; Can Barraquer, seu central del Museu de Sant Boi, i casa pairal on Rafael Casanova va viure els darrers anys de la seva vida; l’església de Sant Boi, on es pot visitar el sepulcre de Rafael Casanovas; i les termes romanes de Sant Boi, banys privats pertanyents a una vil·la romana del baix imperi, construïts a finals del segle II dC i en un molt bon estat de conservació. Pels amants de la natura, des del poble es pot pujar a peu a la muntanya de Sant Ramon, coronada per l’ermita dedicada al sant que li dóna nom. Situada a prop del litoral i del delta del Llobregat, la muntanya és un indret privilegiat per a l’observació d’aus migratòries, especialment els mesos de setembre i octubre.

Destacats de Sant Boi de Llobregat

Ateneu Familiar, ateneu solidari. Constituït l’any 1913, l’Ateneu principal es troba al carrer la Pau, 2, on hi ha les sales d’activitats i el gran teatre. Al carrer Frederic Mistral, 2, (uns 100 metres més amunt), s’ubica La Pista, mirador que acull l’hostalatge per als minyons escolta, una ONG que treballa pels refugiats «i altres entitats que fan bategar dia a dia l’Ateneu», ens explica Ramon Barau Requena, de l’Àrea de Cultura, Igualtat i Sostenibilitat. Barau comenta que «tenim el teatre mes gran de Sant Boi però fa 15 anys que està tancat per manca de voluntats, tot i que ara estem treballant per reobrir-lo».

Malgrat això, l’activitat a l’Ateneu està més viva que mai amb classes de teatre, projeccions de cinema, balls de saló llatins i estàndard, zumba, gimnàstica… entre altres. «L’Ateneu Familiar –assegura Barau- és patrimoni de totes i tots els santboiants i santboianes i per tant la col·laboració amb persones, entitats públiques i privades és vital per oferir uns braços oberts a la societat santboiana, amb responsabilitat per mantenir la cultura viva i promoure els àmbits d’interconnexió ciutadana amb el mediambient pròxim». Presidit per Jaume Sans Comardon, l’Ateneu promou l’equitat, la igualtat i la justícia social tot fomentant la participació ciutadana, dels socis i sòcies, així com de simpatitzants i amics que poden fer qualsevol proposta o liderar projectes. «El nostre ateneu és solidari amb grups i entitats residents o temporals, la solidaritat i treballar de forma activa pel bé comú és part intrínseca de la nostra filosofia, tot plegat amb transparència i humilitat per teixir confiances i activar voluntats d’acció participativa» conclou el Ramon.

Festes gastronòmiques. El mes de desembre té lloc la Fira de la Puríssima, un esdeveniment d’arrel agrícola on destaquen l’exposició de fruites i verdures, la mostra de bestiar i les parades de planters, entre altres. I durant tot el mes de març, Sant Boi celebra el Mes de la Carxofa, amb un ampli programa d’activitats, ofertes i promocions per gaudir del producte estrella de l’agricultura i la gastronomia local que ha esdevingut tot un símbol del municipi. La Carxofada és una festa pròpia de Sant Boi que va néixer l’any 2000 i s’ha convertit en un esdeveniment molt popular.

 

Descobreix Sant Boi a través de…

  • Maria-Mercè Marçal, amb una ruta literària que mostra la vinculació de l’escriptora amb Sant Boi de Llobregat i, alhora, donar a conèixer aspectes destacats de la seva vida i obra. L’escriptora va anar a viure a Sant Boi, el 1974, perquè tant ella com el seu marit en aquell moment, treballaven com a professors de català a l’Institut Rubió i Ors.
  • Ruta 1714. Sant Boi és un dels municipis que formen part de l’espina dorsal d’aquest itinerari on destaca: Can Barraquer, casa on Rafael Casanova va viure els seus darrers anys de vida i avui convertida en la seu central del Museu de Sant Boi; la capella de la Pietat de l’Església Parroquial de Sant Baldiri on Casanova va ser enterrat; i la plaça de Catalunya del municipi, on, l’any 1976 va tenir lloc la primera celebració autoritzada de l’Onze de setembre convocada per l’Assemblea de Catalunya.
  • Tot jugant amb l’APP gamificada “Inspira Sant Boi” per conèixer el patrimoni cultural i històric de la població.

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

Seguint el camí del riu o bé el traçat urbà, des de Sant Boi de Llobregat arribem a Santa Coloma de Cervelló. Si no, amb els FGC s’hi arriba en un tres i no res. Aquesta població ha estat habitada des de fa segles i així ho palesen la ceràmica ibera, les torres de guaita del Castellnou de Cervelló, la Torre Salvana o l’absis romànic de la primitiva església de Santa Coloma de Cervelló.

Seguint el camí del riu o bé seguint el traçat urbà, tot passejant, des de Sant Boi arribem a Santa Coloma de Cervelló. Si no tenim ganes de caminar, amb els FGC s’hi arriba en un tres i no res. Aquesta població ha estat habitada des de fa segles i així ho palesen la ceràmica ibera, els murs i torres de guaita del Castellnou de Cervelló, la Torre Salvana o l’absis romànic de la primitiva església de Santa Coloma de Cervelló. Des de l’Edat Mitjana el treball agrícola va donar lloc a l’aparició d’importants i belles masies, com ara la masia de Can Roc al nucli antic. Entre visita i visita, i si el temps acompanya, podeu descansar en algun dels parcs urbans colomencs.

Destacats de Santa Coloma de Cervelló

Inclusió, diversitat i col·laboració. La Societat Recreativa de Santa Coloma de Cervelló ha estat un element clau de la vida cultural i social del municipi durant dècades. Tot i que actualment està tancat per obres de renovació, la seva presidenta, Luz Maria Mostacero Mera, assegura que «tenim una rica història i un futur prometedor. El nostre ateneu ha estat un espai de trobada i convivència per a la comunitat, amb cinema, teatre, balls de saló, exposicions artístiques i moltes altres propostes culturals». Els valors que aporta al territori inclouen la promoció de la cultura local, la cohesió comunitària i la participació ciutadana activa en la vida cultural i social.

Mostacero afirma que «estem emocionats per assolir els reptes que se’ns presenten en el futur i per continuar sent un referent cultural i social a Santa Coloma de Cervelló. Amb la pròxima reobertura, tenim l’objectiu d’expandir els valors que sempre hem defensat —inclusió, diversitat i col·laboració— i oferir encara més oportunitats a la nostra comunitat». L’Ateneu de Santa Coloma de Cervelló és una entitat privada que va ser construïda amb els recursos financers dels seus socis fundadors. Aquesta inversió privada ha estat fonamental per al desenvolupament i el manteniment de les seves instal·lacions i activitats al llarg dels anys. «Agraïm profundament la dedicació i el suport continuat dels socis fundadors que han contribuït a fer de la Societat Recreativa un centre cultural i comunitari de referència a la nostra localitat» conclou la seva presidenta. Instagram: societatrecreativa_sorec

©Presentació Murri

Festa de la Cirera i l’Agricultura. A finals del mes de maig, Santa Coloma de Cervelló acull aquest esdeveniment protagonitzat pel seu producte agrari per excel·lència, que inclou una mostra de cireres i activitats relacionades amb el món agrari, de comerç i d’entitats del municipi.

 

COLÒNIA GÜELL

No podem acabar la nostra ruta sense visitar aquest «museu» modernista a l’aire lliure, on no només descobrim la Cripta de l’església dissenyada per Gaudí, Patrimoni Mundial per la Unesco, també és un viatge en el temps. Aquest conjunt històric, bé cultural d’interès nacional, una de les colònies tèxtils més grans i importants de Catalunya, és parada obligada. El recorregut pels carrers de la Colònia Güell captiva als visitants pel seu encant i la tranquil·litat del seu entorn que conserva un important patrimoni  de gran bellesa creat pels arquitectes modernistes de l’època. En el seu Centre d’Interpretació es pot visitar una exposició permanent sobre la Colònia i l’obra de Gaudí.

Destacats de la Colònia Güell

L’Ateneu de la Colònia. L’Emma Ludeña Hernández, membre de la comissió de Cultura i de la Junta de l’Ateneu Unió, presidit per Aleix Font, explica que «creat l’any 1892, el nostre ateneu té una antiguitat que el fa únic, a més, és un referent de la cultura catalana, on any rere any mantenim tradicions populars com les nadales i celebrem de manera destacada dates assenyalades com la Diada de Catalunya, entre d’altres». Pel que fa a les activitats, el ventall va des de la Coral Salvana, ballar country, fer teatre i ara, «engegant un grup de balls tradicionals». L’Ateneu Unió és un dels principals centres dinamitzadors de la vida cultural i social de la Colònia Güell i el seu bar restaurant, punt de trobada imprescindible.

Festa del Modernisme. Recreació teatral als carrers d’escenes de la vida quotidiana de la Colònia Güell d’ara fa cent anys. Aquesta recreació és tractada amb un context festiu i se situa en el marc incomparable de l’arquitectura modernista de la colònia tèxtil, una de les més grans de Catalunya. És una festa on els veïns es vesteixen amb roba d’època recreant l’ambient i fets dels primers anys de la Colònia, a principis del segle xx.

ALGUNES RECOMANACIONS

El Ramon, la Luz Maria i l’Emma ens suggereixen:

Ens fem una selfie?

Sant Boi: Ermita de Sant Ramon, per les seves vistes als pobles del voltant i Barcelona

Santa Coloma de Cervelló: Un dels llocs més emblemàtics de Santa Coloma de Cervelló és la plaça principal del poble, on es troba la Societat Recreativa. És un lloc perfecte per fer-se un selfie amb l’ateneu de fons, especialment quan celebrem esdeveniments importants i el carrer de la església.

Colònia Güell: Ca l’Ordal i la Cripta.

No marxis sense fer un vermut o un esmorzar de forquilla…

Sant Boi: Segurament sigui el Restaurant La Marimorena, guardonat amb diversos premis de restauració, però tambe recomano la que ha estat escollida la millor hamburgueseria de Catalunya, el restaurant Kiwi. En tots dos, millor reservar prèviament.

Santa Coloma de Cervelló: Hi ha moltes opcions delicioses, però molta gent gaudeix fent un vermut i/o dinar a la plaça, en un dels molts restaurants i bars que disposen d’una gran oferta gastronòmica, entre ells, The Garrison Bar, de la Societat Recreativa, ambientat en la sèrie Peaky Blinders.

Colònia Güell: Restaurant El Capritx.

Amb els més petits

Sant Boi: El parc de la Muntanyeta és un bon lloc per passar una estona amb família, per la seva ubicació central al municipi, i també perquè hi ha la biblioteca Jordi Rubio i Balaguer.

Santa Coloma de Cervelló: Els parcs de plaça de les Vinyes i Can Lluc són llocs fantàstics per als nens. Amb zones de jocs, àrees verdes i espais per a la diversió en família. A més, a la Societat Recreativa, cal recordar que s’hi organitzen activitats especials per als més petits durant els esdeveniments que s’hi organitzen.

Colònia Güell: la Fira del Modernisme, sens dubte.

Descobreix molt més a www.turismebaixllobregat.com/ca.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.