Presentem l’”Estudi tècnic dels equipaments dels ateneus” a la Consellera de Cultura

Presentem l’”Estudi tècnic dels equipaments dels ateneus” a la Consellera de Cultura

El passat 11 de novembre, en el context de la visita de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, als diferents ateneus d’Horta -Ateneu Hortenc, Foment Hortenc i Lluïsos d’Horta-, la Federació d’Ateneus va presentar l’Estudi tècnic dels equipaments dels ateneus federats de Catalunya, un projecte coordinat per l’arquitecte de la FAC, Edgar Malagón, que més endavant es mostraria també a diferents grups parlamentaris.

Des de la FAC vam iniciar l’any 2020 aquest estudi per analitzar l’estat en què es troben les entitats federades pel que fa a equipaments. Actualment, comptem amb 184 ateneus repartits al llarg de tot el territori català, per les quatre províncies, dels quals 112 han participat d’aquest estudi.

L’objectiu principal de l’informe era analitzar l’estat actual de les entitats i identificar les necessitats més importants dels seus espais físics mitjançant una visió que ens faci possible identificar el compliment de les normatives actuals i el seu correcte funcionament. Temes relacionats amb l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, mesures davant el foc i climatització

Un cop visitades les entitats, i fent un recull de dades per diagnosticar l’estat en què es troben, avaluant les seves necessitats més urgents, s’ha arribat a la conclusió que la suma aproximada de diners necessaris per a una reforma dels equipaments és de 50 milions d’euros. Aquesta valoració ens ajudarà a clarificar el punt on es troben les entitats a tot Catalunya i ens permetrà en endavant identificar les carències més urgents per donar-les a conèixer a les administracions públiques, sol·licitant suport i ajudes pels ateneus.

 

Les entitats culturals de Catalunya tenen arrels històriques profundes, i han intervingut en el procés de creixement del país donant formació cultural, artística i educativa a la població. Això es veu reflectit en els seus equipaments, edificis grans amb façanes i decorats de moviments artístics dels segles XIX i XX; es pot apreciar la grandesa d’aquests edificis, són joies estètiques que inviten a visitar-les i formar part d’elles, sigui per participar en les seves activitats o per estar una estona i prendre un cafè en les seves sales de bar. Els edificis de les entitats són el punt de trobada per a la població. És en aquest punt on comencen les interaccions amb els ateneus, per això és tan important conservar-los.

Molts d’ells, però, comencen a tenir problemes, tant constructius com de manteniment o de compliment de les noves normatives. Són superfícies grans que augmenten molt les despeses i que, a més, estan dificultant la viabilitat de les entitats culturals.

Tots aquests processos d’adequació necessaris no poden ser resolts únicament per les entitats, sobretot pels forts obstacles econòmics que aquestes obres suposen, i és per això que hem volgut donar a conèixer a l’administració l’estat actual d’aquestes entitats, buscant l’ajuda i el suport necessaris perquè els ateneus puguin continuar treballant per la cultura i pel país.

1 Comment

  • Publicat fa 18/12/2022

    Miquel Obradó Dalmau

    Una molt bona feina i molt necessària. Gràcies per la vostra iniciativa.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.