Ja s’ha publicat el programa complet del Recercat 2022
Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, serà l’escenari de la 18a edició del Recercat. Jornades de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, de la qual la FAC en forma part, què se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de maig de 2022.
Enguany es recupera la presencialitat completa i es podrà gaudir de la tradicional fira de centres d’estudis i dels ateneus federats, situada a la Plaça de Cal Font d’Igualada, en què s’hi mostraran les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels ateneus federats i dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants.
Dissabte 7 de maig es durà a terme, a la Biblioteca Central d’Igualada, la taula Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil, amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l’Ebre, que aquesta vegada durà per títol L’Espoli franquista als territoris de parla catalana, i comptarà amb la moderació de la doctora en història, Gemma Tribó, i la participació de Neus Moran, doctora en història i autora del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984); Ramon Arnabat, doctor en història i professor de la Universitat Rovira i Virgili, i Manel Santana, doctor en història. A la mateixa biblioteca es podrà gaudir de la mostra d’audiovisuals dedicada, en aquesta ocasió, als nous usos del patrimoni industrial.
Aquestes activitats estan previstes per portar-se a terme en format físic, però, a la vegada, també es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de l’IRMU.
Per altra banda, en aquesta edició del Recercat també es podran visitar les següents exposicions:
- Quan s’enduen el país. L’espoli franquista als ateneus de Catalunya (Federació d’Ateneus de Catalunya), de l’1 al 15 de maig a la seu de l’Ateneu Igualadí (C/ de Sant Pau, 9).
- El Segre: la memòria d’un riu (l’Ateneu Popular de Ponent, les Associacions de Veïns de Grenyana i Butsènit i l’Associació Amics de la Natura El Xop), del 20 d’abril al 8 de maig al vestíbul del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia (C/ del Dr. Joan Mercader, 1).
- Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), del 21 d’abril al 22 de maig a la Biblioteca Central d’Igualada (Plaça de Cal Font, s/n).
- Exposició dels pòsters de projectes dels centres d’estudis (IRMU), del 6 al 8 de maig a la carpa del Recercat (Plaça de Cal Font, s/n).
Com a activitats complementàries, també es podrà visitar l’espai Recerxic, amb tallers per als més petits pensats des de la recerca local que enguany compta amb l’actuació dels Kamishibais – Contes en teatre de paper, i dues visites culturals al Barri del Rec amb parada a Cal Granotes i sobre el patrimoni modernista d’Igualada.
Pots consultar el programa complet en aquest enllaç.