Dissabte la Societat Cultural Sant Jaume acollirà la festa inaugural del cicle sobre cultura gitana AMEN SAM
Aprofitant que el dia 8 d’abril va ser el Dia del Poble Gitano, el dissabte 9 d’abril, la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt va donar el tret de sortida al cicle AMEN SAM sobre cultura del poble gitano, un projecte comunitari organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) amb la col·laboració de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
La festa inaugural va comptar amb un taller de cuina gitana a les 11h, i un concert-vermut amb l’actuació del grup de rumba Els 4 de la Cera a les 13h.
Aquesta és la segona edició del cicle AMEN SAM que organitza la FAC a diversos ateneus catalans, i que l’any passat va comptar amb una molt bona acollida per part de les onze entitats participants. El programa d’enguany inclou un seguit d’activitats tant diverses com: concerts, tallers de percussió flamenca, de rumba catalana i de cuina; tres exposicions, cinefòrums i xerrades sobre Porrajmos (l’holocaust gitano), i xerrades sobre la dona gitana i el feminisme romaní.
Els catorze ateneus que acolliran aquesta segona edició del projecte són: l’Associació Cultural Plataforma Odèon de Canet de Mar, l’Ateneu Cultural de Guissona, l’Ateneu Popular Garriguenc, l’Ateneu Popular de Ponent, l’Ateneu Santcugatenc, el Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, el Cercle de Belles Arts de Lleida, l’Espluga Viva d’Esplugues de Llobregat, la Lliga de Capellades, l’Orfeó Lleidatà, la Societat el Casino de Sant Andreu de la Barca, la Societat Cultural i Esportiva La Lira del barri de Sant Andreu de Barcelona, i la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt.
Amb el cicle, la FAC vol contribuir a superar els estereotips que la societat occidental ha anat construint al voltant del poble gitano, integrant-los a la vida quotidiana de l’ateneisme i, per tant, de l’associacionisme català. Però també fomentar la participació dels socis dels ateneus, fent-los interactuar a través de la logística de les activitats que es programin i en l’assistència als actes.
Aquest és un element important, ja que el projecte té una voluntat comunitària, és a dir, de fer participar no només persones gitanes i sòcies dels ateneus, sinó també l’entorn del municipi on està situat l’ateneu participant.