Ateneus Confinats
Passem el confinament plegats?
Explica’ns com estàs passant aquests dies a casa enviant-nos un escrit breu o un vídeo, i indicant-nos el teu nom i de quin ateneu formes part. T’ho anirem compartint en aquest espai i a xarxes. Escriu-nos o envia’ns el vídeo a ateneus@ateneus.cat !
En aquests més dos mesos de confinament des de la Junta de Lluïsos de Gràcia hem seguit treballant intensament des de casa amb Juntes directives setmanals i reunions diàries amb seccions, tallers i l’administració pública. A l’entitat ens hem vist obligats a fer un ERTE als treballadors i hem mantingut en serveis mínims gerència, comunicació, compatibilitat i la gestió del teatre, que ha estat treballant en la programació 2020-21 de titelles i nadons.
Les seccions han seguit actives des de casa i han estat més enginyoses que mai a l’hora de reinventar assajos, entrenaments i activitats. Hem vist reptes per bàsquet, rutines per tennis taula, propostes de teatre confinat, assajos de les corals on-line o activitats en vídeo per als infants de l’agrupament i de l’esplai. Una vegada més s’ha demostrat la gran capacitat de resiliència de les persones que estan al capdavant de les seccions i de les persones sòcies. A les nostres xarxes hem anat compartint les iniciatives de les seccions i ho podeu seguir a través del hashtag #ALluïsosEnsQuedemACasa i #LluïsosDesDeCasa.
Des de la Junta dia a dia, hem seguit totes les informacions referents a les diferents fases de desescalada amb molta atenció i hem anat perfilant i plantejant com i quan tornar a obrir la nostra entitat, la incorporació dels treballadors, els aforaments i fluxos de persones que podrem acollir, les mesures de seguretat mínimes i la recuperada de les activitats. Tot això comptant amb l’acompanyament i escoltant les propostes de les seccions, escoltant les seves necessitats, dubtes i preguntes. Un continu i maratonià repte de reunions virtuals!
En aquest temps no hem perdut ni per un moment la il·lusió i les ganes de seguir! Sabem que tornarem a obrir ben aviat i com s’ha demostrat l llarg de més de 160 anys, seguirem reinventant-nos com a entitat cultural i essencial que som!
Visca els ateneus!
Visca Lluïsos de Gràcia!
Des del 13 de març, som un Ateneu confinat, un més dels més de 400 d’arreu del territori. Vam abaixar la persiana amb incertesa i, tot i que encara no sabem quan podrem tornar a aixecar-la, tenim esperança i confiem que quan puguem tornar continuarem treballant per la cultura amb la mateixa energia de sempre.
Malgrat les dificultats i la cancel·lació o ajornament d’activitats presencials, estem treballant des de casa per mantenir activa l’entitat, per intentar oferir-vos serveis i cultura, així com col·laborar en tot el que estigui a les nostres mans per millorar les circumstàncies d’aquesta crisi sanitària.
On més visible és la nostra feina ara mateix és a les xarxes socials, sobretot a Instagram (us animem a seguir-nos!). Allà difonem informació d’interès general divulgada per la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura i el de Salut, o altres associacions, així com crides a la participació i voluntariat de la Xarxa Santfeliuenca.
També oferim tastets de les nostres activitats com la salutació al sol amb la mestra de ioga de l’Ateneu, els reptes de la secció de Fotògrafs de l’Ateneu o altres propostes dels tallers de l’Ateneu.
Ara, més que mai, necessitem mantenir-nos actives i fer pinya. Ens en sortirem!
Hem volgut posar el nostre granet de sorra als moments durs que estem vivint amb una mica d’humor fent una versió de la cançó I Know It’s Today del musical Shrek.
Us enviem l’enllaç el vídeo perquè tenim ganes de compartir una mica d’humor i bon rollo, a més a més, de continuar mostrant que la creativitat i les ganes de crear de la població continuen actives i amb ganes de fer nous projectes encara que sigui sota noves circumstàncies (a distància, amb limitacions tecnològiques, sense escenaris…)
La cançó original de Jeanine Tesori i David Lindsay-Abaire, mostra com Fiona espera tancada dins de la torre a que passin els anys i el seu “príncep blau” la rescati. Doncs nosaltres hem fet la nostra pròpia versió sota el lema “Per fi sortirem”, reflectint les esperances i el dia a dia que està comportant el confinament a causa del COVID-19. Amb ganes de tornar a sortir als carrers sense guants ni mascaretes, poder tornar als bars, deixar de fer exercici al menjador o tornar a abraçar-se amb els amics i familiars.
SUS4 companyia està formada per Carles Alarcón, Alexandre Ars, Maria Codony, Júlia Cortina, Ferran Enfedaque, Laura Font, Clara Giralt, Ramon Ramiro i Clara Solé. Actualment estàvem fent gira pels Ateneus de Catalunya amb l’espectacle de creació pròpia Una Altra Estrena. Ens podeu trobar a l’Instagram @sus4companyia i a l’email sus4companyia@gmail.com.
Per qualsevol cosa no dubteu en contactar amb nosaltres.
Moltes gràces per tot i una abraçada!
SUS4
A causa de l’estat d’alarma per la Covid-19, l’Esbart del Centre d’Arenys de Munt ha fet la seva Ballada de Rams (on tots els grups de l’Esbart, des dels més petits fins als més grans ofereixen un espectacle de recital de danses populars dels Països Catalans) més insòlita que mai hem hagut de fer. En podríem dir “Ballada en un estat de confinament” o també “Actuació confinada en honor d’un virus coronat” que en un temps rècord ha desmuntat moltes activitats.
Però ens hem de sumar a l’esforç de quedar-se a casa, ja que la solitud salva vides tot evitant contagis. Cal fer-ho per a un mateix i per a tota la societat, però no evita que ens deixi un regust amarg, ja que, com a societat estem acostumats a ajuntar-nos per celebrar festes i esdeveniments.
Tot i així, som partidaris de pensar en positiu, i treballar perquè l’amor cap a la dansa tradicional no decaigui. I per això hem volgut presentar igualment una Ballada de Rams 2020, això sí, en format una mica diferent. Aquest any, una part dels Benjamins s’havia d’estrenar a la Ballada amb el Ball de Sant Ferriol. Malauradament no han pogut mostrar-lo des de l’escenari, però sí que l’han ballat des de casa. De la mateixa manera ho han fet la resta de grups de l’escola de l’esbart: alevins, infantils, juvenils i els adults del Cos de Dansa.
Treballadors, alegres i apassionats de la dansa són tres conceptes que defineixen a tots els participants i un any més han demostrat que cap circumstància atura les ganes de ballar!
Aquí us deixem l’enllaç a la llista de vídeos:
https://www.youtube.com/channel/UCEfMcFcMVOqTHDQkW3PIsDQ/videos
A xarxes, penjant diverses actuacions dels grups de teatre de la casa, caramelles, escacs, dansa o meditació. Tot de propostes per no avorrir-se.
A banda, les diverses seccions continuen amb les classes en xarxa.
Des de l’Esplai de Dansa, tres cops per setmana, les alumnes es connecten per seguir les indicacions de la seva directora o seguir classes magistrals d’exalumnes -que ja es dediquen professionalment a la dansa- des d’Anglaterra, Polònia o França.
El mateix podem dir del grup de @danzaurbanacasinoprado que continua amb el seu ritme imparable per Instagram. L’Escola de Dibuix i Pintura o l’Escola d’Escacs, també han utilitzat la desconnexió per a continuar compartint coneixements amb els seus alumnes.
I pel que fa als empleats, resten tots a casa. En el cas del gerent fent teletreball i permanentment connectat amb la Junta, que es reuneix també periòdicament per videoconferència, i es comunica permanentment per WhatsApp.
Mentrestant, continuem treballant en les propostes pel proper Festival Dona – Art en Femení, que s’ha de celebrar al setembre i esperem que es pugui realitzar segons el previst. Això voldrà dir que hem tornat a la normalitat.
També hem aprofitat per a llançar un nou concurs literari per a nens, nenes i joves de 8 a 21 anys, que pretén incentivar la creativitat amb el títol #joemquedoacasa i que ha tingut el suport a xarxes de les ampes, biblioteques,
escoles, i la regidoria de cultura i joventut.
I des de la vessant gràfica, aprofitem per crear el disseny del nou carnet de soci/a que serà vàlid durant dos anys.
Tot plegat, adaptant-nos a la situació per continuar estant al costant de la nostra gent.
Esperem retrobar-nos ben aviat.
El Comú de Particulars de la Pobla de Segur ha hagut d’anul·lar o ajornar totes les activitats previstes durant aquests mesos a causa de la pandèmia del coronavirus, seguint les ordenances del govern. És per això que no hem pogut seguir fent les xerrades del cicle ‘Història i Patrimoni‘, així com un gran acte, previst per al dia 9 d’abril, en record del pintor poblatà Enric Porta, el qual ens feia molta il·lusió, amb molta feina feta i moltes persones implicades. De ben segur que podrem fer-ho més endavant.
Tot i així, ens hem adaptat a la situació i estem incrementant el nombre de publicacions al Facebook i a Instagram per estar més a prop del nostres socis i seguidors. Les publicacions es refereixen sovint a temes relacionats amb l’emergència que estem patint, intentant fer més portable aquesta situació, i recomanant sempre el confinament.
A la vegada hem obert un perfil del Comú a Twitter, ja que fins ara no teníem. Seguiu-nos a @Departiculars!
Us adjuntem una de les publicacions:
“Els nostres avantpassats sense guants ni mascaretes prenien mesures ben efectives per combatre la propagació de malalties contagioses. Diuen que l’any de la peste, els d’Erinyà deixaven els queviures a la capella de Sant Fructuós per tal que els de la Pobla els recollissin i poguessin alimentar-se. #JoEmQuedoACasa”
Com a tots els ateneus el decret que ens convidava a confinar-nos tots a casa ens va enganxar en un pic d’activitat. Justament després d’haver estat molts mesos del 2019 compaginat l’activitat amb les obres del local, el 20 de març havíem d’inaugurar les obres i estàvem amb plens preparatius de l’acte a part de tota l’activitat ordinària que ja havíem recuperat (escola de teatre, esbart, escacs, tennis taula, coral, sortides culturals, sardanes…). A més per Sant Josep el grup de teatre del Centre estrenava obra de teatre i per Rams l’escola tenia previst fer una ballada amb els més de 80 dansaires que la formen i havíem d’acollir l’Aplec Sardanista dels Arenys.
El decret ens ha fet ajornar tots aquests actes i hem hagut de parar l’activitat. Però a porta tancada seguim treballant. Estem aprofitant aquests dies de pausa per organitzar la nova comanda de carnets soci, els hem renovat amb un nou disseny molt xulo i que els socis també podran gaudir en format digital. L’administrativa s’ha endut el PC on tenim tota la informació comptable a casa i segueix treballant amb la comptabilitat, fent els pagaments, retornant els diners de les entrades venudes dels espectacles ajornats… Les nostres tècniques de comunicació i d’activitats segueixen treballant des de casa comunicant-nos via email, grup de whatsapp i videoconferències, i a més fins ara aprofitàvem perquè el nostre conserge faci endreça d’espais i racons que feia temps que els hi tocava però que no trobarem mai el temps de fer-ho.
Com ja podeu veure, no hem parat pas, tot i que se’ns fa estrany veure el Centre buit de rialles, moviment, soroll… És dur fer tota aquesta feina sense el caliu del contacte amb la gent, però com a bones formigues aquestes setmanes de fredor seguirem treballant sense descans perquè quan arribi el bon temps el puguem gaudir intensament.
Des de la publicació del decret d’Estat d’Alarma, ja fa un parell de setmanes que l’equip tècnic de la FAC treballem a distància! Per fer-ho ens hem dotat de programari per poder seguir una mínima coordinació a través de videoconferències, com també pels canals habituals: trucades, missatgeria instantània al mòbil… i també per email. De fet, des de les entitats ens podeu seguir trobant via email, tal com us vam explicar en el darrer comunicat que vam publicar.
Gràcies a tot això, la FAC segueix funcionant amb la màxima normalitat possible. El confinament és dur, però necessari. Tots tenim algú proper que està patint les desventures provocades pel virus; nosaltres també. És per això que som especialment conscients que el millor remei és quedar-se a casa i exigir a les autoritats que s’esforcin a prendre les mesures convenients per poder tornar a la normalitat de seguida.
I la normalitat, per nosaltres, és sense cap mena de dubtes, que les entitats pogueu tornar a obrir les portes de la cultura al poble. Sense vosaltres, Catalunya no seria res més que un país sense personalitat en una distòpia gris. És per això que ens hem proposat que, almenys des de casa, el tràngol se’ns farà menys dur si entre tots anem compartint com estem passant el confinament, amb vídeos, escrits com aquests… us hi animeu?
Nosaltres seguirem treballant per vosaltres, és clar! Segurament trigarem una mica més a retrobar-nos ara que hem hagut d’ajornar l’Assemblea General, però com deia el proverbi: “Els pacients vencen”.