‘País Valencià, cultura de resistència’, un reportatge de la revista ‘ATENEUS’

‘País Valencià, cultura de resistència’, un reportatge de la revista ‘ATENEUS’

Fotografia de portada: Artur Gavaldà

De la mà de Moisés Pérez,  la revista ATENEUS número 34 inclou un reportatge on s’analitza com la llengua valenciana, sovint maltractada per governs del PP, ha resistit gràcies a la determinació de la societat civil. En l’actualitat, emergeix un moviment de cultura autogestionada en defensa d’una llengua en perill, dibuixant un panorama crític al País Valencià.

Compartim un petit extret de la peça:

El valor de la música i l’associacionisme en la supervivència del valencià

L’associacionisme civil i popular ha estat fonamental per garantir la supervivència de la cultura i la llengua valenciana, amb la música en valencià com a gran exponent. Des dels primers passos d’Al Tall i Raimon fins a grups més recents com Zoo i La Fúmiga, el panorama musical ha estat un vehicle important per a la promoció de la llengua. No obstant això, el futur del valencià es veu amenaçat per la disminució del seu ús entre les noves generacions, que abandonen el valencià per una qüestió d’hàbit més que per ideologia.

L’ús social del valencià està en declivi, mentre el castellà guanya terreny, i això representa un repte per a la seva pervivència. A més, el canvi de govern a la Generalitat Valenciana ha agreujat la situació, amb l’eliminació de subvencions a projectes culturals que promouen el valencià i la falta de suport institucional. Això no obstant, les entitats culturals continuen resistint-se gràcies a recursos alternatius i autogestionats

Militància lingüística

A pesar de tenir habitualment a la contra les autoritats governamentals, el País Valencià ha bastit un ecosistema literari reeixit amb autors destacats com Manuel Baixauli, Puri Mascarell i Ferran Torrent. L’edició de llibres en valencià ha crescut, tot i les dificultats imposades per les noves lleis de la dreta i extrema dreta, que han minvat l’ús educatiu i social de la llengua, especialment entre els joves. Gemma Pasqual, Presidenta de la Societat Coral El Micalet manifesta «La nostra llengua està minoritzada i vivim en un Estat que empra totes les seues eines per afavorir l’espanyol. Enfront d’aquesta situació, només ens queda la militància lingüística per salvar el català. Més que mai hem de fer costat a les associacions, ateneus i al conjunt de la societat civil, que fa pinya per mantenir la llengua».

Aquesta situació ha portat a un creixent sentiment de militància lingüística, on les associacions i entitats culturals, són claus en la resistència per mantenir viu el valencià. La comunitat cultural valenciana es mobilitza per salvar la llengua creant una xarxa de suport a la literatura i la música en valencià i així crear un moviment de resistència cultural al País Valencià.

Llegeix l’article complet a la revista ATENEUS número 34. La trobaràs:

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.