Ignasi Llorente, divulgador científic, el nou conferenciant de les tertúlies ‘Ho parlem a l’ateneu!’

Ignasi Llorente, divulgador científic, el nou conferenciant de les tertúlies ‘Ho parlem a l’ateneu!’

La Federació d’Ateneus de Catalunya ha encetat un nou projecte per revifar l’esperit històric dels ateneus com a focus de debat, tertúlia i coneixement. Sota el títol Ho parlem a l’ateneu!, el Catàleg d’Activitats de la FAC s’omplirà de persones expertes i cares conegudes que s’oferiran per parlar de temes d’actualitat, com el canvi climàtic, la globalització o els avenços tecnològics, fins a qüestions històriques, culturals o científiques, a les entitats federades. Les conferències tindran una durada màxima de 60 minuts i culminaran amb una conversa oberta amb el públic assistent.

Ho parlem a l’ateneu! vol anar més enllà de la tradicional transmissió passiva de coneixement. El seu objectiu principal és fomentar la participació activa dels socis i sòcies dels ateneus, convertint-los en protagonistes del debat i la construcció col·lectiva del coneixement, a través d’una àmplia gamma de conferències i tertúlies.

Cinc tertúlies amb Ignasi Llorente

Ignasi Llorente, escriptor, comunicador i divulgador científic, proposa cinc conferències que qüestionen en l’àmbit científic el món en el qual vivim, fent una anàlisi exhaustiu del passat i fent una hipòtesi del futur.

Les tertúlies que estan disponibles són:

  • LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA COM MAI TE L’HAN EXPLICAT

Trepidant, amè i divertit repàs a la història de la ciència on coneixerem anècdotes sorprenents i desconegudes sobre les vides de Newton, Einstein, Hipàtia o Darwin, tot repassant les biografies d’aquestes i altres brillants figures de la història del pensament humà descobrint com van arribar a unes teories tan revolucionàries per a les seves societats.

  • REALITAT O MENTIDA?

La Terra és plana? Existeixen els fantasmes? Vivim moments d’incertesa on sovint es barregen fets empírics i opinions. Però aquest no és un debat nou. Repassarem com el concepte de realitat i els mètodes usats per descobrir-la han anat evolucionant al llarg de la història del pensament científic i filosòfic. Una xerrada imprescindible en temps de fake-news i post-veritats. 

  • EPPUR SI MUOVE!

Galileo Galilei és considerat per molts com el pare de la ciència moderna. Gairebé quatre segles després de la seva mort, moltes de les seves aportacions a la ciència i a la filosofia segueixen sent de plena actualitat. En aquesta conferència repassem la seva vida i els seus enfrontaments amo la Inquisició.

  • ROBOTS, IDENTITAT I FUTUR

Els robots tindran sentiments? Susbtituiran els humans? La Intel·ligència Artificial ja forma part de les nostres vides cuotidianes. Arran del meu darrer llibre reflexiono sobre conceptes com evolució, identitat, transhumanisme i com la teconlogia, potser, canviarà fins i tot el que ara anomenem “mort” o “vida”.

  • SÀPIENS, NEANDERTALS I HÒBBITS: LA HISTÒRIA DEL NOSTRE PASSAT

Fa 60.000 anys el volcà de Toba va protagonitzar una de les erupcions més espectaculars de la història recent del planeta. Aquell fenomen va suposar un punt d’inflexió per a les vides de les diferents espècies d’homínids que en aquella època compartíem la Terra. Veurem quines conseqüències va tenir per a sàpiens, neandertals, ergaster i, també, per als petits hòbbits de l’illa de Flores aquella apocalíptica explosió.

SOL·LICITA LES CONFERÈNCIES D’IGNASI LLORENTE, A TRAVÉS D’AQUEST ENLLAÇ.

Totes les propostes del projecte ‘Ho parlem a l’ateneu’

Ho parlem a l’ateneu! compta, també, amb les propostes següent:

  • ‘PER QUÈ CATALUNYA NO ÉS UNA POTÈNCIA MUNDIAL?’, a càrrec del periodista, productor de televisió i director de la revista El món d’ahir, Toni Soler.

“Si deixem de banda el turisme, la cuina i l’hoquei sobre patins, Catalunya no és una potència mundial. Això, no cal dir-ho, és una gran injustícia, però per sort tenim excuses per triar i remenar. La ubicació, el “branding”, els veïns, la desunió, la nostra conflictiva relació amb el poder polític… En aquesta xerrada, amb més humor que rigor, Toni Soler explica quins són els entrebancs que hem hagut de sofrir al llarg de la nostra llarga Història, i com, malgrat tot, continuem existint i fent-nos notar… tot i no ser una gran potència.”

Sol·licita la conferència de Toni Soler a través d’aquest enllaç.

  • ‘L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA, QUE HI PODEM FER?’, amb Francesc Mauri, meteoròleg de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

“L’Emergència Climàtica està en boca de tothom però, poques persones tenen clar l’abast del problema. En la xerrada repassarem d’on venim, on som i cap a on anem pel que fa al clima. Però també que ens està passant en població, energia i canvis importants a l’agricultura i les platges o fronts marítims. El repte climàtic ens condiciona i condicionarà molt més els propers anys i dècades.”

Sol·licita la conferència de Francesc Mauri a través d’aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.