Fons documentals dels Cors de Clavé

Fons documentals dels Cors de Clavé

Aquest any s’esdevé el bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé, fundador de l’associacionisme coral a Catalunya. Per aquest motiu, des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya s’impulsa la commemoració de l’Any Clavé.

Una de les accions l’Any Clavé és la localització dels fons documentals que es conservin de les societats claverianes, tant les històriques com les més recents. L’objectiu d’aquesta acció és que la informació estigui disponible per a la seva consulta. Amb aquesta intenció s’ha elaborat un mapa on es poden ubicar els fons, siguin d’arxius públics o d’entitats corals, i visualitzar-ne l’abast.

Des de la Federació d’Ateneus de Catalunya, us animem a respondre el formulari que trobareu en el següent enllaç, en cas que tingueu algun document que pugui ampliar el mapa.

La figura de Josep Anselm Clavé

Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874) és una figura cabdal per comprendre la història contemporània de Catalunya en el context de transformació del regne d’Espanya des de l’Antic Règim fins a la Primera República. De pensament liberal i progressista, va dedicar la seva trajectòria vital i professional a portar a terme aquests ideals. Per aconseguir-ho va desplegar els dispositius culturals i artístics que tenia a l’abast i va exercir d’activista, de músic, de poeta, de periodista i d’empresari. Aquesta tasca no la va fer sol, al contrari, la va poder dur a terme gràcies a la seva família i al conjunt d’amics i col·legues que van col·laborar estretament en tots els seus projectes.

Per la seva implicació en l’acció política directa va ser empresonat diverses vegades i també va haver d’exiliar-se a França, com tants altres republicans. Després de l’esclat de la Revolució de 1868 va ser membre del Club dels Federalistes i del Partit Democràtic Republicà Federal. També va ser escollit president de la Diputació de Barcelona i, amb la proclamació de la Primera República, nomenat governador civil de Castelló de la Plana i delegat del govern a Tarragona.

El seu lideratge al capdavant de l’associació Euterpense és, probablement, la faceta més recordada de Clavé. Aquesta federació de societats corals va articular el teixit social i cultural del país a través d’un associacionisme recreatiu que s’inserí de ple en els nous mecanismes de diversió romàntica. Després de la seva mort es van fundar nous Cors de Clavé, i la xarxa associativa de caràcter progressista i republicà es va continuar estenent malgrat la Restauració borbònica i la consolidació d’altres models corals.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.