Entrevista a Francisco Javier Aguado, president de La Unió de Mas Rampinyo: “Un ateneu, mai millor dit, és Unió”

Entrevista a Francisco Javier Aguado, president de La Unió de Mas Rampinyo: “Un ateneu, mai millor dit, és Unió”

Els ateneus, patrimoni cultural i històric del nostre país, són la força de les persones que formen part d’elles. Es per això que iniciem una sèrie de entrevistes per conèixer aquelles entitats que aquests 2021 celebren els seus centenaris. Aquest es el cas de Mas Rampinyo, entitat federada de Montcada i Reixac, que aquest cap de setmana enceta els primers actes d’un centenari molt especial. Parlem amb en Francisco Javier Aguado, mas rampinyaire des de fa una decada i president de l’entitat.

Com celebrareu l’aniverari de Mas Rampinyo?

La idea era fer actes durant tot l’any, però per la normativa sanitària hem deixat el gruix d’activitats cap el quart final d’any. Diumenge 25 d’abril, que és el dia que es va constituir l’entat, sí que farem un acte simbòlic. Farem els parlaments, la descoberta de placa i un petit concert de violoncello i violí, com a mínim per poder fer alguna cosa el dia que tocava. (Més informació del programa del 25 d’abril)

La pandèmia ha afectat les activitats del aniversari, teníem activitats previstes tot l’any, des del
cap d’any amb un sopar conjunt fins  xerrades, tallers, expos… és una llàstima però
arribarà el moment. És complicat, pel tema aforament a l’hora de veure quin tipus d’activitats
programem, com pels socis que poden venir a aquestes activitats. No volem deixar a ningú fora: hi ha activitats on els socis més grans, per salut, per la situació actual, no poden assistir, volem esperar que
puguem ser-hi tots per celebrar-ho.

Hi ha alguna anècdota d’aquests cent anys d’història que pugueu compartir amb nosaltres?

L’any 1996, es va celebrar el 75è Aniversari de la Societat Cultural i Recreativa La Unió de Mas Rampinyo, i es van dur a terme diverses activitats. Entre elles, una Conferència – Col·loqui d’Art, a càrrec de Ramon Casalé, prestigiós crític en diferents mitjans de comunicació. A continuació, Joan Capella, pintor, montcadenc de naixement i mas rampinyaire d’adopció, va fer donació a La Unió de la pintura-mural realitzada per commemorar aquests 75 anys d’història.

També l’any 1996, el dissabte 20 d’abril de 1996, en l’acte central del 75è aniversari de La
Unió, es va presentar el mural pintat per l’artista montcadenc, Joan Capella, expresident de l’Entitat (1987-1990), col·locat al vestíbul de l’Entitat, amb la presència del l’autor, del conseller de Cultura de la
Generalitat de Catalunya, Joan Guitart, de l’alcalde de la localitat, Josep M. Campos, i del President de La Unió, Joan Monclús, entre d’altres personalitats.
El quadre, de tres metres d’ample per dos d’alçada, està dividit en tres parts que pretenen resumir els trets definitoris de l’Entitat des de la seva creació: La Unió, la Festa Major i la família. També vol ser un petit homenatge a dos dels antics presidents, Josep Borràs i Ramon Vila i al Secretari, Miquel Escrigas, que són les persones dibuixades al quadre i que van tenir força rellevància dins de La Unió.

Quin diries que ha estat el paper de Mas Rampinyo al vostre territori?

La meva vinculació es curta en el temps (porto deu anys a Mas Rampinyo) però en aquest temps he pogut sentir tot el llegat i el valor de la feina que fem. Des de Mas Rampinyo s’ha fet una gran feina per mantenir les tradicions, la cultura. Mantenir la flama de la nostra història viva. L’esbart dansaire, per exemple, ha estat un pes molt gran, ha portat la cultura fora, a Holanda, Madrid…A més, avui dia és l’únic ateneu de Montcada que està 100% actiu, amb una massa social sinó molt gran, considerable.

Dius que portes 10 anys a Mas Rampinyo, com valores aquest temps?

Vaig arribar a l’entitat fa 10 anys. Jo sóc professor de tennis taula, i quan vaig arribar l’anterior president em va obrir les portes de l’entitat i vaig obrir una secció de tennis taula. Després he passat de Vocal, a la junta… i finalment president. 

Per engrescar a la gent a apuntar-se a l’entitat el millor cas que pot trobar tothom es el meu, no sóc de Montcada ni mas rampinyaire de tota la vida i sóc un més, qualsevol qui vingui pot ser un més i estem encantats d’obrir les portes a nous socis. 

Quins són els vostres reptes de futur?

El repte de l’entitat era arribar al 100 anys, una de les activitats que teníem previstes era una xerrada debat de futur,  la Unió després de 100 anys. Volem modernitzar tot des de l’arrel, per obrir-nos  a una massa social més àmplia, no només amb les activitats que fem a dia d’avui sinó amb el que fem de porta en fora [organitzen la Festa Major]. Intentar recuperar el sentiment associacionista, fem moltes activitats de portes cap en fora, el Nadal, la Festa Major… la nostra idea es obrir més, desenvolupar un concepte de marca de l’entitat i que la gent es senti orgullosa, obrint seccions com els joves de Mas Rampinyo. Volem cuidar la nostra història, perquè, sinó ho cuidem, es perd. 

Per acabar, què és per tu un ateneu?

Un ateneu és Unió, mai millor dit. Les persones que formen part de l’entitat, el temps que passem dedicats a l’entitat pel lleure dels altres, és la voluntat de fer sense esperar res a canvi, la simpatia, la responsabilitat, un sentiment molt gran.

Des de petit he format part de diferents moviments associacionistes, és aquest sentiment del deure pels demés, “què puc fer per ajudar” formar part d’una cosa més gran que un mateix. 

Ser president és una responsabilitat, t’engresca a tirar cap endavant, proposar i fer que tot continuï girant.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.