Un estudi sobre l’associacionisme al Montsià és guanyador de la IV Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus

Un estudi sobre l’associacionisme al Montsià és guanyador de la IV Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus

Un estudi sobre l’associacionisme al Montsià és guanyador de la Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus 2017

 

Victòria Almuni i Eva Garcia són coautores de la proposta de treball becat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra

 

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya han concedit la «IV Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» a la proposta de treball “Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017)”, presentat per Victòria Almuni i Eva Garcia.

 

El jurat, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Hèctor Fort, membre de la junta directiva del Centre de Lectura de Reus i Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV,  ha resolt becar l’estudi d’Almuni i Garcia per  “la recerca de dos ateneus contraposats socialment en una població de poca demografia amb fonts documentals, gràfiques i orals”. Destaca també que “l’estudi abasta una relació local amb un intent de vertebració comarcal i la voluntat de documentar la història arribant a l’actualitat, amb l’estudi de la recuperació després d’haver estat expropiada durant el franquisme”.

 

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

 

La col·lecció «Terra d’Ateneus», de l’Editorial Afers, té dos volums publicats:  “El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus , 2015). El tercer volum serà el treball guanyador de la III Beca Terra d’Ateneus (2016), de Guillem Puig: “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979”.

 

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat.