Producció FAC

Què és la producció FAC?

Cada any la Federació d’Ateneus a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), coprodueix un espectacle ideat expressament per representar-se als diferents ateneus de la Xarxa. La producció que s’ha escollit per a l’any 2022 és l’obra Quasi Opera de la Cia. Il·luminati, una òpera i comèdia que es programarà de gener a setembre de 2022.

La primera d’elles va ser L’auca del senyor Esteve al 2017, Puig i Cadafalch al 2018, Octubre al 2019, Una altra estrena al 2020 i 36 preguntes que faran que t’enamoris al 2021.

Tots els teatres d’ateneus membres de la XTAC programen aquest espectacle al llarg de l’any, ja que la Xarxa té com a objectiu dinamitzar aquests espais teatrals oferint formació
als programadors, avantatges i descomptes econòmics en la programació d’espectacles, un ampli catàleg d’obres disponibles per girar, així com un intercanvi permanent entre els teatres que en formen part.

QUASI OPERA (Producció FAC 2022)

Sinopsi

Què és l’òpera? Segurament si féssim una enquesta ràpida a peu de carrer tothom, amb major o menor mesura, coincidiria amb el mateix: grans i ampul·losos decorats, orquestra generosa, teatres enormes, arguments a vegades una mica incomprensibles i fins i tot un cert elitisme, però sobretot, unes persones que canten d’una manera “diferent”.

L’òpera és en essència un art especial perquè els seus interprets canten en un estil que no es dóna en cap altra disciplina artística. Seria acceptat doncs cantar òpera sense cantar operísticament? I a l’inrevés: el rock, el heavy o el pop serien també acceptats amb la veu operística?

Quasi Opera intenta resoldre aquests i altres enigmes en un divertit espectacle on tres tenors, hauran de superar una sèrie d’obstacles materials, artístics i sensorials per dur a bon port un concert.

Història de la companyia

Ezequiel Casamada, Albert Mora i Miquel Cobos van passar la temporada 2013-2014 en un autobús recorrent de punta a punta tota França, representant el celebrat espectacle Operetta, de Jordi Purtí i Cor de Teatre. Els seients no eren precisament còmodes i les distàncies i el temps compartit, afavorien l’aparició de tot tipus d’activitats simpàtiques i creatives.

Mig de broma mig seriosament, els tres cantants d’aquella soferta, però magnífica gira, van començar a deixar volar la seva imaginació. Així, el 2017 es va fundar la companyia Il·luminati amb la seva primera obra Tenors, que encara avui en dia està en ple funcionament. Per aquest segon espectacle han seguit amb la mateixa filosofia de barrejar òpera i humor.

Quasi Opera neix amb la voluntat de fer passar una bona estona i també pretén fer reflexionar una mica sobre els límits i les convencions de l’art en general i del cant en
particular.

Material

A continuació podeu descarregar el dossier de Quasi Opera.

Aquí podeu descarregar el calendari d’actuacions.

 

136 Preguntes que faran que t'enamoris (2021)

36 preguntes que faran que t’enamoris és una comèdia romàntica inspirada en l’experiment que el psicòleg Arthur Aron va fer el 1997 sobre com es genera la intimitat. Es tractava d’un qüestionari de 36 preguntes que diverses parelles de desconeguts havien de respondre. Encara que l’experiment pretenia únicament investigar sobre la intimitat, el cas és que, després d’aquelles sessions, més d’una parella s’havia enamorat. No fa falta gaire estona perquè la Aura (Laura Correa) i en Roc (Xavier Alomà) s’adonin que ells dos no tenen res en comú. És més: no se suporten. Però, tot i això, es presten igualment a participar en l’experiment sociològic al qual s’han inscrit voluntàriament. Hauran de sotmetre’s a un qüestionari de 36 preguntes que els portaran de forma inevitable a intimar l’un amb l’altre. Diverses parelles, abans que ells, ja han participat en aquest experiment i s’han enamorat. Els passarà el mateix a ells? No se sabrà fins que no contestin les 36 preguntes que faran que t’enamoris.

2Una altra estrena (2020)

Un musical a càrrec de Clara Solé, sota la direcció artistica de Daniel Anglès. Una jove companyia de teatre musical és dedica a viatjar per tot Catalunya creant musicals a mida per la població on van a parar. Es preparen coneixent la història i habitants del lloc on actuen i creen un espectacle únic i personal. Però no són gaire organitzats, i aquesta vegada han arribat tard al teatre. Els sis actors i actrius de la companyia improvisen un musical únic i repetible passant per tots els grans èxits del gènere amb la principal ajuda del públic. Un espectacle familiar i participatiu amb el que el públic tornarà a sentir els clàssics que tant el remouen, descobrirà mil maneres diferents de fer teatre musical i serà qui decideix per on es condueix l’espectacle.

3Octubre (2019)

L’espectacle és un recorregut per diversos temes de la Nova Cançó, tant presents els darrers mesos gràcies a la recuperació espontània que n’ha fet la gent als carrers arrel dels fets d’octubre de 2017 i tots els esdeveniments que s’han anat produint. ‘OCTUBRE. Cançons per la llibertat’ és també, doncs, una invitació a reflexionar sobre aquests aspectes a través de la interpretació de l’A Grup Vocal, i la direcció artística de Marc Sambola.

4Puig i Cadafalch (2018)

En motiu de la celebració, l’any 2017, del 150è aniversari del naixement de Puig i Cadafalch, la Federació d’Ateneus de Catalunya, Teatre Obligatori i la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya van coproduïr un espectacle teatral basat en la vida i obra del rellevant arquitecte, historiador i polític català, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. L’actor Sergi Mateu accepta el repte d’enfrontar-se a un monòleg escrit i dirigit per Marc Rosich que pretén apropar la vessant més humana del personatge. Un peça bastida a partir de fragments de les seves memòries i d’una selecció dels seus discursos més famosos.

5L’auca del senyor Esteve (2017)

L’auca del senyor Esteve, la primera producció de la FAC, és una producció teatral pensada especialment per arribar al públic de sempre. Per la producció del 2017-2018, la Federació d’Ateneus aposta i coprodueix una obra de teatre clàssica: L’auca del senyor Esteve. Es tracta de la versió adaptada de Santi Sans, i dirigida per Frederic Roda, i representada per el grup de teatre amateur Quatre per Quatre de Granollers.