Premi Tribuna Atenea

Una iniciativa de

Amb la col·laboració de

La Federació d’Ateneus de Catalunya treballa des de 1983 per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals d’arreu de les terres de parla catalana. Per aquest motiu, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, hem creat el PREMI TRIBUNA ATENEA, dotat amb 6.000€, amb la finalitat de promoure i distingir la realització d’obres d’investigació i d’assaig de persones que destaquen per llur vàlua científica o acadèmica i que tracten temàtiques que incideixen en l’àmbit de l’associacionisme cultural ateneístic.

La convocatòria del 2025 ha volgut posar el focus en la participació juvenil i el relleu generacional com a reptes centrals per a la continuïtat del model associatiu dels ateneus, en un context de canvis socials i culturals accelerats.


Jordi Jiménez Guirao, guanyador del Premi Tribuna Atenea 2025

El filòsof i activista cultural Jordi Jiménez Guirao ha estat el guanyador de la 4a edició del Premi Tribuna Atenea amb una proposta de treball d’investigació centrada en el retorn dels joves als ateneus i en la necessitat de renovar generacionalment el teixit ateneista del país.

El treball parteix d’un doble objectiu: fer una anàlisi del nivell actual de participació juvenil dins l’associacionisme cultural ateneista i, a partir d’aquí, traçar un pla d’actuació viable i reproduïble, que ajudi a revertir l’envelliment estructural que pateixen moltes entitats.

Jiménez, doctorand en Filosofia, es basa tant en el treball teòric com en la seva pròpia experiència com a membre de la junta directiva de l’Ateneu Barcelonés i al capdavant del projecte juvenil Cafè Continental, que va rebre el premi «Jove, proposa!» dels Premis Ateneus 2022. Aquesta tertúlia ha estat clau en el rejoveniment real d’aquesta històrica entitat, amb increments significatius en la participació de joves a tots els nivells.

Amb aquest projecte, l’autor no només vol omplir un buit acadèmic respecte al tema, iniciat ja en estudis com Relleu generacional en l’associacionisme cultural, de David Nàcher (2023), sinó que pretén incidir directament en les polítiques culturals del país, tot reforçant el paper dels ateneus com a espais clau per a la cohesió social, la promoció del català i l’equilibri intergeneracional.


ANTERIORS EDICIONS

13a edició del PREMI TRIBUNA ATENEA

L’antropòloga Marta Rallo Arnau ha estat la guanyadora de la 3ª edició del Premi Tribuna Atenea convocat per la Federació d’Ateneus de Catalunya per la seva proposta de treball d’investigació sobre l’associacionisme cultural ateneista en els micropobles.

El treball de Marta Rallo s’ha basat en la seva experiència vital, ja que és veïna de tota la vida d’un micropoble — Coscó, amb 25 habitants, que pertany a Oliola — i en la seva formació professional. Com a antropòloga ha pogut fer una anàlisi qualitativa de la qüestió sobre el terreny. Basant-se en treballs anteriors sobre ruralitat — en el seu cas sobre gènere —, associacionisme i transport, entre altres qüestions referents a la zona de la Plana de Lleida, que li han donat una visió social, des de una perspectiva solidària, Rallo ha pogut elaborar un retrat intern del funcionament de l’administració pública des de dins dels municipis petits.

22a edició del PREMI TRIBUNA ATENEA

A la 2a edició del PREMI TRIBUNA ATENEA es va voler distingir un treball inèdit sobre «Ateneisme i Educació360», un estudi per recollir i exposar amb rigor l’estat de la qüestió i els reptes de futur que té l’associacionisme cultural ateneístic en la perspectiva global de l’educació a temps complet per donar millors oportunitats educatives per a tothom.

Des de la Federació d’Ateneus de Catalunya s’ha decidit atorgar el premi a Marc Alcalà, per la seva proposta de treball: “Ateneisme i Educació360: oportunitats i reptes locals d’una nova aliança global. El treball es presentarà pròximament.

31a edició del PREMI TRIBUNA ATENEA

A la 1a edició del PREMI TRIBUNA ATENEA es va voler distingir un treball inèdit sobre «Associacionisme i Llengua», que recullis i exposes amb rigor l’estat de la qüestió i els reptes de futur que té l’associacionisme cultural ateneístic en la defensa i promoció de la llengua catalana.

La Federació d’Ateneus de Catalunya va decidir atorgar el premi a Marta Rovira Martínez, doctora en sociologia, per la seva proposta de treball “El compromís dels ateneus amb el foment de la llengua catalana“. El treball es va presentar el Dia de l’Associacionisme Cultural, 4 de juny, en el marc de la celebració del 40è aniversari de la Federació d’Ateneus.