Accions de la “Comissió pel retorn dels béns espoliats pel franquisme” per la recuperació
OBJECTIUS DEL PROJECTE
L’objectiu del projecte “Els ateneus no oblidem” és triple: MEMÒRIA, DIFUSIÓ i REPARACIÓ.
Des de la “Comissió pel retorn dels béns espoliats“, grup de treball de la Federació, s’està actuant amb especial èmfasi en l’àmbit polític i legal perquè es produeixi aquesta tan esperada recuperació dels béns encara avui espoliats als ateneus.
Incidint en tots els possibles nivells de l’administració –municipal, català i estatal-, la Comissió ha impulsat una sèrie d’al·legacions i esmenes a les noves lleis de memòria democràtica a nivell espanyol i català, i s’ha reunit amb partits polítics i càrrecs institucionals per procurar-ne l’aprovació i execució.
Llei de Memòria Democràtica del Congrés
- Menció explicita a la restitució, per part de l’Estat, dels béns immobles i drets de contingut patrimonial confiscats pel règim franquista als titulars, els ateneus i cooperatives. Des de la Secretaria de Memòria s’han compromès al retorn del patrimoni de la vintena d’ateneus federats que hem detectat fins al moment.
- Obrir les portes al fet que els ateneus puguin reclamar el patrimoni espoliat via judicial, a través d’aconseguir l’estatus de víctimes jurídiques.
- Promoure la realització d’estudis i auditories dels béns i drets confiscats als ateneus durant la Guerra Civil i la Dictadura.
- La FAC vol presentar casos d’ateneus encara espoliats a Secretaria de Estado de Memòria Democràtica per a què s’incloguin dins de l’auditoria que es recull en la Llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica. I que així se’n pugui fer recerca per a la seva dignificació, tot demanant el retorn del patrimoni.
- El concepte “Auditoria” que recull la Llei, a la pràctica, és estudiar els casos o deteccions per part de l’estat i dictaminar-ne el grau d’afectació. En aquest sentit la FAC ja ha presentat deteccions de tres ateneus: Unió Republicana de Cervera, El Coro de Sentmenat, i el Centre de Caldes de Montbui, i està treballant poder presentar-ne quatre mes.
Càrrecs Institucionals
Juliol del 22 – Reunió telemàtica amb Fernando Martínez, Secretario de Estado de Memoria Democrática
Octubre del 22 – Reunió amb Fernando Martínez, Secretario de Estado de Memoria Democrática
(+ INFO)
Contactes amb els grups polítics
PSOE, Podemos-Comuns, ERC, Junts, PDeCat i la CUP
Llei de Memòria Democràtica del Parlament
- Menció explicita a la restitució dels béns immobles i drets de contingut patrimonial en mans de la Generalitat de Catalunya o d’ajuntaments afins.
- Promoure la realització d’estudis i auditories dels béns i drets confiscats als ateneus durant la Guerra Civil i la Dictadura. O ajudes perquè la Federació d’Ateneus se’n pugui fer càrrec.
- Polítiques de memòria.
Càrrecs Institucionals
Març del 22 – Reunió amb Adelaida Moya, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Març del 22 – Reunió amb Lourdes Ciuró, Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya
Juny del 22 – Reunió amb Antoni Font, Director General de Memòria Democràtica
Contactes amb els grups polítics
ERC, PSC, Junts, CUP i Comuns
Compareixença de la Federació a la comissió de treball de Memòria Democràtica del Parlament
(+ INFO)
Comissió pel Retorn dels Béns Espoliats pel Franquisme
Jaume Pieres – Portaveu de la Comissió
Neus Moran – Consultora en matèria de memòria i història
Pep Cruanyes – Consultor en matèria jurídica
Daniel Laspra – Consultor en matèria jurídica
Suport tècnic: Arnau Sorribes