Quins són els reptes de la Cultura Popular per les nostres entitats? Tots els detalls a la Revista ‘ATENEUS’!

Quins són els reptes de la Cultura Popular per les nostres entitats? Tots els detalls a la Revista ‘ATENEUS’!

La secció Interessos Comuns de la revista ATENEUS número 36, acull una nova taula rodona sobre els reptes de la cultura popular. Què considerem cultura popular? I cultura tradicional? Quins són els reptes actuals del cant coral, les bandes de música, el teatre amateur o els esbarts? Cada ateneu és un món i cada ciutat o poble on s’ubiquen, una realitat ben diferent.

Montserrat Martínez, secretària de la Societat Coral La Unió de Cornellà de Llobregat; Joaquim Rucabado, vicepresident de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona; i Irene Aguado, responsable del projecte ‘La cultura popular i tradicional és jove’ (Premi Ateneus 2024), de la Unió de Mas Rampinyo de Montcada i Reixac, comparteixen opinions, punts de vista i experiències viscudes als seus municipis i les seves entitats. Parlen del concepte de cultura popular i tradicional, el seu paper en la cohesió social i la participació del jovent.

Joaquim Rucabado, posa de manifest la manca de visibilitat d’aquestes manifestacions als mitjans de comunicació: “Si els gegants sortissin a la televisió i es conegués qui hi ha darrere, hi hauria cua per fer-los ballar”. Per la seva banda, Irene Aguado, premiada als Premis Ateneus 2024, destaca la importància d’implicar el jovent des del primer moment: “Si no hi ha un incentiu, és difícil motivar-los, però quan els dones responsabilitat, s’hi enganxen”.

Tots tres coincideixen a assenyalar la necessitat de superar els tòpics i de reivindicar la cultura popular com un patrimoni viu, que fomenta la cohesió social i transmet valors col·lectius. També aposten per reforçar les aliances entre ateneus i escoles, i incorporar eines digitals per fer-la més atractiva a les noves generacions.

“Hem de fer que la cultura estigui a l’abast de la majoria de la població i que la gent s’hi interessi”, Montserrat Martínez. 

Trobareu l’article complet i molt més a la revista ATENEUS:

Deixa el teu comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.