
‘Cultura Popular, en la penombra mediàtica’, un reportatge de la revista ‘ATENEUS’
Fotografia de portada: Òscar Rodbag
De la mà de Xavier Amat i Puig, el número 35 de la revista ATENEUS inclou un reportatge que s’endinsa en els reptes i les oportunitats de la cultura popular per conquerir els mitjans de comunicació, a través de les veus de persones expertes i protagonistes del sector.
Compartim un petit extret de la peça:
«Els mitjans generalistes sovint tracten la cultura popular amb distància o amb una mirada esbiaixada», diu Quim Rutllant, realitzador del programa Mans de Catalunya Ràdio. «Sovint s’encasella amb tòpics com la barretina o la faixa», considera. La sardana pateix especialment aquests tòpics, segons Queralt Pedemonte, directora de Coblejant, pòdcast de Ràdio Calella Televisió i La Xarxa: «Arrossega prejudicis històrics que han afectat la seva percepció pública». I Josep Vicent Frechina, coordinador de la revista de música i cultura popular Caramella —que recentment ha celebrat els seus 50 números i els 25 anys de vida—, és del parer que «en molts casos, la cultura popular es tracta com una curiositat, una mena d’exotisme interior, i no com una part fonamental de la vida quotidiana de la gent». Afegeix: «Els mitjans sovint treballen a certa distància de la societat i no acaben de copsar-ne el pols; estan en una bombolla marcada per l’agenda política».
Pot ser mediàtica, la cultura popular?
Sembla, doncs, que en el cas dels castells és unànime l’opinió que es tracta d’una expressió cultural que té ganxo televisiu. Però, i d’altres manifestacions culturals? Les posicions són més diverses.
«No totes les expressions de cultura popular es poden retransmetre igual de bé per televisió. Fer una retransmissió ben feta no és tan senzill com posar quatre càmeres. Cal treballar molt el format i trobar la millor manera de fer-ho atractiu per a l’espectador. Però, per exemple, les festes relacionades amb el foc tenen un gran potencial audiovisual, i hem comprovat que atrauen l’audiència», manifesta Joana Vallès, cap de Continguts de La Xarxa, que també demana «trobar les formes de fer la cultura popular més atraient per al jovent, sense perdre l’essència».
Llegeix l’article complet a la revista ATENEUS número 34. La trobaràs:
- Disponible gratuïtament a totes les entitats federades.
- A les Biblioteques Públiques de Catalunya i a l’eBiblio.
- A l’iQuiosc, el portal de les revistes i diaris digitals en català.
- També, podeu subscriure-us a l’edició física a través d’aquest enllaç.