
El projecte ‘Kamishibais del Conflent’ arriba a Girona gràcies a la FAC i La Roda
La Fundació La Roda i la Federació d’Ateneus de Catalunya presentem el projecte Kamishibais del Conflent: pons de paper, paraules i tradicions catalanes per recuperar i difondre el patrimoni llegendari de les terres gironines, a través del format tradicional japonès del kamishibai, un teatre de fusta que combina il·lustració i narració en directe per explicar històries populars.
Gràcies a la col·laboració amb el Casal del Conflent de Prada i la seva tasca pionera a la Catalunya Nord, les tres entitats hem traslladat aquest projecte a les comarques gironines per compartir les llegendes de la zona en aquest format. Amb aquesta iniciativa, es vol potenciar la preservació i el coneixement de les llegendes locals, així com oferir una proposta cultural i educativa per a tots els públics.
Dues llegendes gironines recuperades en format Kamishibai
En aquesta primera edició, s’han adaptat dues llegendes de les comarques gironines en aquest format:
-
Banya de Boc – Una llegenda de la Vall de Llémena, escrita per Miquel Bohigas i il·lustrada per Marta Castro Serra. Aquesta història té com a base el volcà homònim de la Vall i explica l’origen d’aquest lloc emblemàtic, amb referències als oficis tradicionals de la zona, com els carboners i els pastors.
-
La Processó de la Tramuntana – Una història de l’Empordà, adaptada per Ricard Sayeras i il·lustrada per Irene Pereira. Aquesta llegenda explica una tradició arrelada des de 1612 fins a 1868, que consistia en una romeria per alliberar la tramuntana atrapada a la muntanya, amb la finalitat que la forta ventada netegés els aiguamolls de mosquits i malalties com la pesta o la malària.
Ambdues històries seran representades en el format kamishibai, creant una experiència visual i sonora única per al públic.
Les properes representacions
Les representacions de les dues llegendes en format kamishibai començaran aquest proper diumenge 27 d’abril, a les 17:30h, dins del festival Llemenart, a l’Escola de Cartellà. A partir d’aquí, es podrà gaudir de les funcions a altres punts del territori: una el 18 de maig, a les 11:30 h, a La Cate de Figueres, i l’altra el 31 de maig, a les 10:30h, al Casal del Conflent.
A més de gaudir de les representacions en directe, els assistents podran adquirir els contes en format llibre per endur-se a casa i seguir mantenint viva la tradició.
Aquest projecte és una magnífica oportunitat per acostar-se a les llegendes del nostre territori a través d’una proposta artística i cultural innovadora, que enllaça tradició i modernitat en un sol gest.