
Presentem el nou ‘Protocol marc de prevenció i actuació davant les violències masclistes’
Inscriu-te aquí a la presentació del ‘Protocol marc de prevenció i actuació davant les violències masclistes’
El proper dimecres 9 d’abril, a les 18h, presentarem el nou Protocol marc de prevenció i actuació davant les violències masclistes en una sessió virtual oberta a tots els ateneus federats. Aquesta és una iniciativa del nou Servei d’Igualtat de la Federació d’Ateneus de Catalunya.
El protocol és un document que es posa a disposició de les entitats adherides, com a marc i guia a seguir per aplicar els procediments establerts de prevenció i actuació davant de casos d’assetjament sexual o per raó de sexe i gènere. L’objectiu és que les entitats el puguin incorporar en els seus estatuts i reglaments interns, ja que, en aplicar-lo, es complirà amb el decret 901/2020, que obliga totes les empreses, associacions, fundacions, etc., a disposar d’aquest protocol sempre que tinguin almenys una persona treballadora contractada.
El paper de les organitzacions i les entitats, així com el del teixit associatiu, és essencial. S’ha de mantenir un compromís ferm contra qualsevol forma de violència masclista i, a més, aquests espais s’han de convertir en entorns segurs on es pugui afrontar o detectar qualsevol situació d’aquest tipus.
Per poder elaborar el document de manera participativa i tenint en compte les diverses realitat de les entitats, es va crear una Comissió del protocol de prevenció i actuació davant les violències masclistes de la FAC, composta per representants de diferents ateneus del territori. Aquesta comissió, juntament amb La Sal Igualtat, i la FAC, han estat els encarregats de plantejar els punts que hauria de tractar el document, que té diferents objectius específics com:
- Informar, formar i sensibilitzar totes les persones que formen part de les entitats en matèria de violència masclista a les organitzacions.
- Disposar del procediment d’intervenció i d’acompanyament per tal d’atendre i resoldre aquestes situacions.
- Expressar clarament i rotundament la desaprovació i la vigilància sobre conductes i actituds d’assetjament sexual i per raó de sexe i gènere a les entitats.
- Establir les mesures preventives necessàries per evitar que es produeixin aquestes situacions, i saber identificar-les.
- Vetllar per un entorn associatiu en què les dones i els homes respectin mútuament la seva integritat i dignitat.
- Generar una cultura política i organitzativa on es visualitzi que aquests casos no són conflictes entre dues persones, sinó que impliquen tota l’entitat i se’ls ha de donar resposta.
La Federació d’Ateneus de Catalunya es compromet a impulsar i aprovar aquest protocol, divulgar el seu contingut, dur a terme campanyes de sensibilització i conscienciació, i donar suport a les entitats en l’aplicació dels procediments definits en aquest document.
La presentació d’aquest nou protocol tindrà lloc el dimecres 9 d’abril, a les 18h, virtualment. Si hi voleu assistir, heu d’omplir el formulari d’inscripció, on també hi trobareu tota la informació.