Celebrada la gala de la 35a edició dels Premis Ateneus

Celebrada la gala de la 35a edició dels Premis Ateneus

Dimecres 11 de desembre, la Federació d’Ateneus de Catalunya va celebrar la gala de la 35a edició dels Premis Ateneus al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona. L’esdeveniment, que també va servir com a acte de cloenda del 40è aniversari de la FAC, va premiar projectes innovadors i transformadors que han sorgit del moviment ateneista i associatiu del país.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va inaugurar la gala destacant “el rol dels ateneus com a garants del progrés cultural, social i democràtic de Catalunya”. Illa va reconèixer que els ateneus són “la primera mà que es tendeix en forma de suport” i va remarcar la seva singularitat per la proximitat i l’arrelament en el territori. A més, va recordar la històrica contribució dels ateneus com a “refugis de saber i llavors de llibertat en temps de repressió.

Els guardonats de la nit

La gala va premiar projectes en cinc categories diferents, que van quedar molt repartits pel territori català.

En la categoria Treball en xarxa, el projecte pioner Comunitats Rurals Queer del Cercle Campdevanolenc va rebre el primer premi, per la seva lluita contra la discriminació LGTBIQ+ als entorns rurals, a través de l’acollida de persones refugiades i accions per l’arrelament i el suport mutu en la comunitat local. També, es van guardonar el projecte Ponts de futur, del Casal Societat La Principal (Vilafranca del Penedès), que garanteix l’accés a activitats culturals, artístiques i esportives per a infants i joves en risc d’exclusió social, i la Cantata de Nadales, de la Societat Recreativa i Cultural l’Alzinar (Masquefa).

Els premis a la Creativitat Artística van distingir dos espectacles: FOS, de l’Esbart Maragall del Casal Catòlic de Sant Andreu (Barcelona), i Carn Humana. Les veus de l’exili 1939, de l’Orfeó Reusenc. A més del projecte Òrbita, del Centre de Lectura de Reus, que apropa la cultura contemporània en col·lectius diversos de la ciutat.

L’impuls de les iniciatives joves es van reconèixer amb el Premi Jove. Memorial Ricard Julià. En aquest cas, la Societat Cultural i Recreativa La Unió de Mas Rampinyo (Montcada i Reixac) va guanyar el primer premi en la modalitat de Temps lliure i valors pel projecte La cultura tradicional i popular és jove, que ha fomentat la participació juvenil en les activitats de l’entitat. El Casal de Cartellà, de l’Ateneu de La Vall del Llémena, va ser premiat amb el segon. La categoria va comptar amb un accèssit pel Casal de Conflent (Catalunya Nord) i el seu projecte Creixem Junts, amb els Pardelets.

En aquesta mateixa categoria, la Societat Coral i Obrera La Glòria Sentmenatenca (Sentmenat) va rebre el primer premi en la modalitat Jove, proposa! pel projecte Els Pastorets, la tornada, una iniciativa liderada per joves que ha recuperat una tradició teatral emblemàtica del poble. La 3a edició de l’Aplec Iltr, de l’Associació Núria Social d’Olot, se’n va endur el segon premi.

Per acabar, el programa radiofònic Aires del Conflent, del Casal del Conflent, va guanyar el primer premi a la Comunicació associativa. La categoria també va premiar La història de La Cumprativa explicada als més joves, de l’Associació La Cumprativa (Llorenç del Penedès) i l’Edició de la revista Xercavins, de l’Associació Cultural Xercavins (Verdú).

Pel que fa a la categoria per entitats no federades, Foment de la participació, el premi va recaure a L’Inevitable, Festival d’Arts Comunitàries de Salt, impulsat per la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt. El jurat va valorar el seu impacte social i la capacitat de fomentar la cohesió comunitària a través de l’art.

Un reconeixement especial a Josep Maria Pou

El prestigiós Premi Honorífic va recaure en l’actor i director teatral Josep Maria Pou, qui va rebre un emotiu homenatge per la seva trajectòria professional i la seva contribució a la cultura catalana. En la seva intervenció, Pou va recordar els seus orígens ateneistes com a actor al Casal Cultural de Mollet, on es va iniciar de petit fent Els Pastorets, i va voler regalar al públic assistent una anècdota en forma de poema.

Va explicar que els seus pares el van portar al Teatre Romea a veure La filla del Carmesí de Josep Maria de Sagarra i es va quedar tan “enamorat” d’uns versos de l’obra que es va aprendre de memòria aquell fragment de text i, quan tenia uns 17 anys, el va recitar a l’escenari del Casal de Mollet, posant-se en la pell d’un senyor d’uns 80 anys. Durant la gala, més de seixanta anys després i “amb una edat més coherent amb el personatge”, l’actor va tornar a recitar el poema de memòria com a “homenatge als ateneus de tot Catalunya i a totes les persones que durant tots aquests anys han anat als ateneus a buscar un llibre a la biblioteca o a veure un espectacle al seu teatre”.

Un tancament simbòlic dels 40 anys de la FAC

La gala, conduïda pel comunicador Xavi Canalias i amenitzada per la música i l’humor de l’Orthemis Orchestra, també va presentar en societat la gegantona Atenea, un nou símbol de la cultura popular creat per Arnau Guardi Codina i Blanca Ferré. L’Atenea va ballar al costat de diverses colles geganteres i culturals, posant el punt final a una celebració plena de simbolisme i emocions.

Més informació a premis.ateneus.cat.

1 Comment

  • Publicat fa 18/12/2024

    Roser Casamitjana Abella

    Va ser una vetllada molt maca i lleugera.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.