Tastem el Penedès?

Tastem el Penedès?

Text: Glòria Prunés

Un dels principals reclams del Penedès és, sens dubte, l’enoturisme i la seva ruta del vi certificada, però les activitats al voltant d’un celler i la vinya no són les úniques que ens ofereix aquesta comarca. Si veniu en família, podeu descobrir-la amb l’aventura dels Vitis; si us agrada el patrimoni, el Castell de Subirats us espera; si senzillament voleu gaudir del paisatge, no us perdeu la Via Augusta Penedès i la Ruta Miravinya. Per a tots els gustos… com el seu bon vi

SANT SADURNÍ D’ANOIA

Des de l’Ateneu Agrícola d’aquesta població ens dirigim al Cava Centre, visita obligada i interactiva per descobrir per què a Sant Sadurní se l’anomena la capital del cava i el moment històric en què es va vèncer la fil·loxera. Una opció divertida per conèixer el municipi és amb la nova gimcana digital «El secret de Sant Sadurní». Una de les particularitats de Sant Sadurní és que es pot arribar a peu a molts cellers, ja que són urbans i els seus túnels plens d’ampolles queden per sota el municipi. Una passejada pels seus voltants ens descobreix joies arquitectòniques com ara l’ermita preromànica d’Espiells, la necròpoli medieval del turó de la Miranda, el modernisme de Puig i Cadafalch a Can Codorníu o l’escull coral·lí El Serralet, de fa 16 milions d’anys. Els esdeveniments més rellevants pels sadurninencs son la Festa de la Fil·loxera (setembre) i el Cavatast (octubre).

«Cultura, hoquei i poble». Aquest és el lema de l’Ateneu Agrícola de Sant Sadurní d’Anoia. Així ens ho explica Josep Maria Ribas, president de l’entitat des del novembre de 2023, qui ens parla dels seus orígens com a «centre de cultura i reunió del poble». Al llarg del temps ha derivat cap al món de l’hoquei sobre patins, «però mantenint l’essència cultural de sempre». El seu cafè és punt de trobada dels socis i també molt utilitzat per la gent del poble. Una de les activitats destacades és la celebració, el mes d’abril, dels Jocs Florals, «seguint l’estela que s’ha perpetuat durant el temps» assegura el Josep Maria. http://ateneuagricola.cat/

Espai Xocolata Simon Coll. El Josep Maria sempre diu que a Sant Sadurní «fem cava, però fem olor de xocolata» i és que aquesta visita és parada obligada tant per als més petits com pels adults. L’Espai ofereix una experiència singular per gaudir de la xocolata amb els cinc sentits. Hi podreu conèixer la cultura, la història i el procés d’elaboració de la xocolata, us transportareu a una plantació de cacau; a l’antic obrador de Simón Coll per veure com es treballava fa més de 100 anys a la fàbrica; i descobrireu de ben a prop com es fan els bombons. Un tast de xocolata acabada de fer és el final perfecte per a aquesta proposta. https://espaixocolata.simoncoll.com/

©Espai Xocolata Simón Coll

LAVERN

Des de Sant Sadurní, agafem el tren direcció Vilafranca/Sant Vicenç de Calders i, a només una parada, ens plantem a Lavern, nucli de població pertanyent al municipi de Subirats. Només baixar del tren, ens trobem, entre vinyes (no podia ser d’una altra manera, és clar), l’Oficina de Turisme de Subirats, amb un munt d’activitats per fer com ara visitar l’església del poble on es conserva la pica baptismal romànica. Si us estimeu més caminar, una altra opció per arribar a Lavern és resseguint tot passejant el voral (també carril bici), paral·lel a la carretera. https://www.turismesubirats.cat/

Un poble petit amb grans activitats. El Lluís Capellades és el director teatral de l’Ateneu Agrícola de Lavern i també dirigeix la companyia En Obres. Fundada el 1918, l’entitat ofereix als seus socis i amics un teatre i un bar-cafè, s’encarrega de la festa major del poble i de moltes altres activitats culturals i de lleure. «L’Ateneu, o el Cafè, com el coneixem popularment, és sens dubte el centre neuràlgic de Lavern», afirma Capellades. www.lavern.cat

Una passejada amb més de 2.000 anys d’història. El Penedès ha recreat el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca per convertir-lo en una proposta organitzada en 7 etapes de baixa dificultat, entre 6 i 12 km, sense desnivells acusats. Cadascuna de les etapes té un enllaç a una estació de tren tant a l’inici com al final, de manera que es pot realitzar una sola etapa o enllaçar-ne vàries, sigui a peu o en bicicleta. https://www.viaaugustapenedes.cat/ca

©Carles Fortuny

SANT PAU D’ORDAL

El carril de Lavern s’estén fins al petit nucli de Sant Pau d’Ordal, en uns tres quilòmetres caminant o bé amb l’Enobicing Penedès. Llogar una bici per fer una ruta guiada o autoguiada per l’entorn de Subirats és una manera preciosa de descobrir la plana de vinyes del Penedès i els seus pobles. En teniu de mig dia o de dia sencer, visitant algun celler amb dinar inclòs. Millor reservar abans, especialment si volem que ens acompanyi un professional del guiatge.

Reflex de la vida del poble. La Montse Garcia, sòcia del Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal i membre de la Junta des de fa quatre anys, ens comenta que «actualment som una entitat sociocultural des de la qual duem a terme la promoció de tota mena d’actes culturals i socials i festes com ara la festa major, la Festa de la Collita, concerts, xerrades, activitats…amb la intenció de mantenir el poble viu i cohesionat». www.centreagricola.cat

Subirats també fa olor de préssec… Els esdeveniments més rellevants a Subirats són el Festival de Música a les Vinyes (juny-juliol), el Subirats Tasta’l (novembre) i el Mercat del préssec d’Ordal, que té lloc cada cap de setmana durant els mesos de juny, juliol i agost per gaudir d’aquest producte conegut per les seves excel·lents qualitats aromàtiques i gustatives. Visitar els camps de presseguers de Subirats durant la floració, a la primavera, és una experiència que no oblidareu. Sant Pau d’Ordal n’hi ha dedicat fins i tot una escultura. https://www.penedesturisme.cat/ca/on-anar/subirats

Castell de Subirats. Aquest esplèndid mirador sobre el Penedès és un dels primers castells construïts a inicis del segle x amb una imponent torre de 19 metres d’alçada i l’església romànica de Sant Pere de Subirats, on es venera la Mare de Déu de la Font Santa. Hi trobem un petit museu amb diverses peces documentals de gran valor històric relacionades amb les recerques i investigacions dutes a terme en l’indret. https://www.turismesubirats.cat/patrimoni-cultural/castell-subirats/

©Penedès Turisme

ALGUNES RECOMANACIONS

El Josep Maria, el Lluís, la Montse ens recomanen…

Ens fem un selfie?

Sant Sadurmí d’Anoia: qualsevol cava envoltat d’ampolles o des de la miranda d’espiells amb Montserrat al fons on es pot veure el paisatge que ens caracteritza, les vinyes.

Lavern: al Serral, el turó que presideix el poble i des d’on el poble es veu espectacular amb la muntanya de Montserrat al fons, les vinyes i els Pirineus nevats els dies clars.

Sant Pau d’Ordal: al camí del Pedret, situat a la plaça i de camí al camp de futbol. Allà, hi ha un monument en memòria de Muriel Casals.

No marxis sense fer un vermut

Sant Sadurní d’Anoia: tenim una cosa que ningú més té, podeu dinar o sopar en una cava, recomano el vermut en qualsevol cava, amb una copa a la mà i envoltat de natura.

Lavern: sens dubte al mateix bar/restaurant de l’Ateneu Agrícola de Lavern. Menús molt casolans i sincers. Cuina de sempre al costat d’una zona de jocs infantils, terrassa i fàcil aparcament.

Sant Pau d’Ordal: a qualsevol bar que dona a la plaça, des d’on es contempla la vida del poble fins arribar a Can Rovira, un lloc idíl·lic també per fer-se fotos.

Amb els més petits

Sant Sadurní d’Anoia: fàbrica de Xocolata Simon Coll.

 Lavern: la Cercavila de la festa major, el dissabte després de Sant Joan. Hi ha els balls dels menuts,  dels Cercolets, de les Panderetes, dels Pastorets, dels Bastoners, de les Gitanes, dels ReDimonis, el Drac, i els 7 gegants i gegantons del poble. Per ser un poble que no arribem als 500 habitants fa molt de goig veure un reguitzell de balls tan lluïts. S’hi aboca tot el poble, des dels més xics fins als més grans.

Sant Pau d’Ordal: hi ha moltes rutes per fer caminant o en bici amb infants i acabar el matí a la plaça tot fent un vermut mentre els nens i nenes juguen a la plaça.

 

Tota la informació a Penedès Turisme: www.penedesturisme.cat

 

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.