La XIII edició de l’Espai Despuig tractarà sobre els diferents models de revistes locals o comarcals

La XIII edició de l’Espai Despuig tractarà sobre els diferents models de revistes locals o comarcals

Consulteu aquí el tríptic de la XIII edició de l’Espai Despuig.

El dissabte 4 de març, a les 11 hores, se celebrarà a Llardecans (El Segrià) la XIII edició de l’Espai Despuig, que portarà per títol L’associacionisme i les revistes. Models diversos de relació amb l’entorn local.

L’organització de la tretzena edició anirà a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. A més, s’ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Llardecans i la Fundació Josep Irla.

Una part important del que podem anomenar historiografia local o recerca feta des dels diversos espais territorials (no des dels grans centres urbans o acadèmics) es troba en revistes, siguin de divulgació cultural o pròpiament de recerca. Són publicacions que se centren en temàtiques d’àmbit comarcal o d’una sola població i que habitualment són impulsades per entitats de diversa índole, principalment centres d’estudis, però també ateneus o associacions de premsa local, entre d’altres. Tot i que, grosso modo, es podria establir una classificació en dos o tres formats, el cert és que cada publicació es nodreix, s’organitza i es projecta tenint en compte un marc territorial i d’actuació diferent, cosa que en condiciona moltes de les decisions. 

Les revistes són un dels eixos principals de treball d’un nombre important d’entitats i la seva continuïtat demana fixar-ne els objectius, esmerçar-hi un grau de dedicació elevat i fer una anàlisi aprofundida del públic potencial al qual cadascuna s’adreça. Editar una revista suposa un esforç important en dedicació i recursos, si se’n vol mantenir la periodicitat i respondre a les expectatives dels diferents lectors. La preocupació per la continuïtat de les revistes o publicacions periòdiques i del format en paper és un debat obert, avui dia.

L’objectiu de l’edició d’enguany de l’Espai Despuig és repensar els diferents models de revista, analitzar quins paràmetres porten a prendre determinades decisions en el moment de la seva creació i si la realitat social i econòmica en condiciona el futur davant els canvis que es van produint. Vol ser un espai per compartir experiències però també per fer una anàlisi dels contextos de referència de les entitats i dels públics potencials de les revistes per adaptar-se al futur immediat i els seus reptes.  

Aquesta edició de l’Espai Despuig comptarà amb una taula rodona on hi participaran:

  • Oscar Jané, revistes Ripacurtia i Mirmanda, del Centre d’Estudis Ribagorçans
  • Enric Subiñà, revista Fonts del Centre d’Estudis Jaume Clavell d’Argentona.
  • Agnès Toda, Revista digital del Centre de Lectura, publicació digital del Centre de Lectura de Reus.
  • Xavier Eritja i Ciuró, revista Ressò de Ponent, de l’Ateneu Popular de Ponent.
  • Manel Pastor, revistes de les entitats vinculades a la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, secretari de la Federació.
  • Enric Ribes i Marí, revista Eivissa de l’Institut d’Estudis Eivissencs.
  • Modera: Carlos Rizos, revista Shikar, del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià.

La jornada es tancarà amb una visita al patrimoni de Llardecans i amb un dinar opcional (amb un preu de 21 €).

Per assistir a la jornada caldrà inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça: merce@irmu.org.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.