Entrevista a Pere Garcia, president del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei

Entrevista a Pere Garcia, president del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei

El Foment Cultural i Artístic celebra enguany el seu centenari. Amb motiu de la celebració de l’efemèride, i en preparació de l’acte institucional de commemoració que se celebrarà aquest diumenge 21 de novembre, hem entrevistat en Pere Garcia, president de l’entitat.

 

Què ens pots avançar de l’acte inaugural del centenari que se celebrarà aquest diumenge?

D’entrada, a les 12:00 hores començarà l’acte, que el presentaran un locutor i una locutora de Ràdio Molins de Rei. La primera persona que intervindrà és una doctora en història de Molins de Rei, la Dra. Gemma Tribó, que farà un recull de tota la història del Foment. Són cent anys d’història així que, lògicament, el recorregut explicarà les circumstàncies que va haver d’afrontar el Foment amb l’ocupació durant la Guerra Civil, i tots els altres problemes que sabeu que passen les entitats que arriben a aquests anys. Acabat això hi haurà un espai poètic a càrrec de Lluís Posada i Estel Solé, una actriu i un doblador, que faran unes lectures de poetes vinculats a Molins de Rei. Seguirà a això una intervenció d’una poetessa de Molins de Rei, que es diu Alexandra Morera, que recitarà una poesia que ha escrit ella personalment. A continuació, hi haurà els parlaments de les autoritats. En aquest cas hem convidat al president de la Federació d’Ateneus, en Pep Morella, i al Xavi Paz, alcalde de Molins. Jo mateix també faré un petit discurs, com a president. Seguit, es farà el lliurament d’uns obsequis commemoratius als expresidents i a les persones que han estat col·laborant amb tota aquesta preparació del centenari i, per finalitzar, hi haurà un concert de piano a càrrec de Bernat Català.

 

Realment, el centenari el complíeu l’any 2020, però ja sabem que va ser un any complicat i ara heu trobat el moment d’encetar la celebració. Com ha estat aquest procés?

Durant tot el 2019 ja vam estar treballant tota aquesta comissió, però quan ja ho teníem mig engegat va venir la maleïda pandèmia i, evidentment, ho vam haver de posposar tot. Ha sigut enrevessat. Fixa’t, per exemple, que en Bernat Català, el pianista que clourà l’acte de diumenge, ve expressament de Suïssa i això ha representat haver de suspendre algun dels compromisos i contractes que tenim no només per aquest acte institucional, sinó també pels que farem durant l’any que ve.

 

Cent anys són molts! Què destacaries de la vostra entitat?

La nostra entitat, com tantes altres, va néixer per recollir les inquietuds de la gent del poble, però no va ser l’únic, a Molins de Rei tenim dues entitats més quasi centenàries. El que m’agradaria destacar, personalment, és que el Foment és un edifici: parets, portes, finestres, un escenari… que de per si no faria res. És, precisament l’aportació que al llarg d’aquests cent anys, tota aquesta gent de Junta, i molta altra gent des de l’anonimat, ha fet possible que el Foment sigui on és. Són les persones, les que li han donat el contingut, les que han treballat per la cultura i per les seccions que tenim. Per mi el contingut real ha sigut el factor humà i l’objectiu que tenim nosaltres és homenatjar a totes aquestes persones, que són les que han donat i han omplert de contingut l’edifici.

 

En aquests 100 anys d’història hi ha hagut alguna anècdota destacable?

Com anècdota important que hagi deixat empremta tenim el fet que aquest edifici fou confiscat durant la Guerra Civil. Per aquí van passar gairebé totes les forces polítiques d’una banda i l’altra. Segur que al llarg d’aquest temps hi va haver moltes anècdotes. El Foment va canviar de nom diverses vegades, va estar tancat, ocupat i va anar de ben poc que no el vam perdre. Quan va acabar la guerra, els llavors socis i la junta directiva van haver de donar-li vida i contingut de nou. Amb tot l’esforç que això representa.

 

Hem parlat d’història, del passat, però ens agradaria preguntar també sobre el futur. Quins són els reptes del Foment en endavant?

De reptes de futur n’hi ha forces. En primer lloc, mencionaria l’edifici i les seves condicions, un edifici de més de 100 anys d’història que mantenim amb molt d’esforç. No està bé que ho digui jo, però està molt maco, en molt bon estat. Però, com he dit al principi, no n’hi hauria prou en mantenir un edifici buit; el repte més gran és aconseguir atraure gent jove que l’ocupi i pugui continuar la nostra feina. Aquest és un repte important i a tal efecte estem promocionant les seccions. Estem creant, de fet ja l’hem creat i es posarà en funcionament aviat, una escola de ball per a nens i nenes, estem potenciant l’escola d’escacs que tenim també amb nens i nenes de 5 anys, que venen a jugar i que volem que segueixin jugant. Aquesta serà la manera que els nens i els seus pares trobin contingut d’interès i segueixin venint a l’ateneu. El repte, per resumir, és assegurar la continuïtat, i per això s’ha de donar contingut a les noves generacions.

 

Quina està sent la teva experiència com a president?

He de dir que ha estat un honor servir a una entitat de tants anys d’història i tan representativa de Molins de Rei com és el Foment. Ha estat i seguirà sent un orgull, tot i que també és cert que hi ha hagut feina ingent. Vosaltres sabeu igual o millor que jo les dificultats per les quals passen les entitats d’aquestes característiques. Inicialment jo vaig estar de 2002 a 2007, i ara hi torno a estar perquè bé, és cert que hi ha dificultat per fer la renovació de gent que segueixi amb les juntes, i vaig considerar que amb el repte que ens venia a sobre havia de fer un pas endavant. Molta feina, però feta amb molt de gust.

 

Per últim, no et volem treure més temps. Què és per tu un ateneu?

Doncs el catalitzador que impulsa la cultura a la vila. És cert que el concepte de cultura d’uns anys ençà ha canviat, el paper d’aglutinador que feien els ateneus en aquells moments ara és molt més costos. Abans, anys enrere, quan jo em vaig fer soci amb 18 anys, tota o gairebé tota la cultura passava pel Foment, o per alguna de les altres entitats de la zona, però ara, amb la proximitat de Barcelona, que hi pots arribar amb 5 minuts, la gran quantitat de nous mitjans audiovisuals, de xarxes socials… això ha canviat. Abans tothom que volia anar al cine per veure una pel·lícula venia cada diumenge al Foment, el mateix per qui volia ballar, però ara això ha canviat. És evident que ha canviat. El repte és seguir creant i donant aquest contingut cultural, de noves maneres, diferent, atractiu per les noves generacions i els nous temps de cara a engrescar a la gent a venir i que segueixi gaudint i fent entitat per molts anys més.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.