El 6è Congrés arrenca amb una crida a la participació

El 6è Congrés arrenca amb una crida a la participació

L’Ateneu Barcelonès va acollir el passat dissabte, 26 de gener, la inauguració del 6è Congrés d’Ateneus, que va acollir més d’un centenar de persones, i va comptar amb la presència del gestor cultural Pep Montes, que va pronunciar la ponència inaugural.

En el seu discurs, Montes va fer un repàs dels reptes que afronta el món ateneístic. Durant la ponència va explicar la importància de l’espai físic dels ateneus i el seu patrimoni, com a referència sobretot quan l’activitat associativa d’una entitat pot no passar pels millors moments. Pel ponent, “l’edifici és una eina al servei d’una idea. L’ateneu és una referència ciutadana de primer ordre, i no s’ha de menysprear. Un ateneu és sempre un aparador de la seva vida associativa”.

El periodista va cridar a la reflexió plantejant una qüestió de fons com és “què pesa més, l’espai o la idea?”. Montes també va demanar a les entitats més pro activitat a l’hora de liderar debats de país, una activitat de pensament que ha anat quedant relegada al llarg de les diverses dècades per la programació d’activitats. “Estic convençut que sense aquesta voluntat d’influir, els ateneus estan abocats a la irrellevància”. Per aconseguir això, va demanar obertura i treball en xarxa: “hem de convidar el talent de l’entorn al nostre ateneu, ens cal créixer en coneixement d’idees”. En definitiva, la ponència inaugural va apel·lar a la renovació dels ateneus per no caure en una excessiva nostàlgia, i a poder tenir la veu pròpia suficient com per llençar missatges propis a la comunitat, amb la participació de tothom.

Tothom és convidat a participar als debats, les taules rodones i des de casa amb la plataforma decidim!

Durant la sessió inaugural, el president del Centre Moral d’Arenys de Munt, Esteve Torrent, com a membre de la comissió organitzadora del Congrés, va explicar el funcionament d’aquest i va convidar a tothom a inscriure’s a la Plataforma Decidim, i participar virtualment des de casa. Torrent va explicar també que ja s’ha obert el formulari per inscriure’s a les sessions de debat i de taules obertes a la ciutadania, que es pot omplir des de la web del congrés.

L’acte va comptar amb la presència del Director General d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, que va demanar al moviment ateneístic més contribució a la conscienciació del país, i la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Ma Àngels Blasco, que va explicar als assistents que el departament està ultimant un estudi sobre l’impacte real que tenen els ateneus a les comunitats on pertanyen, a través de diversos exemples. L’acte el va cloure Anna Pruneda, com a representant de la Junta Directiva de la Federació d’Ateneus, i en substitució del president, Salvador Casals. Pruneda va destacar el paper que ha de tenir la dona en el futur del món ateneístic i va tenir un sentit record per Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que avui segueix encarcerat.