AGO 2018: Els ateneus aposten per la democràcia i la llibertat del país
El moviment ateneístic ha portat a debat la convivència de la pluralitat de posicionaments en la situació política actual a l’assemblea anual de socis celebrada a Sant Just Desvern.
Una seixantena de membres d’ateneus, casals, casinos i orfeons del país han posat a debat la situació política actual a Catalunya en el marc de l’Assemblea General de Socis de la Federació d’Ateneus, celebrada aquest dissabte, 17 de març a l’Ateneu de Sant Just Desvern, en el centenari de l’entitat del Baix Llobregat. Arran de la repressió viscuda des de l’1-O, l’aplicació del 155, l’existència de presos polítics i l’exili de part del govern català, el moviment associatiu es posiciona com a agent proactiu en la defensa dels valors democràtics, de la llibertat d’expressió i dels drets humans. Des de la diversitat existent a l’univers ateneístic català, la Federació d’Ateneus, amb 175 entitats federades, posa en valor els mecanismes participatius que cada entitat consideri, per tal de fomentar debats enriquidors entre la seva massa associativa, ja sigui celebrant assemblees per sondejar l’opinió de les persones associades o bé, facilitant la cessió d’espais propis per a la celebració de reunions de col·lectius externs que treballen en la transformació social.
La cita ha servit per presentar la plataforma Ateneus per la Democràcia, impulsada per alguns ateneus federats, per la defensa de la Llibertat i la Democràcia. Pera ara, catorze entitats en formen part.
Entre els projectes destacats pel 2018, la Federació d’Ateneus preveu l’organització de la “I Trobada Nacional d’Ateneus” el 19 de maig a Figueres, i del programa “Turisme ateneístic” a Alacant, a la tardor, totes dues cites plantejades com a espais d’intercanvi mutu i enfortiment del moviment ateneístic del territori català i d’altres realitats del sector associatiu. A més s’està treballant en la creació del “Meta arxiu dels ateneus”, una eina virtual del patrimoni de les entitats de la ciutat de Barcelona, en una primera fase; i en l’elaboració de guies temàtiques d’ajut per a entitats. També s’implementarà el “Projecte Jove”, que pretén millorar, fomentar i consolidar la implicació de joves en les activitats que es duen a terme a les entitats federades, amb el suport d’una persona tècnica especialitzada en dinamització juvenil. També s’editarà la segona exposició de la col·lecció “L’Ateneu és casa teva”, centrada enguany en les aportacions dels ateneus a la música catalana.
En aquest darrer any s’ha consolidat, d’una banda, la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), que posa en valor un mapa de teatres d’ateneus amb 14.000 butaques, 37 entitats i una setantena de funcions programades el 2017. I de l’altra, la descentralització de la FAC en Delegacions Territorials amb persones tècniques a la ciutat de Barcelona, les Terres de Ponent, les Comarques Tarragonines i les Gironines. A més, s’han presentat els nous canvis normatius del reglament europeu de protecció de dades que afecta a les entitats.
I per últim, l’Assemblea ha aprovat la memòria i l’estat de comptes del 2017 i un pressupost de 509.300 € pel 2018.
19 de març de 2018