X Espai Despuig a l’Ateneu de Sant Just Desvern

X Espai Despuig a l’Ateneu de Sant Just Desvern

La desena edició de l’Espai Despuig se celebrarà aquest dissabte, 11 de novembre, a l’Ateneu de Sant Just Desvern sota el títol “La missió de la Universitat i la seva confluència amb el món local”. La jornada pretén analitzar la relació existent entre el món universitari i els seus actors (professors, investigadors, exalumnes) amb la tasca de recerca que fan les entitats territorials o els centres d’estudi, ja que moltes vegades són aquests professors o exalumnes els que encapçalen els projectes de les entitats locals i comarcals, a banda que cada vegada hi ha més projectes de col·laboració entre aquests dos àmbits. Aquests vincles molts cops són desconeguts, per això l’Espai també pretén ser un mitjà de reconeixement. Organitzat per l’Institut Ramon Muntaner cada dos anys, l’Espai Despuig compta amb el suport del Departament  de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i la Fundació Josep Irla, i s’emmarca  en el 30è aniversari del Centre d’Estudis Santjustencs i en el centenari de l’Ateneu de Sant Just.

 

La jornada començarà amb la conferència “Els ateneus: universitat popular”, a càrrec de Xavier Filella, president del Centre de Lectura entre 2011 i 2017, i continuarà amb la taula rodona “La missió de la Universitat i la seva confluència amb el món de la recerca local”, que comptarà amb les intervencions de Francesc Xavier Grau, vicepresident de la Xarxa Vives i exrector de la Universitat Rovira i Virgili; Enric Saguer, investigador de l’Associació d’Història Rural i professor de la Universitat de Girona, i Queralt Solé, professora de la Universitat de Barcelona.. La moderació anirà a càrrec de Narcís Figueras, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i membre del Centre d’Estudis Selvatans i de la junta de la CCEPC.

Si bé la participació en la jornada és gratuïta cal fer-ne la inscripció al telèfon 977 40 17 57 o a merce@irmu.org. El dinar té un cost de 20 euros.

 

L’Espai Despuig, que deu el seu nom a Cristòfol Despuig, autor de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa (1557), pretén ser un punt de trobada biennal on els centres d’estudis puguin debatre tots aquells temes d’actualitat que els siguin d’interès, fomentant la crítica i l’anàlisi de diferents perspectives de l’actualitat dels territoris de parla catalana. Les aportacions, els debats i les conclusions de cada edició són publicades i poden ser consultades amb posterioritat al portal de l’IRMU (www.irmu.org)  i a RACO (www.raco.cat), en una col·lecció de publicacions que du el mateix nom.