Pilar de dos segon guanyador del premi Delfí Colomé
En el marc de la inauguració de la Fira Mediterrània de Manresa s’ha fet el lliurament del guanyador de la segona convocatòria del premi Delfí Colomé. El projecte premiat és Pilar de dos de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez.
Pilar de dos és una proposta per elaborar una peça de dansa de dues ballarines que treballen sobre la fisicalitat dels castells, una tradició catalana molt present a la nostra cultura. La proposta neix de la necessitat d’establir un vincle entre la forma de treballar dels castellers i la línia de treball de les ballarines, creant així una peça de dansa amb un llenguatge molt més contemporani. L’objectiu d’aquesta proposta és investigar sobre les possibilitats que ofereix la fisicalitat dels castells, el contacte i la idea de construir, a partir de dos cossos en joc i en relació amb altres elements que configuren els castells com la música, la faixa, la distribució en l’espai i les diferents posicions que s’adopten durant la construcció d’un castell humà.
El jurat format pel Sra. Àngels Blasco i Rovira, directora de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, pel Sr. Josep Garcia Miràngels, membre de l’equip artístic de l’Esbart Marboleny, pel Sr. David Ibáñez Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, per la Sra. Tena Busquets Costa, directora artística del Festival Sismògraf, per la Sra. Cristina Alonso Martin, coordinadora artística del Graner, Centre de creació del cos i el moviment, per la Sra. Anna Jarque i Piñol, en representació de la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Sr. Jordi Fosas i Colomer, director d’Ésdansa, que ha actuat com a secretari, ha destacat del projecte guanyador per la seva mirada coreogràfica al món casteller i per trobar un contrapès entre l’arrel i el moviment contemporani.
Així mateix, el Jurat ha decidit atorgar una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé, A VORE, que protagonitzen el grup de jazz d’avantguarda Astrio, la coreògrafa Sònica Gòmez, els ebrencs Ramon i Carme Balagué i el castellonenc Pau Puig. Una coproducció del Mercat de les Flors, l’Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa i que vam poder veure en la seva versió de carrer en el passat Festival Ésdansa i està programat en el marc de la Fira Mediterrània, avui divendres 6 d’octubre a les 22.30 hores a la Sala Petita del Teatre Kursaal de Manresa.
Els impulsors del Premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional són el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i el Festival Ésdansa, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, la Federació d’Ateneus de Catalunya i El Graner–Centre de creació del cos i el moviment. El premi té una dotació econòmica de 10.000 euros que hauran de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat. El projecte guanyador s’estrenarà en el marc del festival Ésdansa 2018. Abans de la seva presentació pública, disposarà d’una etapa de residencia a El Graner – Centre de creació del cos i el moviment. També serà contractat al Sismògraf d’Olot per a realitzar un work in progres del treball; així com a la Fira Mediterrània 2018 i en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya.
A punt biogràfic de Delfí Colomé
Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.
La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina. Va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sur) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.
Fotografia: Clàudia Gòmez Figueras