50 anys del Casal de Vila-rodona

50 anys del Casal de Vila-rodona

Amb motiu del 50è aniversari de la inauguració del Casal de Vila-rodona el Centre d’Estudis del Gaià ha organitzat unes jornades de debat per posar marcs històrics i debatre perspectives de futur relacionades amb el context de l’associacionisme recreatiu i cultural.

PROGRAMA

 

Sala d’actes del Casal de Vila-rodona (tots els actes són a les 22h)

Divendres 7 d’octubre de 2016

“El dret a tenir drets sota el franquisme: la represa cultural i associativa a Catalunya” per Montserrat Duch Plana.

Montserrat Duch Plana (Tarragona 1959). És catedràtica d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, i des de 2010 coordinadora del Grup de Recerca Consolidat ISOCAC (Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània). Directora de la col·lecció Atenea d’estudis de dones, gènere i feminismes. Ha publicat una quinzena de llibres. Ha estat parlamentària i vicerectora de la URV i en l’actualitat es membre dels con-
sells de redacció de Recerques i Ayer.

Divendres 14 d’octubre de 2016

“Centres, casinos i ateneus: una visió de l’associacionisme cultural i recreatiu a la Catalunya contemporània” per Ramon Arnabat Mata.

Ramon Arnabat Mata (Santa Margarida i els Monjos 1957). És historiador i doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra. Professor d’Història a la Universitat Rovira i Virgili i membre del grup de recerca consolidat ISOCAC, i director del CIARGA. President de l’Institut d’Estudis Penedesencs, entre 2006 i 2014, des d’on dirigeix el projecte Tots els Noms (El Penedès, 1931-1979). Ha estudiat els moviments revolucionaris i contrarevolucionaris de la primera meitat del segle XIX, la Segona República, la Guerra Civil i el primer franquisme i darrerament la sociabilitat i l’associacionisme a la Catalunya contemporània.

Divendres 21 d’octubre de 2016

“La gestació i la fundació del Casal de Vila-rodona” per Josep Santesmases i Ollé.

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona 1951). Des de l’any 2001 és president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i des de 2003 vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner. És codirector de Plecs d’Història Local i actualment és també president del CEG. Ha publicat diversos llibres d’història local i literatura i nombrosos articles de recerca i assaig.

Divendres 28 d’octubre de 2016

Taula rodona: “Experiències i reptes del futur de les societats culturals i recreatives: els ateneus i els casals”

Moderador: Jordi Agràs.

Participants:

Salvador Casals Romagosa (Gelida 1970). És gerent del Casal Societat La Principal de Vilafranca del Penedès des de fa 15 anys, entitat fundada l’any 1904 que en l’actualitat compta amb més de 1.800 famílies associades al Penedès. Des de l’any 2011 és president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, entitat que aglutina a més de 170 ateneus del país i de la qual formen part gairebé 90.000 persones associades.

Josep M. Vallès i Martí (l’Espluga de Francoli 1945). Gerent empresarial, ha dedicat el seu oci en la promoció cultural a la seva vila. Fundador de l’Escola de Música del Casal de l’Espluga de Francolí (1978), president del Casal (1981-1985), promogué la reaparició de la revista El Francolí, el premi de recerca Bernat Morgades i fou fundador del Centre d’Estudis Local del Casal (1983). És membre del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i del Centre d’Estudis de les Garrigues i del Vilosell. Fou alcalde de l’Espluga (1989). Autor de diversos llibres i articles de recerca històrica.

Pep Vallès i Sanmartí (Capellades 1950). Inicia la seva activitat social als 18 anys, presidint el Centre per la Joventut de la Vila. Cap de l’Agrupament Escolta Domènech Sugranyes. Dinamitzador Cultural al Consell Comarcal de l’Anoia (1992-1994). Fundador de Fil-i-Canya Teatre (Produccions teatrals, imatgeria i escola de teatre). Director i professor teatral a Igualada, el Bruc, Brians i Capellades (1968-2016). Tècnic de Cultura i Festes a l’Ajuntament de Capellades (1995-2015). Membre de la Junta de Societat La Lliga en diferents èpoques, on des del 2015 n’és president.

Jordi Agràs Estalella (Reus 1964) és llicenciat en Dret. Ha exercit com a advocat i professor de secundària i a la Universitat Rovira i Virgili. Des del 2011 és director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. Ha estat president del Centre de Lectura de Reus. És autor d’obres literàries i d’assaig en l’àmbit educatiu.

 

Diumenge 23 d’octubre, a la 1 del migdia, a la sala d’actes del Casal

Inauguració de l’exposició: “Evocacions fotogràfiques: 50 anys del Casal de Vila-rodona”

 

54 ampliacions fotogràfiques per fer memòria de les activitats realitzades al Casal durant mig segle. Fons fotogràfic de l’Arxiu Santesmases-Rabadà.

Les jornades es completaran amb dues visites culturals:

Diumenge 16 d’octubre de 2016, a les 11 del matí

Visita als antics espais recreatius de Vila-rodona, seus dels antics sindicats agrícoles, anteriors a la construcció i inauguració del Casal de Vila-rodona. Sortida del Casal.

Dissabte 19 de novembre de 2016, a les 6 de la tarda

Visita al Centre de Lectura de Reus.

El Centre de Lectura de Reus és una institució cultural de referència del país. És un dels primers ateneus de Catalunya, fundat l’any 1859, i disposa d’una de les principals biblioteques patrimonials de Catalunya, d’un fons d’art de primer ordre amb obres destacades del segle XIX i del XX; d’una important oferta docent amb escoles de dansa, teatre, lletres, música, música moderna, idiomes i art; d’una programació amb més de cent propostes trimestrals; i d’una col·lecció editorial: Edicions del Centre, amb 125 volums publicats.