L’associacionisme a Vic al llibre guanyador de la Beca Terra d’Ateneus 2014
El Temple Romà de Vic va acollir el passat 12 de novembre la presentació de l’obra guanyadora de la I Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus (2014), “Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a Vic (1848-1902)”, de David Cao.
El llibre reconstrueix un segment del teixit associatiu de la ciutat de Vic, conformat per espais de sociabilitat formal de tipus recreatiu, cultural i polític, durant la segona meitat del vuit-cents. Entre les nombroses entitats estudiades, mereix un esment particular el Cercle Literari de Vic, el qual va mantenir una importància decisiva en la vida cultural i associativa de la localitat.
A la presentació, on hi ha assistit una quarantena de persones, Cao ha destacat la dificultat d’investigar en aquest àmbit per l’escassa documentació, que es va perdre durant la guerra i ha agraït la col·laboració que ha tingut de les entitats actuals, especialment del Patronat d’Estudis Osonencs i el Casino de Vic.
Lluis Puig i Gordi, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha fet esment de la importància dels Centres d’Estudis (més de 400 entitats arreu del territori de parla catalana) en la conservació patrimonial. “Es tracta d’una tasca d’amor al país que té un important retorn social”.
La regidora de cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha destacat el valor de la recerca en la història de les entitats associatives de Vic, començant per l’Acadèmia Filharmònica fundada a Vic el 1825, la primera entitat associativa de la que es té constància a la ciutat. Per la seva banda, Dolors Solà, vocal de relacions institucionals del Patronat d’Estudis Osonencs va destacar l’experiència i joventut de Cao. I el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, ha recordat que el llibre és fruit de la beca de recerca històrica Terra d’Ateneus, convocada per l’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya, ressaltant el paper dels ateneus com a eina de construcció del país.
L’obra ha estat editada per l’Editorial Afers i és el número 1 de la col·lecció Terra d’Ateneus.
(Font i imatge: Jordi Mulet)