El llibre dels ateneus es presenta a Reus i Vilafranca
Centre de Lectura de Reus (4 de juny 2015) |
El llibre “Ateneus: Cultura i llibertat” ha iniciat el seu itinerari de presentacions pel territori de la mà dels seus autors, Ramon Arnabat i Xavier Ferré. El Centre de Lectura de Reus (Baix Camp) va acollir la presentació de l’obra el divendres, 4 de juny, a càrrec de l’historiador reusenc Xavier Ferré. Una cinquantena de persones van assistir a l’acte i van poder adquirir exemplars del llibre in situ. El president de l’entitat, Xavier Filella, va acompanyar l’autor, que va fer especial incís en que “no es tracta d’un llibre historicista; sintetitza l’articulació de nuclis de poder polític i cultural arrelats al territori, des de vessants ideològics diversos, i incideix en com aquestes entitats associatives acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen”.
D’altra banda, aquest mateix dimarts, 9 de juny, la presentació del llibre es va dur a terme al Casal Societat La Principal de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). En aquest cas, va ser el penedesenc Ramon Arnabat qui es va encarregar d’explicar al públic assistent – una trentena de persones-, l’evolució de l’associacionisme al nostre país i a les comarques penedesenques, en concret. Arnabat va fer un ampli repàs als eixos principals del llibre i en l’etapa referida a la repressió franquista, va poder fer una aproximació detallada a alguns casos de la mateixa ciutat de Vilafranca, referint-se a l’Ateneu Obrer, i a altres poblacions de la comarca.
Al final de la presentació, els assistents van mostrar interès en conèixer més detalls al voltant de la realitat actuals dels ateneus a Catalunya, tot destacant l’encert d’haver generat l’obra presentada, per poder posar en valor el paper de les associacions en la configuració cívica i social de la Catalunya actual.
Centre de Lectura de Reus (4 de juny 2015) |
El llibre, editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya aquest 2015, fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes.
A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.