El llibre dels ateneus es presenta a Reus i Vilafranca

El llibre dels ateneus es presenta a Reus i Vilafranca

Centre de Lectura de Reus (4 de juny 2015)

El llibre “Ateneus: Cultura i llibertat” ha iniciat el seu itinerari de presentacions pel territori de la mà dels seus autors, Ramon Arnabat i Xavier Ferré. El Centre de Lectura de Reus (Baix Camp) va acollir la presentació de l’obra el divendres, 4 de juny, a càrrec de l’historiador reusenc Xavier Ferré. Una cinquantena de persones van assistir a l’acte i van poder adquirir exemplars del llibre in situ. El president de l’entitat, Xavier Filella, va acompanyar l’autor, que va fer especial incís en que “no es tracta d’un llibre historicista; sintetitza l’articulació de nuclis de poder polític i cultural arrelats al territori, des de vessants ideològics diversos, i incideix en com aquestes entitats associatives acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen”.

D’altra banda, aquest mateix dimarts, 9 de juny, la presentació del llibre es va dur a terme al Casal Societat La Principal de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). En aquest cas, va ser el penedesenc Ramon Arnabat qui es va encarregar d’explicar al públic assistent – una trentena de persones-, l’evolució de l’associacionisme al nostre país i a les comarques penedesenques, en concret. Arnabat va fer un ampli repàs als eixos principals del llibre i en l’etapa referida a la repressió franquista, va poder fer una aproximació detallada a alguns casos de la mateixa ciutat de Vilafranca, referint-se a l’Ateneu Obrer, i a altres poblacions de la comarca.

Al final de la presentació, els assistents van mostrar interès en conèixer més detalls al voltant de la realitat actuals dels ateneus a Catalunya, tot destacant l’encert d’haver generat l’obra presentada, per poder posar en valor el paper de les associacions en la configuració cívica i social de la Catalunya actual.

Centre de Lectura de Reus (4 de juny 2015)

 

El llibre, editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya aquest 2015, fa un recorregut pel moviment associatiu al Principat de Catalunya des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat, tot destacant la seva aportació a la formació intel·lectual de les classes subalternes.

A més de remarcar la centralitat dels ateneus en la tasca culturitzadora i polititzadora de les classes populars, l’obra incideix en la tipologia d’aquestes entitats associatives, les quals, des de vessants ideològics diversos, acompleixen un objectiu cohesionador dels sectors socials que s’hi identifiquen.