Celebrem 40 anys teixint xarxa ateneista!

Celebrem 40 anys teixint xarxa ateneista!

Dissabte 3 de juny de 2023, vam commemorar, al Centre de Lectura de Reus, la fundació de la Federació d’Ateneus de Catalunya, ara fa 40 anys, amb un esdeveniment molt emotiu, que va comptar amb la representació de les entitats que van impulsar el naixement de la FAC.

L’acte, celebrat en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural, va incloure amb una conversa entre els presidents que ha tingut la Federació al llarg de la seva història, que van recordar les experiències viscudes al capdavant de l’entitat. Els records d’en Francesc Melià (1993-2001), en Pere-Joan Pujol (2003-2011), en Salvador Casals (2011-2019) i en Pep Morella (2019-actualitat), van passar per un immens agraïment a les juntes directives que els van acompanyar a cada moment, així com a l’equip tècnic de la FAC, que ha crescut exponencialment en els darrers anys. Tampoc va faltar un instant per recordar els presidents que ja no hi són: Francesc Puertas (1983-1985), Josep Montalat (1985-1993) i Albert Pinyol (2001-2003).

Les entitats que van impulsar la fundació de la Federació d’Ateneus l’any 1983, van ser també protagonistes de l’acte, així com Pere Baltà, director del Servei de Promoció Cultural de la Generalitat l’any 1983 i un dels promotors de la fundació de la FAC, als quals se’ls va homenatjar amb la carpeta commemorativa del 40è aniversari, que recull un conjunt d’elements, persones i entitats que han fet la Federació des dels seus inicis fins a l’actualitat. Jordi Font, de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona i de membre fundador de la FAC, va oferir unes paraules en nom de les entitats fundadores, i va destacar la projecció social i cultural que continuen tenint els ateneus avui.

La benvinguda de l’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i del president del Centre de Lectura de Reus, Lluís Miquel Pérez, que va recordar que va ser precisament aquesta entitat la que va acollir l’any 1983 el Congrés d’Ateneus del qual va sorgir la FAC, i va reconèixer la feina feta pels seus antecessors Pere Anguera i Josep Maria Balañà — aquest últim, president del Centre en el moment de la fundació de la FAC i present a l’acte —.

Fotografia de Toni Galitó.

També, hi va ser present la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, que va felicitar la Federació pel 40è aniversari i va agrair la “bona feina feta per la FAC a favor de la cultura de base del país, on els ateneus són el substrat necessari i essencial per al desenvolupament de la cultura popular”.

L’acte va incloure, a més a més, la presentació de les conclusions del treball guanyador del 1r Premi Tribuna Atenea, El compromís dels ateneus amb el foment de la llengua catalana, de la Dra. Marta Rovira, i es va anunciar el guanyador del premi d’enguany, Marc Alcalà, per la seva proposta de treball: Ateneisme i Educació360: oportunitats i reptes locals d’una nova aliança global.

El fi de festa de l’acte va ser a càrrec de Bàrbara Granados i Anna Güell, que van llegir poemes i fragments literaris d’autores i autors catalans com a part del seu espectacle Càpsules poètiques.

Així ho van explicar Canal Reus TV i Tarragona 21.

Des de la FAC, volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens vau voler acompanyar en una diada tan especial.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.