L’Informe anual del CoNCA 2024 destaca el paper dels ateneus com a equipaments culturals arrelats al territori

L’Informe anual del CoNCA 2024 destaca el paper dels ateneus com a equipaments culturals arrelats al territori

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha publicat el seu Informe anual sobre l’estat de la cultura i les arts 2024, que recull dades rellevants sobre el sector cultural a Catalunya. Un any més, el document posa en valor el teixit associatiu i la presència dels ateneus com a equipaments culturals de proximitat, tot destacant la seva distribució equilibrada pel territori i la seva contribució a l’accés a la cultura.

Segons l’informe, a Catalunya hi ha registrades 2.027 entitats culturals i associatives, de les quals un 81 % són entitats federades, entre elles els ateneus. En concret, els ateneus federats sumen 210 equipaments arreu del país (dades de 2024), cosa que els situa com un dels principals agents culturals de base comunitària.

Un dels aspectes més destacats d’aquestes entitats és que, a diferència d’altres equipaments culturals –com teatres, cinemes o sales de concerts– que es concentren sobretot a les grans ciutats, els ateneus estan més repartits territorialment, amb una notable presència a comarques com Girona (31 ateneus) i el Penedès (23). Aquesta distribució fa dels ateneus una peça clau per a la cohesió cultural i territorial, especialment en zones rurals o menys densament poblades.

Així, l’informe de 2024 reconeix el valor estratègic dels ateneus dins el mapa cultural de Catalunya, especialment per la seva capacitat d’arribar a territoris on altres equipaments són escassos. En un context en què es denuncien desigualtats territorials i una forta concentració de recursos a l’àrea metropolitana, els ateneus es consoliden com una xarxa descentralitzada que contribueix a l’equitat cultural.

Aquesta realitat reafirma la importància de continuar recolzant el moviment ateneístic, tant a nivell institucional com ciutadà, i de seguir treballant per garantir una programació estable, accessible i arrelada a les necessitats del territori.

Deixa el teu comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.