Passeig per les muntanyes del Baix Camp

Passeig per les muntanyes del Baix Camp

Revista ATENEUS 35

Text: Glòria Prunès

La manera més fàcil de fer la ruta entre els tres ateneus protagonistes d’aquesta comarca -ubicats a Alforja, l’Argentera i Almoster- és en cotxe, però els més caminadors poden fer-la a peu fent nit en algun dels pobles i seguint els camins tradicionals senyalitzats. Són unes vuit hores de caminada, uns 40 km i un notable desnivell acumulat, així que cal tenir una forma física acceptable i estar acostumat a caminar!

ALMOSTER

Almoster s’estén als peus del Puig d’en Cama, un dels primers contraforts de les muntanyes de Prades. Envoltat de camps d’avellaners, oliveres i garrofers, i també de boscos i rieres, el poble manté una forta personalitat i fa segles que se’n diu que és una de les millors talaies del Camp de Tarragona. Val la pena visitar l’església parroquial de Sant Miquel, les cases senyorials i els masos repartits pel territori.

Fotografia: Anton Briansó

Ateneu Agrícola d’Almoster. L’Adrià Piñol, president des de fa tres anys i mig d’aquest ateneu gestionat per una Junta jove, explica que des de fa anys “som l’únic centre de socialització i d’esbarjo del poble. No tenim cap altre bar ni espai de trobada, som un servei essencial”. En aquest sentit, a més de mantenir activitats tradicionals com ara la Castanyada i el sopar de Festa Major, s’estan impulsant altres activitats: contacontes per a la canalla i trobades per potenciar atractius de la terra, per exemple, les calçotades. Ubicat a la plaça Josep Rosselló, centre neuràlgic del poble, l’Ateneu es va fundar l’any 1926 en uns baixos llogats, fruit de la unió dels dos bars existents en aquell moment –“el dels d’esquerres i el dels de dretes”, explica l’Adrià-. Va néixer com un espai apolític i durant la dictadura va ser capaç de mantenir el nom d’Ateneu. Facebook: Ateneu Almoster/Instagram: Ateneualmoster

Puig d’en Cama. La caminada no és excessivament exigent i les vistes que ofereix son realment espectaculars. Des de dalt del puig, albirem les Muntanyes de Prades, les Serres de l’Argentera i la de Llaberia, a més d’un tram de la costa que va des del Delta de l’Ebre fins els primers trams de la costa del Garraf.

 

ALFORJA

Fent la ruta a peu, sortim d’Almoster pel camí de les Serres i seguim el del Mas de Ripoll. Al Coll del Bosc del Manolo prenem el camí de les Romegoses en direcció al Mas de Borbó i baixem cap a l’Aleixar pel camí dels Masos. Agafem el Camí de l’Aleixar fins a la urbanització de les Barqueres. Travessant la carretera cap al Mas de l’Aleu, resseguim la riera d’Alforja fins al poble. Amb més de vuit segles, el nucli antic manté la seva essència medieval. Hi destaca la bonica plaça porxada del Mercadal.

Portal de l’antiga muralla. Fotografia: Rafael López Monné

Ateneu Cultural Josep Taverna. “El nostre Ateneu és molt modest”, assegura el seu president, l’Andreu Ferrer. Malgrat aquesta afirmació i que no és un ateneu obert al públic fora de les activitats, l’equipament juga un paper important “allotjant” altres entitats del poble que hi poden desenvolupar i presentar els seus projectes. De fet, l’ateneu Josep Taverna és la seu de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. L’ateneu deu el nom a Josep Taverna, un mestre de la República que treballava a Barcelona i que durant la dictadura va tornar a Alforja on l’any 1956, crea la societat Amics d’Alforja des d’on s’organitzen activitat esportives, recreatives i culturals. L’Ateneu actual és hereu d’aquesta societat de la qual en conserva la seu social: la casa de la plaça de Dalt, 10, reconeixible per les arcades del seu porxo medieval i batejat amb el nom de qui fou dinamitzador del poble. Facebook: Ateneu Cultural-Josep Taverna

Ermita de Puigcerver. Antic centre de culte i pelegrinatge en un entorn natural únic, situat a la part alta de la serra del mateix nom, amb una vista molt àmplia sobre la plana del Camp, part de la Costa Daurada i la part occidental del Priorat. Una llegenda parla de l’aparició, a la soca d’una servera, d’una imatge de la Verge Maria, trobada per tres joves enviats a descobrir el misteri d’un estrany resplendor provinent d’aquesta zona.

 Alguns imprescindibles. La població es va desenvolupar al voltant de l’església de Sant Miquel, construïda el s XVII sobre la base de l’anterior temple romànic. La Casa de Cultura, que s’utilitzava com a hospital, ara alberga la Biblioteca Municipal. També podem admirar Cal Batlle (s XV), residència de l’arquebisbe i senyor feudal d’Alforja, i el Portal de l’Hospital, antiga entrada principal del poble venint de Reus.

L’ARGENTERA

Seguim el camí de Puigcerver fins a la mítica ermita amb unes vistes impressionants i baixem pel camí del Mas d’en Mestre fins al collet dels Feixos i cap al coll de la Teixeta, on agafarem el GR7 que ens portarà fins a l’Argentera. Des d’aquest petit poble, s’hi poden fer boniques excursions a peu com la que ens porta al bosc “misteriós” de les bruixes.

Fotografia: Anton Briansó

Societat Unió l’Argentera. Isaac Cisa, secretari de l’entitat (2022-2024) i soci, ens explica com “al peu d’Escornalbou, el nostre petit poble té la Societat Unió l’Argentera com a centre neuràlgic de l’activitat social. Al seu cafè-teatre ens reunim veïns i visitants per fer petar la xerrada, jugar a cartes, fer un mos… Aquest any és especial perquè celebrem el nostre centenari, ho farem amb un acte durant la festa major de maig”. El moment de més activitat és a l’estiu i en altres dates assenyalades, quan “organitzem, directament des de l’Entitat o en col·laboració amb altres entitats del poble tallers, competicions, àpats populars, passis de cinema, els balls de festa major”. Instagram.com/sua.argentera/ Facebook.com/societat.unio.argentera

Punts d’interés. Visitar l’església de Sant Bartomeu; el monument a Eduard Toda; passejar per la Font Vella i els seus bonics rentadors; l’actual cementiri municipal, reproducció a escala reduïda d’un cementiri de París; el túnel ferroviari, el més llarg de la península ibèrica fins a l’1 d’octubre de 1957; i el castell d’Escornalbou al qual s’arriba a través d’un antic camí medieval amb trams empedrats i unes vistes espectaculars.

 

ALGUNES RECOMANACIONS

L’Adrià, l’Isaac i l’Andreu ens suggereixen:

Ens fem una selfie? 

  • Almoster: Mirador del teatre, just davant de l’Ateneu
  • Alforja: L’ermita l’ermita de la Mare de Déu de Puigcerver
  • L’Argentera: La font vella

No marxis sense fer un vermut

  • Almoster: El cafè-restaurant de l’Ateneu
  • Alforja: Un vermut al bar del Parc dels Amics d’Alforja
  • L’Argentera: El bar La Susi, a l’ateneu

Amb els més petits

  • Almoster: Seguir qualsevol de les rutes del terme municipal
  • Alforja: A l’espai per a infants del Parc dels Amics d’Alforja
  • L’Argentera: El bosc de les Bruixes

Deixa el teu comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.