Premis Ateneus, coneix les categories: “Foment de la participació”

Premis Ateneus, coneix les categories: “Foment de la participació”

Aquesta setmana a la secció Premis Ateneus, coneix les categories, us presentem la categoria “Foment de la participació“, un premi al qual poden optar totes aquelles activitats que hagin fomentat la participació, mitjançant la programació i l’organització d’actes culturals i festius d’arrel, majoritàriament catalana. En queda exclosa l’activitat ordinària i les festes tradicionals d’interès nacional. Pot presentar-se a aquesta categoria qualsevol entitat sociocultural que no estigui federada a la FAC.

Hem parlat amb les entitats guanyadores de les anteriors edicions per conèixer una mica més sobre els seus projectes i el procés de candidatura als Premis Ateneus:

La Cultural Jordi Francolí, una entitat que, des de 2011, fruit de l’anhel del cantautor espluguí desaparegut Jordi Francolí, es dedica a fomentar l’activitat i lligam social mitjançant accions que busquen un equilibri entre l’entreteniment, la descoberta cultural, la cura del nostre territori i la reflexió, des de la dinamització cultural de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà. Guanyadora amb el 1r premi l’any 2020 pel projecte Festival Riubombori, va presentar als Premis Ateneus la seva activitat principal, un festival de música que busca apropar les novetats discogràfiques del país a la seva realitat rural, tot barrejat amb gastronomia de proximitat i altres iniciatives artístiques que conviden a la reflexió.

Per als voluntaris i voluntàries de l’entitat, presentar la candidatura va ser un procés fàcil, ja que “tota la informació requerida era molt clara i ens va resultar fàcil parlar de nosaltres mateixos“, per a ells la candidatura és una oportunitat que permetrà, a qui pensi a presentar-se, “entendre millor el seu propòsit com entitat i a ordenar idees sobre qui són, a on van i com ho fan“.

 

L’Indian Culture Centre (ICC), una associació sense afany de lucre que treballa per la inclusió social de la comunitat índia (i altres països sud-asiàtics) a Catalunya mitjançant la promoció de la cultura índia a través de diferents activitats socials, educatives, esportives i culturals;  la promoció de la cultura catalana entre la comunitat sud asiática resident a Catalunya i la creació d’oportunitats fomentant l’intercanvi i la cohesió entre les dues cultures, va ser guardonada amb el 2n premi 2020 pel projecte Integració de les dones, nens/es i joves migrants a Barcelona.

El projecte consisteix en un programa adreçat a les famílies migrants perquè no formin una xarxa paral·lela i es vinculin a barri i a l’escola en què es troben. Amb les diverses línies de treball es duen a terme des d’activitats amb l’objectiu de donar la confiança que necessiten les dones migrants per saber que són capaces de comunicar-se en una altra llengua diferent de la materna i d’aquesta menera poden participar dins de la comunitat educativa dels seus fills, fins el suport al reforç escolar i en millorar els hàbits d’estudi d’aquests, passant pel reforç dels vincles de joves de segona generació amb els seus països d’origen.

Des de l’associació consideren que la categoria Foment de la participacióencaixava totalment en la filosofia i encaix social de l’ICC; una bona iniciativa per donar-se a conèixer socialment i donar impuls als projectes socials“.

 

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) és una entitat cultural amb més de 40 anys d’història. El CERAP té com a finalitat procurar la conservació i promoció del patrimoni cultural de Riudoms i fomentar tota mena de manifestacions, activitats i investigacions culturals. L’any 2020 va guanyar el 3r Premi Ateneus en la categoria “Foment de la participació” pel projecte CERAP, 40 anys amb la cultura i la llibertat, que consistia en la celebració del 40è aniversari, que incloïa una exposició i una gala de cloenda, entre d’altres.

Les persones que formen l’entitat van encoratjar-se a presentar candidatura després d’haver estat reconeguts amb un premi amb anterioritat, el qual asseguren queens va donar una nova perspectiva de la nostra mateixa entitat, atorgant-li la importància que ha tingut i que té, amb una gran capacitat de treball, de mobilització de gent al voltant de la cultura i de ressò més enllà de les pròpies parets. La valoració que en va fer aquell jurat va ser un revulsiu per a satisfacció pròpia i empenta per continuar treballant. Aquest fet ens va motivar a presentar-nos als premis Ateneus“.

 

Per últim, l’Associació APRENEM AUTISME, que va néixer l’any 2006 per iniciativa d’un grup de famílies amb l’objectiu de defensar els drets de les persones amb autisme i millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. Actualment, agrupa gairebé 600 famílies a les quals facilita orientació, informació, acompanyament i suport jurídic i amb les que comparteix el projecte de vida pels seus fills i filles, pels que reivindiquen un futur digne i amb les mateixes oportunitats que qualsevol altra persona.

L’associació va resultar guanyadora amb el 2n premi l’any 2019 pel projecte Connecta’t al Blau, una gran Festa per l’Autisme plena d’activitats familiars i solidàries a diferents punts de Barcelona, que es va celebrar el 2 d’abril amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme, amb la finalitat d’apropar a les persones amb autisme a tothom, afavorir un contacte que ajudès a trencar mites, reivindicar els seus drets, i sensibilitzar a la societat celebrant la diversitat.

Per als i les membres de l’associació, la convocatòria els va permetre “visibilitzar els nostres projectes més enllà de premis i reconeixements vinculats disCapacitat i reconèixer la nostra tasca més sociocultural de transformació social pel que fa a la mirada que la societat té de l’autisme“. El fet de guanyar el premi suposa “un reconeixement que ens dóna prestigi de cara a aconseguir suports d’altres administracions i entitats col·laboradores“.

 

Més informació sobre l’edició d’enguany a: https://ateneus.cat/premisateneus/

Llegeix aquí l’article Premis Ateneus, coneix les categories: “Comunicació associativa”.

Llegeix aquí l’article Premis Ateneus, coneix les categories: “Creativitat artística”.

Llegeix aquí l’article Premis Ateneus, coneix les categories: “Jove, proposa!”.

Llegeix aquí l’article Premis Ateneus, coneix les categories: “Treball en xarxa”.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.