Celebrada l’Assemblea General de la FAC 2024

Celebrada l’Assemblea General de la FAC 2024

El passat 16 de març es va celebrar l’Assemblea General de la Federació d’Ateneus al Casino del Masnou, amb la participació de 120 persones representants de 71 entitats federades.

Canvis en els estatuts de la Federació

Durant la primera part de la jornada, es va celebrar una Assemblea Extraordinària per aprovar la renovació dels estatuts de la FAC, que inclouran diversos canvis respecte als antics, com l’ampliació dels fins de la Federació, que ara també tenen en compte el foment de l’activitat eportiva i de lleure, així com el de les arts escèniques; el treball per la inclusió i la igualtat de gènere; el desenvolupament d’accions contra el canvi climàtic i la vehiculació de tots els processos de violència masclista i assatjament sexual, perquè l’entorn associatiu no sigui una pràctica impune.

Entre les novetats, s’estableixen dues tipologies d’associats de ple dret: els socis numeraris, que podran ser aquelles associacions culturals amb personalitat jurídica pròpia reconeguda oficialment dins el territori de Catalunya, així com fundacions, el patronat de les quals estigui designat per la junta directiva o assemblea d’una associació; i els socis amics, que poden ser associacions culturals amb personalitat jurídica pròpia reconeguda oficialment, amb el domicili social fora de Catalunya, i que tinguin com a finalitat l’associacionisme cultural.

Els nous estatuts també estableixen que l’elecció de la Junta Directiva es farà amb llistes tancades, en les quals constin la persona candidata a la presidència i un màxim d’entre vuit i onze persones més. Cada candidatura haurà de comptar, com a mínim, amb persones avalades per quatre delegacions territorials diferents.

Per últim, també es va decidir que la junta directiva tindrà la potestat de sol·licitar crèdits, pòlisses i qualsevol altre recurs econòmic a entitats bancàries o a particulars, amb un import màxim del 40% del pressupost, i per tant, tot el que superi aquest import haurà de ser aprovat prèviament per l’Assemblea de socis.

Memòria FAC 2023

Consulta aquí la Memòria 2023

L’Assemblea General Ordinària va iniciar-se amb la presentació de la Memòria 2023, un recull de tota l’activitat anual de la Federació. La memòria posa especial atenció en tot allò que s’ha aconseguit en el darrer any.

Projecte FAC 2024

L’Assemblea va concloure amb la presentació del Projecte de la Federació per al 2024, que inclou més d’un centenar d’accions planificades per dur-se a terme durant l’any en curs. Entre aquestes, destaquen les següents iniciatives:

  1. Celebració de l’Aplec dels Ateneus, una jornada festiva per mostrar les diverses activitats que realitzen aquestes associacions arreu de Catalunya.
  2. Celebració de la 4a edició d’Els ateneus som essencials, que en aquesta ocasió se centrarà en estratègies per a l’expansió de la base associativa.
  3. Edició de tres noves Guies Pràctiques: una sobre llengua catalana, una altra sobre aspectes comptables, i una tercera sobre les lleis que han de complir les entitats.
  4. Organització de la Taula de Lideratge, dues noves trobades dirigides a les presidències dels ateneus.
  5. Establiment d’una nova línia d’ajuts Impulsa’t, destinada a les entitats que participen a l’Aplec dels Ateneus.
  6. Presentació del Pressupost Participatiu 2025, una iniciativa que permetrà a les entitats federades decidir sobre el nou projecte de la FAC per a l’any vinent.

Aquests són alguns dels punts destacats del Projecte FAC 2024, que té com a objectiu promoure el creixement de la Federació d’Ateneus durant el present any.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.