Presentem els elements informatius de 9 dels ateneus federats espoliats pel franquisme

Presentem els elements informatius de 9 dels ateneus federats espoliats pel franquisme

Diumenge 1 d’octubre, va tenir lloc al Centre Cultural i Recreatiu de Can Cartró (Subirats) l’acte de presentació dels elements informatius dels ateneus espoliats pel franquisme, organitzat per la Federació d’Ateneus de Catalunya amb la participació de l’alcalde de Subirats, Jaume Domènech; l’exalcalde de Subirats, Pere Pons; la historiadora i membre del CESUB, Montse Rubio; el president del Centre, David Casulleras, i el president de la FAC, Pep Morella.

Els elements creats per dignificar els ateneus que van ser espoliats pel franquisme estan formats per una estructura de tres cubs situats un sobre l’altre que permeten una lectura pels quatre costats de la informació que explica, en cada cas, la història de l’entitat en relació als béns confiscats durant la dictadura i la situació actual del procés de recuperació de la requisa.

L’elaboració d’aquests elements corporis, que s’instal·laran als respectius ateneus, forma part del projecte de la FAC Pel retorn i la memòria: els ateneus no oblidem, una iniciativa que té un objectiu triple: reparació, memòria i difusió. Els ateneus participants aquest diumenge són les primeres nou entitats que comptaran amb aquest nou element divulgatiu de la memòria sobre l’espoli franquista, concretament:

 • Centre Agrícola i Social del Pla del Penedès
 • Casa del Poble de Blanes
 • Ateneu Santfeliuenc
 • Centre Obrer de la Sénia
 • Orfeó Badaloní
 • El Coro de Sentmenat
 • Centre Cultural Els Catalanistes (Barcelona)
 • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera
 • Centre Cultural i Recretatiu de Can Cartró

Al finalitzar l’acte, un grup de nens i nenes del poble van compartir un missatge reivindicatiu amb unes pancartes que deien: “Les veus més joves també defensarem el nostre cafè, perquè ningú ens el prengui mai més, compteu amb nosaltres!“.

Prèviament a la presentació dels elements informatius, dins del Camins d’Ateneus, es va organitzar una ruta d’uns 10 km entre vinyes per conèixer el Centre de Can Cartró, el Centre Cultural i Recreatiu de Ca l’Avi, el Centre Agrícola i Social del Pla del Penedès, i altres llocs d’interès de la zona.

1 Comment

 • Publicat fa 04/10/2023

  Enrique Delgado Gutiérrez

  El Centro Asturiano de Barcelona tambe va patir la confiscacio de documents, carnets i fitxes de socis. De fet la seva activitat va cessar pero no es va dissoldre i en 1952 es va tornara refundar
  Es va recupar una petita part del Arxiu de Salamanca actualment depositat al Arxiu Nacional de Catalunya entre els que es troban els llibre de actas, carnets i escrits, excepte el ultim llibre de actas.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.