“Som Essencials!”, segona jornada de reflexió: La premsa de proximitat

“Som Essencials!”, segona jornada de reflexió: La premsa de proximitat

Celebrem la segona edició dels debats “Som Essencials!” cercant la forma d’arribar a la premsa local i tenir més ressò. Som ateneus! Som essencials!

El passat dissabte 2 de juliol de 2022, la Federació d’Ateneus va celebrar a l’Ateneu Unió de Colònia Güell la segona jornada de reflexió dels debats ‘Els Ateneus som essencials!’. Una continuació dels enriquidors debats oberts de l’any passat, que van culminar amb una resposta contundent: Sí, els ateneus som essencials!

Així doncs, en aquestes noves jornades hem deixat enrere l’interrogant i afrontem nous reptes. Sent com som essencials per la bona salut de la cultura del país, com podem fer per arribar al màxim de gent possible i tenir així impacte en la societat? D’aquí neix la segona jornada de reflexió: “La premsa de proximitat i la seva relació amb els ateneus“.

 

La jornada va començar amb una benvinguda i presentació a càrrec d’Aleix Font, president de l’Ateneu Unió de Colònia Güell, i amb el parlament de Pep Morella, president de la FAC, els quals van assenyalar la importància de la comunicació per les entitats. Perquè els ateneus compten amb activitats variades i atractives, però si no s’incorpora la comunicació en aquests projectes, no com a element extra sinó com una part essencial d’aquest, molts cops es poden trobar amb el fet de que no arriben a tanta gent com es desitja.

L’acte va continuar amb una xerrada sobre la Xarxa de Comunicació Local (XAL) i la seva potencial relació amb els ateneus, a càrrec del responsable d’estratègia de l’entitat Joan Catà: “Si la TV local del teu municipi parla només de l’alcalde, dels regidors de torn o, com a molt, de l’oposició, no fa una bona feina de periodisme local.“. També va explicar que la cultura ha de ser un fet essencial per aquestes TV locals, però enfocant bé els continguts: intentant competir amb sèries, per exemple, no van enlloc. En aquest sentit, va advertir que els ateneus tenen molt a dir, i poden ocupar molts espais rellevants d’aquests canals. Catà va tancar fent una promesa de cerca de sinergies entre els ateneus i les TV locals, aconseguint en un futur que els ateneus puguin veure’s representats i donar a conèixer els seus projectes i activitats.

Seguidament va tenir lloc l’acte central de la jornada, un debat sobre la premsa local i la seva realació amb els ateneus, amb:

  • Jordi Molet: Periodista d’amplia trajectoria en medis locals. Actualment Conseller Delegat del Diari de Girona, Regió 7 i L’Empordà.
  • Robert Calvo: Periodista que va iniciar la seva trajectòria professional en mitjans comarcals del Berguedà.
  • Sergi Lladó: Director del Canal Taronja Anoia i director d’informatius i magazines de Cadena SER Ràdio Manresa.
  • Toni Forteza: President del Círcol de Badalona, periodista i presentador-col·laborador de diferents mitjans locals.

En el debat es va posar en relleu que el periodisme ha canviat molt en els darrers anys. Abans el periodista cercava la informació, ara, en un món saturat d’aquesta, la feina més rellevant dels mitjans és la de filtrar tot allò que arriba a les seves mans i decidir que és rellevant. En aquest sentit, la feina de les entitats ha d’enfocar-se en aconseguir “vendre” millor les activitats que realitzen.

Treballar amb previsió -enviar la informació amb el màxim temps d’antelació-, facilitar la feina del periodista fent atractiva la notícia -acompanyar les notes de premsa amb material audiovisual, titulars, propostes de contingut extra com entrevistes…- i proactivitat dels ateneus cercant vincles amb els mitjans i periodistes locals -compartir espais de treball, de formació, oferir-se per col·laborar en seccions i programes…-, entre molts altres consells i línies de treball en les que aprofundirem en futurs debats i trobades.

L’acte va concloure amb un dinar de germanor amb tots els participants de la jornada.

Des de la Federació volem agrair a tots els assistents el compromís i les ganes de participar que van mostrar en aquesta jornada tan especial. Us esperem en els debats territorials, on continuarem treballant en la relació entre els ateneus i la premsa local, així com en les dinàmiques de la comunicació de les entitats. Estigueu atents a la pàgina del projecte!

 

A continuació trobareu un vídeo de l’acte:

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.