L’exposició fotogràfica “La força dels Pastorets” s’inaugura a l’Ateneu  Centre Cultural

L’exposició fotogràfica “La força dels Pastorets” s’inaugura a l’Ateneu Centre Cultural

Fotografies: Jan Blanch

Divendres 16 de desembre es va inaugurar a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro l’exposició fotogràfica La força dels Pastorets, que mostra com grups teatrals d’arreu de Catalunya van saber reinventar-se durant la pandèmia del Coronavirus per mantenir viva la flama dels Pastorets. El comissari de la mostra és el fotògraf i periodista Enric Lucena.

L’exposició, que compta amb més de 200 fotografies, està organitzada per la Sala Cabanyes i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i consisteix en dues exposicions en una.

D’una banda, a La mirada dels protagonistes, s’hi poden veure retrats en blanc i negre, fets per Enric Lucena, de l’equip humà que ha fet possible Els Pastorets de Mataró els dos últims anys, en què l’espectacle va haver de repensar-se amb un canvi de format i l’absència d’alguns dels seus elements més definitoris per complir amb la normativa sanitària. Els retrats posen el focus en la mirada de les persones que van participar en l’espectacle nadalenc per excel·lència a la ciutat, un col·lectiu que va aconseguir tirar endavant Els Pastorets. Tot plegat en un moment en què el propi espectacle va haver de canviar la mirada per poder sobreviure en un context especialment advers.

D’altra banda, a Un país de Pastorets, més d’una trentena de grups d’arreu de Catalunya han cedit imatges de com van adaptar l’espectacle en uns moments en què
era impossible fer-lo de la mateixa manera. Entre els grups participants, tots ells membres de la Coordinadora de Pastorets, n’hi ha que van canviar el text per incorporar-hi bromes relacionades amb l’actualitat, que van haver de modificar l’espectacle per no excedir el màxim de persones juntes que permetia la normativa o que van optar per fer-lo a l’exterior en comptes de dins d’un teatre. També hi ha qui va substituir les representacions dels Pastorets per un recitat d’El Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, o qui es va veure obligat a suspendre les funcions pels contagis dins la companyia.

Tot plegat són exemples de la capacitat de repensar-se que té un espectacle que és un fenomen sense comparació en la cultura popular del país. Amb tots els elements en
contra, Els Pastorets van saber sobreviure per continuar sent una cita ineludible del Nadal.

La mostra es podrà veure a l’Ateneu Centre Cultural fins al 22 de gener. Serà el mateix dia que s’abaixarà el teló d’aquesta temporada d’Els Pastorets de Mataró.

Horaris exposició: de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30h; diumenges i festius d’11.30 a 13.30h.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.