La teva entitat va patir espoli durant el franquisme? Fes-nos-ho saber!

La teva entitat va patir espoli durant el franquisme? Fes-nos-ho saber!

Els ateneus no oblidem: Projecte pel retorn i la memòria

– FORMULARI D’INSCRIPCIÓ –

L’origen d’aquest projecte es troba en el manifest signat l’any 2015 arran d’una trobada a l’Ateneu Barcelonès, quan diferents entitats de l’àmbit associatiu van posar en comú un greuge històric que les afectava: havien patit un terrible espoli per part del règim franquista i, en molts casos, encara es trobaven lluitant per recuperar tot el seu patrimoni.

En el manifest es defensava el paper preponderant que el moviment associatiu català va tenir en l’àmbit sociocultural abans de l’espoli, així com la necessitat d’un estudi en profunditat d’aquesta realitat, per donar-la a conèixer al públic i perquè servís com a base per aconseguir l’esperada reparació per part de l’Estat. Finalment, la Federació d’Ateneus de Catalunya va recollir aquesta demanda col·lectiva i l’any 2018 es va iniciar un primer estudi en profunditat sobre la qüestió, encarregat a la doctora en història contemporània Neus Moran.

Des de llavors hem fet molts avenços perquè aquest fosc episodi de l’espoli franquista sigui conegut i recordat: vam crear una exposició, publicar un llibre sobre el tema, organitzar xerrades amb experts… i s’està actuant també en l’àmbit polític i legal perquè es produeixi la tan esperada recuperació dels béns encara avui espoliats als ateneus.

Però necessitem ser més, per conèixer millor l’efecte de l’espoli en el nostre país, sí, però sobretot perquè junts som més forts i podrem fer més pressió. Si la vostra entitat ha patit espoli, no ho dubteu, podeu explicar-nos la vostra experiència en el formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres.

La “Comissió pel Retorn dels Béns Espoliats pel Franquisme”, grup de treball creat per la Federació d’Ateneus per coordinar i promoure les activitats entorn del projecte, està actualment treballant a diferents nivells pel retorn dels béns i la difusió del que va suposar el fenomen de l’espoli franquista. Des de la FAC fa més de dos anys que estem treballant en aquest projecte per donar a conèixer l’espoli al qual el franquisme va sotmetre als ateneus, i la trista realitat que, en molts casos, el patrimoni encara no ha estat recuperat. En paraules de Pep Morella, president de la Federació: “L’espoli no és un tema de fa 80 anys, allò en va ser simplement l’origen“. Si vols saber més sobre el tema visita:

Projecte “Els ateneus no oblidem”

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.