Torna l’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”

Torna l’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”

Del 30 de gener al 20 de febrer (de 12h a 22h) podreu visitar l’exposició itinerant a l’Ateneu, Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui (c/ Corredossos de Baix, 11). A més a més, el diumenge 13 de febrer a les 19h hi haurà un acte d’inauguració amb Neus Moran, comissaria de l’exposició i autora del llibre on es tracta el cas de l’espoli a Caldes de Montbui, i Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus.

La Federació d’Ateneus, conjuntament amb el magazín La Mira, va presentar l’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya” a inicis de l’any 2020. El resultat van ser 13 plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i un llistat complet dels estatges confiscats.

Neus Moran explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, on convergien la voluntat política de castigar els enemics i d’esborrar els llaços socioculturals del país amb l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents que, un cop decomissades, van passar al patrimoni del nou Estat. La pèrdua i destrucció d’aquests espais va deixar una empremta irreversible sobre el patrimoni material i immaterial de Catalunya.

Ara, des de la FAC, volem reactivar allò que la Covid va frenar. Fa més de dos anys que estem treballant en un projecte per donar a conèixer l’espoli al qual el franquisme va sotmetre als ateneus, i la trista realitat de que, en molts casos, el patrimoni encara no ha estat recuperat. El nou recorregut de l’exposició durant tot l’any 2022 ha de servir per reforçar aquest projecte en el seu vessant divulgatiu. Si vols saber més sobre el tema visita: Projecte “L’espoli franquista”

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.