La cultura des de la base: taula rodona sobre el teixit associatiu

La cultura des de la base: taula rodona sobre el teixit associatiu

Text: Andrea Ramos
Fotografies: Lluís Bou

La secció d’interessos comuns de la revista ATENEUS número 33 acull una taula rodona a quatre bandes sobre el poder de la base associativa en les entitats d’arreu del país, on es va discutir sobre la importància del teixit associatiu, promoure valors i projectes culturals, socials, esportius. Compartim un petit fragment sobre els temes tractats a la trobada que va comptar amb la participació de Marc Rovira, president de l’Ateneu L’Aliança de Lliçà d’Amunt; Daniel Buson, president del Casal d’Olesa de Montserrat; Neus Lorenzo, vicepresidenta del Casal del Conflent, i Joan Ramell, tresorer de l’Ateneu Torrellenc.

Situació actual dels ateneus

Marc Rovira va destacar les dificultats que enfronta l’Ateneu L’Aliança per atraure nous socis, ja que el municipi està format per gairebé 16.000 habitants repartits en quinze urbanitzacions. Tot i això, compten amb uns 400 socis.

Per la seva banda, Daniel Buson va explicar que al Casal d’Olesa, tot i ser un ateneu centenari amb 170 socis, no exigeixen el carnet de soci per participar en les activitats, prioritzant la inclusivitat. En aquest sentit, Neus Lorenzo va destacar la necessitat de fer un relleu generacional al Casal del Conflent, on la mitjana d’edat dels socis és alta, mentre que Joan Ramell va explicar que l’Ateneu Torrellenc té una base sòlida de 760 socis en un poble de 6.000 habitants, amb una presència important de canalla i jovent gràcies a les diverses activitats que ofereixen.

El jovent als ateneus

El debat va abordar la dificultat d’atraure joves cap als ateneus. Neus Lorenzo va comentar que, al Conflent, es treballa per projectar activitats fora de l’espai habitual, però la barrera idiomàtica i la disponibilitat de continguts en francès dificulten la tasca. Daniel Buson va destacar que els joves s’impliquen amb la seva presència i activitats, però evitar obligar-los a fer-se socis és clau per no desmotivar-los. Marc Rovira va defensar la necessitat d’insistir perquè els participants es facin socis, mentre que Joan Ramell va admetre que la implicació dels joves varia segons la realitat de cada ateneu.

Influència de les juntes

Els participants van coincidir que el tipus de junta influeix en el perfil dels socis. Marc Rovira va destacar la importància de tenir juntes intergeneracionals per atraure una àmplia varietat de persones. Neus Lorenzo va assenyalar que, al Casal del Conflent, les activitats es distribueixen segons l’època de l’any, fet que complica la gestió per part dels més joves.

Diferents perfils de socis

Joan Ramell va explicar que a l’Ateneu Torrellenc es classifiquen els socis segons la quota que paguen (infantil, adult, familiar o jubilat) i segons l’ús que fan de les instal·lacions i activitats. Va destacar la importància del “sentimentalisme” en la relació dels socis amb l’ateneu. Daniel Buson va afegir que els socis es divideixen entre aquells que ho són per interès (beneficis econòmics) i aquells que ho són per convicció, mantenint el seu suport a llarg termini.

La cultura des de la base

Marc Rovira va subratllar la necessitat de fer créixer la base associativa organitzant activitats interessants i contínues per implicar més persones. Neus Lorenzo va apostar per la diversificació d’activitats per arribar a públics diferents, mentre que Joan Ramell va defensar la importància de mantenir les activitats històriques i diversificar l’oferta cultural. Daniel Buson va concloure que fer-se útils socialment és la clau per atraure nous socis.

En resum, els participants van coincidir que la cultura no pot ser feta només per les elits o les administracions, sinó que s’ha de construir des de la base, implicant activament els associats i adaptant-se a les necessitats i interessos de la comunitat.

Trobareu la revista ATENEUS:

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.