Presentat el llibre ‘Cafè, billar i sala. L’associacionisme a Sant Joan Despí (1874-1975)’

Presentat el llibre ‘Cafè, billar i sala. L’associacionisme a Sant Joan Despí (1874-1975)’

Una vuitantena de persones van omplir el passat dimecres 19 de juny, el teatre del Foment Cultural i Artístic de Sant Joan Despí, amb motiu de la presentació del llibre Cafè, billar i sala. L’associacionisme a Sant Joan Despí (1874-1975), d’Alejandro Ros.

El llibre, guanyador de la X Beca de Recerca Històrica ‘Terra d’Ateneus’, convocada per la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, i editat per l’Editorial Afers, explora la història de l’associacionisme cultural i recreatiu de Sant Joan Despí. L’obra se centra en dos espais d’oci que van esdevenir punts neuràlgics de la vida social i política del municipi: Cal Just i Cal Gil — actual Foment Cultural i Artístic —. Aquests cafès, que daten dels anys cinquanta i seixanta del segle XIX, esdevingueren el nucli de dues realitats polítiques i socials antagòniques durant la Restauració.

Alejandro Ros Mateos, autor del llibre, ha estat veí de Sant Joan Despí tota la vida i és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Especialitzat en arqueologia i història local, ha participat en nombrosos projectes de recerca i ha publicat diversos articles sobre el segle XIX i el moviment associatiu del municipi. Actualment, és professor a l’Institut Jaume Salvador i Pedrol de Sant Joan Despí.

L’acte de presentació va comptar amb la presència de Narcís Figueras, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner; Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya; Antoni Rovira, president del Foment Cultural i Artístic; Esther Hachuel, directora del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i l’autor del llibre, Alejandro Ros.

Durant l’esdeveniment es van esgotar tots els exemplars del llibre que s’havien previst vendre, demostrant l’interès i la curiositat que aquesta obra ha generat entre els assistents.

L’obra és el novè número de la col·lecció Terra d’Ateneus, i es pot adquirir a través d’aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.