Presentació dels elements informatius dels ateneus espoliats pel franquisme

Presentació dels elements informatius dels ateneus espoliats pel franquisme

Inscripcions a l’acte mitjançant aquest enllaç.

El proper diumenge 1 d’octubre, a les 13h, la Federació d’Ateneus de Catalunya celebrarà la Presentació dels elements informatius dels ateneus espoliats pel règim franquista. L’acte tindrà lloc al Centre Cultural Recreatiu de Can Cartró (Subirats), entitat federada que està lluitant per recuperar el seu edifici històric, espoliat, a través dels Serveis Jurídics de la FAC.

Els elements informatius, que hem elaborat des de la FAC, són un conjunt de nou exposicions, en format tòtem giratori a tres nivells, que expliquen la història de nou ateneus federats que van patir l’espoli i les requises de primera mà: robatori de materials, ocupació d’edificis, persecució dels socis, dissolució de les juntes directives,… Tota una sèrie d’atacs per part del règim franquista que buscaven el sotmetiment i el desmantellament de les entitats, sense èxit. Aquests elements seran entregats a cadascun dels ateneus en finalitzar l’acte en record i memòria dels fets, perquè puguin exposar-lo a les entitats.

Les inscripcions a l’acte es podran fer mitjançant aquest enllaç.

Els ateneus que tindran aquest reconeixement seran:

  • Ateneu Santfeliuenc, de Sant Feliu del Llobregat.
  • Casa del Poble,de Blanes.
  • Centre Agrícola i Social, de Pla del Penedès.
  • Centre Cultural els Catalanistes, de Barcelona.
  • Centre Cultural Recreatiu de Can Cartró, de Subirats.
  • Centre Obrer, de La Sènia.
  • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana, de Cervera.
  • Orfeó Badaloní, de Badalona.
  • Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca, de Sentmenat.

Les persones assistents també sereu benvinguts a participar en la ruta circular Camins d’Ateneus: Alt Penedés, que visitarà el Centre Cultural i Recreatiu de Can Cartró, el Centre Cultural i Recreatiu de Ca l’Avi i el Centre Agrícola i Social del Pla del Penedès, la qual s’iniciarà a les 8.30h des del Camp de futbol del Can Cartró, lloc on també es podrà aparcar durant tota la jornada. La jornada culminarà a les 14h i, en acabar l’acte, el Centre Cultural i Recreatiu de Can Cartró organitza un dinar popular per celebrar els 90 anys de l’entitat i la finalització de les obres del cafè. El menú consistirà en una amanida fresca, paella mixta de plat principal i postre i beguda inclosos, i tindrà un preu de 20€ per personaPer apuntar-vos-hio si en voleu més informaciópodeu trucar al 633 33 70 84 (on caldrà que especifiqueu, també, si teniu intoleràncies).

Aquestes entitats encara són referents socioculturals, i continuen treballant dia a dia amb la soga al coll per la falta de recursos o per les dificultats de no comptar amb seves seus històriques o en part. Aquests béns, injustament espoliats, han de ser retornats, ja que poden servir per donar vida a les entitats i, en conseqüència, als seus territoris. L’acte és una acció més del projecte Pel retorn i la memòria: l’espoli franquista als ateneus de la FAC.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.