Alejandro Ros rep la beca “Terra d’Ateneus” per un estudi sobre dos ateneus de Sant Joan Despí

Alejandro Ros rep la beca “Terra d’Ateneus” per un estudi sobre dos ateneus de Sant Joan Despí

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) hem concedit la X Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus a la proposta de treball Cafè, billar i teatre. L’associacionisme cultural i polític a Sant Joan Despí (1874-1975): el Centre Regionalista i el Foment Cultural i Artístic, presentada per l’historiador Alejandro Ros.

Fundat l’any 1920, el Foment Cultural i Artístic de Sant Joan Despí segueix actiu després de més d’un segle i forma part de la Federació d’Ateneus. La seva seu està ubicada al número 54 del Carrer Major i l’edifici -compost de planta baixa i dos pisos- està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El jurat de la Beca -format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Pilar Firmas, membre de la junta de la FAC; Alfons Tiñena, responsable de l’Àrea d’Estratègia Corporativa i Subvencions de la FAC, i Victoria Almuni, vicepresidenta primera del patronat de l’Institut Ramon Muntaner- ha valorat el fet de centrar l’estudi en una comarca com el Baix Llobregat on l’ateneisme ha tingut i continua tenint molt de pes i que encara no ha estat estudiada en el marc de la convocatòria de la Beca. També ha destacat que s’estudiïn períodes històrics sovint poc treballats com és el cas de la Restauració.

Aquest ajut, dotat amb 4.000 euros i la publicació del treball per part de l’editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC, i compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, i Arç Cooperativa.

La col·lecció «Terra d’Ateneus» compta ja amb set volums publicats:

  • El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de l’historiador David Cao.
  • L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo.
  • La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, de Guillem Puig.
  • Els ateneus en l’àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l’associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017), de Victòria Almuni i Eva Garcia.
  • Catalunya a Bèlgica. Història del Casal Català de Brussel·les (1930-2020), de Jordi Bohigas.
  • Modernitat i progrés. Evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020), de Montserrat Baiges i Gerard Pamplona.
  • Els ateneus al Poblenou i la Barceloneta. Memòria popular de l’associacionisme cultural i polític a dos barris obrers, de María Jesús Vidal, Sheila García i Isabel Centeno.

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC, i compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, i Arç Cooperativa.

Més informació de la col·lecció Terra d’Ateneus en aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.