El plaer de descobrir el Bages

El plaer de descobrir el Bages

Text: Glòria Prunés

Foto de portada: Etnoturisme Coll Baix ©CarlesFortuny

 

El Bages ofereix petits grans tresors molt ben amagats, entre ells, tres ateneus que bé mereixen una visita si fem una estada en aquesta comarca, a tocar de les principals ciutats de Catalunya. Amb la cara nord de Montserrat com a protagonista, el Bages guarda paisatges increïbles, fenòmens geològics únics, pobles per perdre-s’hi, masies rurals, tradicions i una oferta enogastronòmica per llepar-se els dits.

 

FALS

En aquest petit municipi de Fonollosa (no arriba als 300 habitants) trobem el recentment inaugurat conjunt monumental de les Torres de Fals, on, pels volts de Nadal, es poden veure la Nit Viva i el Pessebre Vivent del Bages, reconegut amb diversos premis, d’entre ells, a la Millor Iniciativa Artística Popular, de la Generalitat de Catalunya. Si passegeu per aquest petit poble i pels seus voltants, descobrireu el Pou de Glaç del Rector, la Fassina del Tiquet, l’alzina centenària de Querol, el jaciment arqueològic del Pla de Mallorca o el poble medieval de Rajadell.

 

Destacats de Fals

Recuperant i mantenint les tradicions. L’Associació Cultural i Recreativa de Fals es va constituir l’any 1978, any en què s’inicia la construcció del Casal del poble ­—gràcies a les aportacions econòmiques i de mà d’obra dels veïns— que esdevé el centre aglutinador de les activitats de l’Associació. A través d’aquesta entitat, en un espai de 1.000 m2, es canalitzen totes les activitats socioculturals i recreatives que ja gaudien d’una llarga tradició al poble (el teatre, les Caramelles o la Festa Major). I prenen força altres iniciatives nascudes en paral·lel a l’associació, entre elles, el Pessebre Vivent del Bages, que, amb la col·laboració del poble veí de Rajadell, «suma més de 40 anys d’història i rep 4.000 visitants cada any», ens explica orgullós el seu president, el Guifré Garcia.

Enoturisme. De camí a Sant Joan de Vilatorrada, podem fer una aturada a Collbaix Celler el Molí, que forma part de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, on, en el seu winebar, podrem prendre una copa, entre altres propostes enoturístiques. L’entorn proper al celler és natural i hi destaca el camí fins al cim del Collbaix.

©CarlesFortuny

 

SANT JOAN DE VILATORRADA

L’origen del poble van ser dos masos: Sant Joan i Vilatorrada, envoltats de camps i vinyes. Hi ha diverses opcions per conèixer els seus racons: en BTT, seguint un itinerari apte per a tothom, o fent alguna de les Rutes d’aigua i secà per descobrir antigues barraques, parets de pedra seca, l’ermita de Juncadella, els Molins del Cardener o una fossa de la Guerra Civil.

 

Destacats de Sant Joan de Vilatorrada

Un ateneu multidisciplinari. Coral, esbart, teatre, bastoners, gegants, grallers, una secció gastronòmica, hip-hop, gòspel… El president de la Societat Coral Cultural i Recreativa La Verbena, l’Andreu Ruiz, explica que el seu objectiu és «salvaguardar la cultura catalana, transmetre les tradicions d’una generació a l’altra i mostrar-les i compartir-les amb el poble de Sant Joan, mitjançant activitats al llarg de tot l’any, com ara les Caramelles, el Diadansa, els Pastorets, trobades geganteres i l’Aplec de la Nostra Senyora de Joncadella».

Els Embarrats. L’Andreu Ruiz ens recomana no perdre’ns, a finals del mes d’octubre, aquesta festa en què el poble, durant tres dies, retrocedeix al 1920 i els carrers s’omplen de teatre, balls, fires, parades i jocs.

Món Sant Benet. Tot enfilant cap a Manresa, si ens desviem una mica, podem fer una aturada a Sant Fruitós de Bages i, resseguint el Camí Paisatgístic, gaudint d’un entorn natural privilegiat, arribem a Món Sant Benet, on podreu viure una experiència medieval al seu monestir; visitar l’antiga casa modernista d’estiueig de Ramon Casas; i conèixer la Fundació Alícia, centre d’investigació culinària pioner a Catalunya.

MANRESA

La capital del Bages celebra l’Any Ignasià i la culminació del projecte Manresa 2022. És també final del Camí Ignasià, i s’hi pot arribar, per exemple, fent la ruta circular en transport públic des de Montserrat o, per als amants del senderisme, seguint una ruta d’uns 25 km. Per descobrir d’una manera singular els valors d’aquesta ciutat amb caràcter, apunteu-vos a l’activitat Manresa endins.

 

Destacats de Manresa

Més de 100 anys de teatre i cultura al centre històric de Manresa. Els Carlins és, sobretot, un referent del teatre a la ciutat. Des del 1906 la Sala Els Carlins ha format els actors i actrius manresans i el grup de teatre és àmpliament reconegut a mostres i concursos de tot el país. El president de la Fundació Privada Cultura i Teatre, que gestiona l’ateneu manresà, Josep M. Soler Bonet, destaca, però, que «si preguntes a la gent, segur que te’n parlaran, dels nostres Pastorets». https://elscarlins.cat/

Alguns imprescindibles. Visitar la basílica de la Seu, exponent del millor gòtic català de Berenguer de Montagut i la Cova de Sant Ignasi, referent mundial d’espiritualitat. També hi ha l’opció de fer una visita guiada per conèixer espais emblemàtics com el carrer del Balç o seguir els itineraris a l’entorn natural de l’Anella Verda i del Parc de l’Agulla, amb el canal medieval de la Séquia, aptes per a tots els públics.

©CarlesFortuny

ALGUNES RECOMANACIONS

L’Andreu, el Josep Maria i el Guifré ens suggereixen:

Ens fem una selfie?

Manresa: Parc de l’Agulla, amb Montserrat al fons

Sant Joan de Vilatorrada: a l’olivera centenària, plantada per als 100 anys de La Verbena

Fals: a les Torres romàniques de Fals

 

No marxis sense fer un vermut o un esmorzar de forquilla…

Manresa: el restaurant del Teatre Kursaal

Sant Joan de Vilatorrada: unes tapes a qualsevol dels seus bars o restaurants

Fals: el Molí de Boixeda

 

Amb els més petits

Manresa: Els Pastorets d’Els Carlins

Sant Joan de Vilatorrada: el cap de setmana abans de Sant Joan, la Festa Major Infantil

Fals: Pessebre Vivent o anar a la cerca de geoamagatalls seguint rutes de geocaching

Més informació:

https://bagesturisme.cat/

https://www.santjoanvilatorrada.cat/ca/serveis/turisme

http://www.manresaturisme.cat/

https://fonollosaturisme.cat/

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.